Aceștia vor lua parte la un proiect de integrare transnațional

În perioada 6-10 iunie, tineri de la Centrul Educativ Buziaș iau parte la diverse acțiuni, desfășurate în cadrul proiectului de integrare transnațional „ILA-Employability”.

Nouă tineri din Barcelona, aflați în custodia sistemului judiciar din Spania, se află la Buziaș, unde derulează activități împreună cu tinerii de aici. Mobilitatea din România este urmarea celei derulate în cursul lunii mai în Barcelona, cu participarea unui număr de nouă tineri din România, însoțiți de doi angajați ai Centrului Educativ Buziaș.

„Activitatea poate să fie considerată o premieră în sistemul judiciar din România, fiind prima data când strategia de reintegrare socială are în vedere și componenta de follow-up a intervenției educative derulate în unitățile sistemului penitenciar prin mobilități transnaționale”, transmit reprezentanți ai Centrului Educativ Buziaș.

În cursul acestor cinci zile au fost derulate activități comune în cadrul Centrului Educativ Buziaș și a fost organizată o vizită în cadrul Societății Azur, unde au fost discutate posibilități de angajare ale tinerilor privați de libertate aflați în executarea sentinței, dar și după punerea în libertate, cunoscând faptul că unul dintre factorii preventivi în apariția recidivei este existența unui loc de muncă.

Tinerii din Barcelona, împreună cu tinerii din Centrul Educativ Buziaș își derulează în continuare activitatea în cadrul Facultății de Psihologie a Universității Tibiscus din Timișoara, fiind implicați psihologi, masteranzi ai Facultății amintite. Psihologii derulează o activitate de mentorat, pregătind tinerii pentru derularea unui interviu în condiții optime. De asemenea, se realizează activități de consiliere și orientare vocațională.

În ultima zi a mobilității, vineri, va fi simulat un proces de recrutare, prin participarea unui recrutor și a unui expert independent, fiind selecționați acei candidați care vor îndeplini condițiile postului. Va fi explicat în detaliu procesului selecției, care sunt punctele slabe și cele tari ale fiecărui candidat, astfel încât fiecare participant să beneficieze de experiența comună împărtășită.

În plus, în cursul zilei de vineri, la Universitatea Tibiscus din Timișoara, la Facultatea de Psihilogie, Strada Lascăr Catargiu, nr. 6, etaj 1, cu începere de la ora 10, doi dintre tinerii care au fost implicați în mobilitatea din Spania vor participa pentru a transfera experiența lor de învățare. Unul dintre tineri este considerat o istorie de succes, fiind proaspăt absolvent al unei facultăți tehnice, reușind integrarea cu succes în societate după finalizarea unei măsuri privative de libertate.

Proiectului „ILA – Employability” este coordonat de către Centrul de Reeducare Buziaș. Acesta este reprezentativ în ceea ce priveşte abordările inovative de învăţare – competenţe de bază pentru angajare, îşi propune promovarea incluziunii sociale şi dezvoltarea competenţelor de angajare ale tinerilor prin elaborarea şi implementarea unui model de formare, caracterizat prin: curriculă de formare/metode educaţionale inovative; educaţie antreprenorială; creşterea ratei de angajare în rândul tinerilor.

Prin activităţile proiectului se urmăreşte ca: 100 de tineri din centre educative/penitenciare să beneficieze de educaţie pentru dezvoltarea competenţelor în angajare; 20 de tineri din centre educative/penitenciare să fie implicaţi în mobilităţi transnaţionale, după punerea în libertate, în cursul cărora competenţele de angajare dezvoltate prin activităţile proiectului să fie validate în piaţa forţei de muncă; 140 de educatori din centre educative/penitenciare să fie implicaţi într-un program de formare, certificat printr-un atestat, recunoscut la nivel internaţional, certificat eliberat de o agenţie guvernamentală din Scoția, specializată în învăţământ vocaţional.

Ioana NICOLESCU