Joi, 9 iunie, se sărbătorește Ziua Eroilor și Înălțarea Domnului. În locașurile de cult din toată țara vor fi oficiate slujbe de pomenire a eroilor neamului românesc, iar la ora 12, clopotele bisericilor ortodoxe vor fi trase în semn de recunoștință faţă de eroii care s-au jertfit pentru neam, credinţă şi ţară. 

Pomenirea eroilor neamului românesc la praznicul Înălţării Domnului a fost hotărâtă de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în anul 1920. Această decizie a fost consfinţită prin alte două hotărâri sinodale din anii 1999 şi 2001, prin care această zi a fost proclamată ca sărbătoare națională bisericească.

Prin legea 379/2003 privind regimul mormintelor şi operelor comemorative de război, sărbătoarea Înălţării Domnului a fost proclamată Ziua Eroilor, ca sărbătoare naţională a poporului român.

Pentru a marca importanța evenimentului, la Timișoara vor avea loc mai multe manifestări.

Astfel, se vor desfășura ceremonii militar - religioase și depuneri de coroane la:

Ora 9 – Monumentul Eroilor sublocotenent (post mortem) Ioan Groșaru și sublocotenet (post mortem) Ioan Lucian Leușten, în incinta unității militare 01109, situată pe strada Chișodei 125

Ora 12 – Monumentul Crucificării din fața Catedralei Mitropolitane

Ora 14 – Monumentul Eroilor Revoluției din Decembrie 1985 – Cimitirul Eroilor din Calea Lipovei

Ora 14.45 – slujba de pomenire a eroilor, depuneri de coroane și jerbe de flori la monumentele eroilor români din Primul și al Doilea Război Mondial, monumentele eroilor sovietici, sârbi, germani, francezi (Cimitirul Eroilor din Calea Lipovei).

Ioana NICOLESCU