Reprezentanți ai Consiliul Local informează că încep procedurile de reamenajare a clădirilor istorice care aparțin Primăriei  Municipiului Timișoara. Aceștia afirmă că vor fi reabilitate între 50 și 120 de clădiri, situate în diferite zone ale orașului.

„Este în desfășurare procedura de contractare a unei firme care să execute lucrări de reparare a fațadelor imobilelor din patrimoniul primăriei. Este vorba despre un contract cadru care prevede posibilitatea de reabilitare a minim 50 și maxim 120 de clădiri, prin două contracte subsecvente, câte unul pe an. Avem în vedere ca în doi ani să reabilităm toate aceste clădiri. Este vorba despre o mulțime de clădiri, din care câteva sunt în Piața Traian, câteva chiar în centrul istoric, dar mai puține”, a declarat Nicolae Robu, primarul municipiului Timișoara.

Aceste demers a fost făcut în vederea respectării propriilor hotărâri legale, care prevăd plătirea de impozite majorate de către proprietarii care își lasă clădirile în paragină.

„Primăriei îi aparțin de regulă clădiri vechi, distribuite prin oraș. Cele mai multe sunt în zona Traian, în Iosefin. Așa cum am promis, ne ocupăm de propriile clădiri. Am spus că toți proprietarii au obligația să-și întrețină clădirile, altminteri riscă să fie puși la supraimpozitare, puși să plătească acea taxă pe paragină, care e materializată într-un impozit majorat. Nu puteam ca noi să ne neglijăm propriile clădiri, dar să fim exigenți cu alții. De aceea am dat dispoziții să se pregătească intervențiile de reabilitare pentru clădirile primăriei, să dăm și un exemplu”, a mai adăugat Robu.

În acest proiect va fi inclusă vechea primărie și clădirea de pe strada Vasile Alecsandri 1. Aceasta din urmă care va fi supraetajată, pentru a se alinia celorlalte construcții. 

„Avem o clădire pe Vasile Alecsandri numărul 1, respectiv primăria veche, dar avem proiecte deja demarate pentru ele. Chiar am fost informat că pentru clădirea de pe Vasile Alecsandri numărul 1 s-a finalizat documentația în vederea consolidării clădirii, supraetajării ei, ca să o aducem la regimul de înălțime al zonei și apoi a refuncționalizării ei. Este o clădire care nu a fost folosită de ani, decât parțial și în orice caz inadecvat poziției și potențialului pe care le are. Cu această ocazie și curtea interioară va fi asanată și va fi pusă în valoare și evident că vom reabilita și clădirea primăriei vechi”, a mai spus primarul municipiului. 

Valoarea estimată a proiectului este de două milioane de lei.

Reprezentanții primăriei afirmă că totodată vor fi reamenajate și alte clădiri vechi, sedii ale unor instituții de învățământ, dar prin fonduri europene.

„Pe fonduri europene, deci nu prin acest contract, noi suntem pregătiți să trecem la reabilitarea altor clădiri publice, sedii de școli. Însă sunt eligibile pentru fonduri europene doar clădiri care aparțin unor licee tehnologice și ne bucură să putem reabilita clădirea superbă a Liceului Electromotor, situată în plin centru al orașului și clădirea Liceului Textil «Brătianu». Așteptăm să se dea drumul finanțărilor”, a concluzionat Nicolae Robu.

Ioana NICOLESCU