Miercuri, 1 iunie, începând cu ora 13, Centrul Educativ Buziaş organizează un eveniment cultural-artistic dedicat Zilei Internaţionale a Copilului. Acesta este realizat în colaborare cu Penitenciarul Timişoara, Serviciul de Probaţiune Timiş și Cercul de Canto Popular din cadrul Palatului Copiilor din Timişoara.

Manifestările vor începe la ora 10, în sala de festivităţi a Centrului, cu un program cultural artistic, momentele fiind  pregătite şi susţinute  de către persoanele internate şi invitaţii lor.

Acestea vizează reintegrarea în comunitate a minorilor și tinerilor care au comis infracţiuni şi care execută măsuri neprivative de libertate sub supravegherea Serviciului de Probaţiune Timiş sau măsuri privative de libertate executate în Centrul Educativ precum și a copiilor ai căror părinţi se află în detenţie la Penitenciarul Timişoara.

Spectacolul folcloric „ Las’ că-i bine!”, ce are ca  protagonişti copii ce provin din medii sociale diferite, respectiv copii ce activează in cadrul Cercului de Canto Popular de la Palatul Copiilor din Timişoara, minori și tineri internaţi la Centrul Educativ Buziaş, minori şi tineri aflaţi sub supravegherea Serviciului de Probaţiune Timiş precum şi copii ai persoanelor condamnate și deţinute în Penitenciarul Timişoara, urmăreşte dezvoltarea, la nivelul comunității, a unei atitudini civice, care să sprijine reintegrarea în societate a persoanelor care au comis infracţiuni și atenuarea atitudinilor discriminatorii la adresa acestora.

Alături de cele 159 de persoane internate, la eveniment vor lua parte copii de la Centrul de Plasament nr. 3 – Lugoj, elevi ai Centrului Şcolar pentru Educaţie Incluzivă „Constantin Păunescu” – Recaş, precum şi fete internate la Casa Debora din Giarmata.

„Reunirea unui număr mare de copii, cu ocazia Zilei Internaţionale a Copilului, a devenit o tradiţie pentru Centrul Educativ Buziaş, oferind tinerilor internaţi prilejul de a socializa cu adolescenţi de vârste apropiate ce provin din medii sociale diferite, de a învăţa și exersa conduite prosociale, de exprimare a talentului şi creativităţii, de manifestare a abilităţilor și a spiritului competiţional”, transmit organizatori ai evenimentului. 

După spectacol au fost programate jocuri distractive, karaoke şi întreceri sportive  finalizate cu un picnic, astfel încât întregul eveniment să fie un prilej de interacţiune şi socializare între copii proveniţi din diferite medii sociale.

Seria manifestărilor cultural - artistice şi sportive organizate cu ocazia zilei de 1 Iunie va continua și joi, 2 Iunie. În interiorul instituției se va derula proiectul educațional „Liber la copilărie”.

Parteneriatul Centrului Educativ Buziaş cu societatea civilă, în organizarea acţiunilor de acest gen, urmăreşte implicarea activă şi afectivă a persoanelor internate în acţiuni valorizatoare, exprimarea talentului şi creativităţii menite să contribuie la îmbunătăţirea imaginii de sine,  învăţarea şi exersarea conduitelor sociale precum şi conştientizarea comunităţii cu privire la problematica delincvenţei juvenile.

Ioana NICOLESCU