Se împlinesc cinci ani de la debutul proiectului naţional de educaţie de mediu „Patrule de reciclare”. În anul 2011, tot în luna aprilie, Asociaţia Română pentru Reciclare RoRec a lansat proiectul-pilot la Timișoara. Astfel, cu sprijinul Primăriei Timişoara şi al Inspectoratului Şcolar Judeţean Timiş, au fost incluse peste 70 de școli în acest program. Misiunea primilor agenţi ai patrulei şi a coordonatorilor lor – profesori temerari, adevăraţi „deschizători de drum” – a fost să informeze cât mai mulţi oameni că deşeurile de echipamente electrice şi electronice sunt extrem de poluante şi că nu trebuie nici păstrate inutil în gospodării, nici aruncate oriunde, ca orice alt gunoi, ci trimise la reciclare.

Deoarece s-a bucurat de un mare succes, în același an programul a fost lansat în alte șapte județe. Numărul județelor a crescut, iar astăzi acesta se derulează în toate județele țării și în București. Mii de oameni au aflat de la patrule cum trebuie reciclate astfel de deșeuri. 

„Pe scurt, proiectul care debuta în Timişoara în 2011 este, azi, cea mai activă mişcare ecologistă de tineret din România! Patrula de Reciclare împlineşte cinci ani şi se afirmă ca un reper în educaţia de mediu – a contribuit la colectarea a peste 1.300.000 kg de deşeuri electrice în România, a informat peste 3.000.000 de români despre obligaţia colectării selective, a creat o comunitate de peste 80.000 de tineri şi 2.500 de dascăli ca ambasadori ai cauzei reciclării, a obţinut Înaltul Patronaj al Alteţei Sale Regale Principesa Maria a României şi Premiul I la Secţiunea «Programe» – Gala Societăţii Civile 2015, ca să numim doar cele mai importante realizări”, transmit reprezentanți ai proiectului. 

Pentru a marca momentul, vineri, 15 aprilie, se vor reuni, pentru prima oară, dascălii şi reprezentanţii unităţilor de învăţământ din ediţia-pilot şi cei care au participat la toate ediţiile. Aceștia vor vorbi despre experiența lor în Patrula de reciclare, în prezenţa reprezentanţilor Asociaţiei RoRec, ai Primăriei Timişoara şi ai Inspectoratului Şcolar Judeţean.

„Apelul Patrulelor: «Facem 5 ani, contăm pe voi! Vrem 5.000 de Suporteri noi!» sperăm că va mobiliza comunităţile să vină în sprijinul copiilor care şi-au propus să aducă un trofeu naţional în palmaresul ecologic al judeţului”, mai adaugă organizatori ai Patrulei de reciclare.

Ioana NICOLESCU