Universitatea Politehnica Timișoara, prin Centrul de Suport pentru Acțiuni Climatice, a organizat, marţi, 15 aprilie 2025, workshopul internațional „Consolidarea capacității instituționale prin cooperare internațională”, un eveniment dedicat în special tinerilor cercetători interesați de implicarea activă în programele europene de cercetare și inovare.
Evenimentul a reunit experți internaționali cu experiență în cadrul programelor Horizon Europe, ERC, JPI și EEA Grants, oferind participanților oportunitatea de a descoperi bune practici în redactarea și dezvoltarea de proiecte europene competitive, construirea de parteneriate internaționale, accesarea finanțărilor europene pentru cercetare și inovare.
Pe parcursul întregii zile, workshopul a inclus prezentări interactive, exemple de bune practici și sesiuni de Q&A, contribuind astfel la consolidarea capacității instituționale a participanților și la dezvoltarea unor rețele de colaborare sustenabile.
Agenda evenimentului a inclus prezentarea unor proiecte UPT, precum LAND4CLIMATE (proiect Horizon Europe), ELCA ( proiect finantat prin EUKI) și 39PHE (cu finanţare UEFISCDI).
Cei 40 de participanți la eveniment au beneficiat şi de prezentări valoroase susținute de cercetători internaționali din Suedia, Portugalia, Germania, Cehia și Belgia, care au adus perspective diverse și experiență directă în derularea proiectelor europene. Printre aceștia s-au numărat prof. Zahra Kalantari (Royal Institute of Technology, Suedia), dr. Carla Sofia Ferreira (Polytechnic Institute of Coimbra, Portugalia), dr. Peter Rico Davids (Technical University Dortmund, Germania), prof. Lenka Slavikova (Jan Evangelista Purkyne University, Cehia) și dr. Sara Giorgi (Design Entrepreneurship Institute, Belgia).
Temele abordate au inclus: soluții bazate pe natură (NbS), implicarea părților interesate, comunicarea științifică eficientă, evaluarea proiectelor Horizon Europe și modele de succes din programele COST și HE, oferind participanților informații utile și inspirație pentru dezvoltarea propriilor inițiative de cercetare internațională.
Un moment special al evenimentului l-a constituit și includerea în agenda evenimentului a rezultatelor cercetarilor celor trei studenți masteranzi de la KTH – Royal Institute of Technology (Suedia): Giulia Perissinotto, Aart Jan van Harten și Virginia Rahmani, aflați la Universitatea Politehnica Timișoara printr-o mobilitate Erasmus+. Cercetările de disertație ale celor 3 studenţi sunt în domeniul soluțiilor bazate pe natură aplicate în România, cu accent pe reîmpădurire, prevenirea inundațiilor și implicarea proprietarilor privați în acțiuni climatice. Prezentările lor au oferit o perspectivă proaspătă și aplicată asupra modului în care tinerii cercetători pot contribui concret la tranziția către o Europă rezilientă la schimbările climatice.
După sesiunea oficială de prezentări, participanții au avut ocazia să interacționeze într-un cadru informal, în timpul prânzului și al sesiunii de networking. Acest moment a facilitat dialogul între cercetători, cadre universitare și experți din mai multe țări europene, contribuind la consolidarea unor legături profesionale valoroase.
Workshopul a fost găzduit de Centrul de Conferințe al Universității Politehnica Timișoara și a făcut parte din seria de activități incluse în cadrul „Research Week” – o inițiativă organizată cu sprijinul financiar al proiectului 39PHE/2024 – „Utilizarea terenurilor private pentru integrarea soluțiilor bazate pe natură în tranziția către o Europă rezilientă la schimbările climatice”, finanțat de UEFISCDI – România.
Mai multe despre Centrul de Suport pentru Acțiuni Climatice din cadrul Universitătii Politehnica Timișoara aici: www.researching.ro/en/support-center-for-climate-actions