Cosmin Tabără, fost viceprimar al Timișoarei în mandatul trecut, a făcut o analiză a situației cu care se confruntă o parte dintre elevii de liceu din Timișoara și ultimele evenimente generate de aceasta.

„Mă doare sufletul să văd elevi, profesori și părinți în stradă. Mă doare sufletul să văd Timișoara din nou în presa națională din cauza unor astfel de situații. Elevii și profesorii trebuie să simtă cel mai puțin efectul acestor mutări.

Investițiile în fostul Liceu Agroindustrial, situat în zona de nord a orașului, pe Calea Aradului, ar rezolva multe dintre problemele liceelor din Timișoara. Și de ce spun asta? Pentru că acel liceu, părăsit de ani de zile, beneficiază de spații adecvate, spații de cazare, sală de sport, terenuri de sport, curte potrivită pentru o unitate de învățământ… Problema cantinei poate fi rezolvată printr-un parteneriat cu Universitatea de Științele Vieții, situată dincolo de bulevard.

Investiția în acest spațiu, dacă este gândită pragmatic și administrativ, ar veni în sprijinul celorlalte investiții și ar crea suficiente spații pentru a rezolva problema liceelor care se tot mută dintr-o parte în alta, parcă într-un proces care nu se mai încheie. Și sunt convins că va mai dura, pentru că nimic nu se poate face peste noapte.

Dar eu vorbesc despre un plan care trebuie gândit și pus la punct înainte de a fi luate decizii peste noapte. Învățământul, educația trebuie să fie prioritare într-o societate - așa cum trebuie să fie și la Timișoara!

Căutați soluții și nu vinovați în ceasul al doisprezecelea. Aceste «mutări» dintr-o parte în alta, gândiți-le, stimați colegi, cu mult înainte de a le pune în aplicare și veți preîntâmpina situația existentă la Timișoara azi.

Dacă liceul «Agro» era renovat, azi toți și-ar fi dorit să fie mutați acolo!

Țineți cont de numărul de elevi, de clase, de profesori, de sălile disponibile, dar găsiți soluții să atrageți copiii la școală, nu să-i îndepărtați de ea! Țineți cont de cei care fac naveta sau de cei care locuiesc în cămin și servesc masa la cantină.

Măsurile luate nu trebuie să aibă ca efect dispariția unei școli care are specializarea în domeniul construcțiilor, mai ales că societatea de azi are nevoie de practicieni pregătiți, nu doar de teoreticieni. Elevii Liceului Tehnic de Vest nu trebuie să fie discriminați!

Nu este normal ca în acel cămin să locuiască elevi și muncitori, dar pun o întrebare văzând imaginile video: până acum, cei care se ocupă de școli nu au cunoscut această situație? Trei-patru ani de conviețuire elevi-muncitori înseamnă mult!”, a scris Cosmin Tabără pe pagina sa de socializare.