Este scandal mare la Liceul Tehnologic de Vest din Timișoara, unde elevii sunt hotărâți să protesteze public față de condițiile insalubre în care sunt nevoiți să învețe. Concret, ei învață acum într-un internat neigienizat, cu gongi, furnici, plin de igrasie și cu stive de cărămizi în clasă, așa cum se vede din imagini. Mai mult, internatul are camere închiriate în regim hotelier și după cum spun elevii se întâlnesc zilnic pe coridoare cu bărbați care vin de la duș fiind acoperiți doar cu un prosop. Nemulțumirea elevilor este amplificată de faptul că ei ar fi trebuit să se mute acum în clădirea renovată din incinta liceului, însă viceprimarul Ruben Lațcău a anunțat că în respectivul imobil elevii de la Colegiul „Ana Aslan”. „Doamna directoare de la «Ana Aslan» a zis că nu pot să stea copii de la liceul ei împreună cu noi, pentru că iau râie de la noi”, a declarat una dintre elevele liceului.
Copiii s-au adunat cu pancarte în curtea școlii, însă li s-a comunicat că nu au voie să protesteze în această incintă pentru că „doamna directoare adjunctă este membru USR și ar avea neplăceri”, spune aceeași elevă.
În aceste condiții, elevii Liceului Tehnologic de Vest vor să mute protestul în stradă pentru a genera un impact mai puternic și a sensibiliza autoritățile locale.
Copiilor li s-au alăturat și părinții, care au redactat un memoriu adresat conducerii școlii, primăriei, consiliului local și inspectoratului școlar, memoriu pe care îl redăm în cele ce urmează:
„Către Conducerea Liceului Tehnologic de Vest Timișoara
În atenția Doamnei Director
Către Consiliul Local al Municipiului Timișoara
În atenția conducerii Primăriei Municipiului Timișoara
Către Inspectoratul Școlar Județean Timiș
În atenția Doamnei Inspector Școlar General
MEMORIU
Prin prezentul MEMORIU, Comitetul de părinți din cadrul Liceului Tehnologic de Vest Timișoara, dorește să aducă în atenția dumneavoastră și a instituției pe care o reprezentați, situația critică în care ne aflăm.
În urma distrugerii acoperișului școlii, în timpul unei furtuni violente din toamna anului 2017, liceul a funcționat timp de 2 ani în clădirea care s-a degradat de la an la an, iar din anul 2019, când au început lucrările de reabilitare, conform Autorizației de construire nr. 505/17.04.2019, corpul profesoral împreună cu elevii au trebuit să facă următoarele sacrificii:
Renunțarea la ateliere pentru școala profesională și transformarea lor în săli de clasă, improprii desfășurării orelor de curs.
Desfășurarea orelor de curs în două schimburi și în două sedii, de la 7.30, cu ore de 45 de minute și pauze de 5 minute, vreme de 3 ani.
Transformarea unor camere din internatul școlii pentru a crea săli de clasă.
Am aflat din presă că unitatea școlară în care studiază copiii noștri va fi relocată, prin declarațiile d-lui viceprimar al municipiului. Acest lucru, conform declarației date, urmează a fi făcut în săptămânile următoare, deoarece lucrările de reabilitare a clădirii în care a funcționat liceul nostru se apropie de final, iar Primăria a decis ca un alt liceu, Colegiul Național Ana Aslan (Timișoara), să fie mutat definitiv în clădirea renovată.
Din declarațiile în presă ale domnului viceprimar Ruben Lațcău, reies foarte multe neadevăruri. Astfel, domnul viceprimar nu cunoaște denumirea școlii noastre, pe care o numește Colegiu. Apoi face o afirmație discriminatorie, când declară că motivul pentru care relochează Colegiul Național Ana Aslan este păstrarea titulaturii de Colegiu Național.
Referitor la spațiile din clădire, afirmă că sunt 24 de săli de clasă pe care elevii Liceului Tehnologic de Vest nu le pot ocupa nici pe jumătate, greșind numărul elevilor. Dumnealui afirmă că sunt 450 de elevi, când datele din SIIIR arată clar că sunt înscriși 540 de elevi.
Liceul își desfășoară activitatea în clădire din anul 1946, și de aceea trebuie să funcționeze în aceeași locație din următoarele motive:
Clădirea de pe B-dul Regele Carol I, nr. 11 se află în proximitatea gării și a autogării, fapt ce avantajează prezența la timp pentru orele de curs a numărului mare de elevi navetiști (63% din totalul elevilor).
Atelierele în care se desfășoară pregătirea practică, sunt situate pe str. Gh. Pop de Băsești la distanța de 10 minute de mers pe jos.
Clădirea internatului este amplasată în curtea școlii.
Cantina este situată lângă școală.
La nivel național, este încurajată dezvoltarea învățământului profesional dual, iar specializările absolvite sunt foarte căutate pe piața muncii.
Concluzii:
Date fiind motivele enumerate mai sus, tradiția școlii asigură specialiști de calitate în domeniul electric, al construcțiilor, instalațiilor și lucrărilor publice.
Printr-o eventuală relocare nu s-ar putea asigura condițiile optime pentru desfășurarea în condiții normale a actului instructiv-educativ (distanța mare față de ateliere, cantină și internat).
De asemenea, nesincronizarea mijloacelor de transport din localitățile elevilor navetiști până la gară / autogară, iar mai apoi cu cele locale, ar duce la creșterea ratei abandonului școlar”.
UPDATE!
Viceprimarul Ruben Lațcău s-a întâlnit cu elevii revoltați că sunt tratați ca niște bagaje. Video, mai jos: