La aproape un an de la prezentarea unui proiect de regenerare urbană, care a costat bugetul local al Timișoarei 1,5 milioane de lei, Piața Traian arată tot cum o știm de zeci de ani. Mai puțin stadionul cu gazon verde viu, așternut chiar peste piatra cubică și bine îngrădit, precum și opera de artă modernă, din tablă lucioasă, care se potrivește de minune cu clădirile istorice. Nu-i mare lucru, acum câțiva ani aici era un fel de târg cu căsuțe, unde se vindeau mici, mezeluri și alte bunătăți.
Proiectul în valoare de peste 30 de milioane de euro va transforma, la un moment dat, întreaga zonă, în așa fel încât în cinci ani, „timișorenii vor spune că e cool, creativă și primitoare”, după cum a declarat la RFI primarul urbei de pe Bega. Până atunci, municipalitatea a depus o cerere de finanțare din fonduri europene pentru suma de 74 de milioane de lei la ADR Vest. Pentru restul banilor, e bun și bugetul local sau chiar un credit.
Deocamdată, printre dale crește iarba, porumbeii ciugulesc mălai adus clandestin de nu se știe cine, iar la singura terasă câțiva oameni ai locului împărtășesc halbe, cafele și țigări. Vreo doi saci cu gunoi sprijină stâlpii semafoarelor, așteptând atenția celor însărcinați cu salubritatea. Palatul Mercur își arată cărămida dezgolită, iar Palatul Ștefania, renovat nu cu mulți ani în urmă (cândva înainte de 2012), dă semne de oboseală pe la tencuială. Până la un „al doilea centru al Timișoarei” mai avem ceva de așteptat.