Conducerea Casei Județene de Pensii Timiș a dorit să aducă o serie de clarificări în privința aplicării noii legi a pensiilor, intrată în vigoare de la 1 septembrie. Directorul executiv Cristian Mircea a subliniat că au crescut plafoanele de la care pensionarii beneficiază de diverse forme de sprijin. Astfel, în cazul beneficiarilor de tichete sociale pe suport electronic pentru produse alimentare şi mese calde, cu valoarea de 250 de lei, acordate o dată la două luni, limita de venituri a crescut de la 2.000 la 2.210 lei. A fost majorat şi plafonul veniturilor din pensii până la care pensionarii pot beneficia de compensarea cu 90% a preţului de referinţă al medicamentelor, de la 1.830 la 2.020 de lei/lună. De asemenea, cuantumul majorat al pensiilor nu va fi luat în calcul la stabilirea drepturilor la ajutorul pentru încălzirea locuinţei şi la suplimentul pentru energie. Pentru a obţine aceste drepturi, pensionarii vor prezenta ultimul talon de pensie, trimis înainte de recalcularea pensiei. Măsura se va aplica în perioada 1 septembrie 2024 - 15 octombrie 2025.
Au mai fost subliniate și alte aspecte. În primul rând, stagiile de cotizare nu s-au modificat față de legea anterioară, deci, cine dorește pensie trebuie să fi lucrat cel puțin 15 ani. Punctele de stabilitate se acordă celor care au lucrat mai mult de 25 de ani. Cei care au lucrat în grupe de muncă vor cumula vechime, nu și contributivitate. Este mai avantajos să se lucreze o perioadă mai lungă, mai ales pentru cei care au lucrat pe salariul minim. „Un salariu mic aduce o pensie mică, un salariu mare - o pensie mare. Fiecare cum a fost plătit așa pensie are”, a spus directorul Casei de Pensii Timiș. Există, din păcate, probleme pentru persoanele ai căror angajatori nu au achitat contribuțiile de asigurări sociale, deși au pretins că au făcut-o. Mulți au crezut că au contribuit - de exemplu - 40 de ani, dar, din păcate, au o vechime mai mică în actele oficiale existente.
În ceea ce privește persoanele care se adresează Casei de Pensii Timiș pentru clarificări, Cristian Mircea a declarat că noua lege este foarte complicată și conține numeroși termeni tehnici noi, nu întotdeauna simplu de înțeles. La ora actuală, la instituția timișeană există 1.431 de cereri de revizuire a deciziilor noi.
„Tot timpul, Casa de Pensii Timiș va deschisă, va corecta erorile și le va da oamenilor ce li se cuvine. Aici nu ne jucăm nici cu soarta oamenilor, nici cu banul public”, a mai declarat Cristian Mircea.