După ce timp de prea mulți ani cea mai veche clădire din Timișoara - vorbim despre clădirea Comenduirii Garnizoanei din Piața Libertății - a fost subiect de dispută între administrația locală și cea județeană, imobilul a fost preluat în anul 2019 de Ministerul Culturii și i s-a stabilit clar destinația de Muzeu al Revoluției. Instituția, denumită Muzeul Național al Revoluției Anticomuniste din Decembrie 1989, a fost înființată prin lege în iunie 2022.

Încet-încet, lucrurile s-au mișcat, iar Primăria Timișoara a anunțat etapa a doua, cea a elaborării propunerilor PUZ şi RLU aferent, de informare şi consultare a publicului cu privire la documentaţia înregistrată pentru PUZ - „Muzeul Național al Revoluției Anticomuniste din Decembrie 1989”, aceasta încheindu-se în 4 iulie a.c.

Ce propune proiectul? În principal, se va interveni asupra clădirii existente (clădirea generalatului din Cetatea Timișoara), cu umătoarele propuneri: reconversia funcțională a clădirii existente; extinderea prin construirea unui corp nou de clădire în curtea interioară, corpul nou având înălțimea maximă mai mică decât înălțimea clădirii existente; valorificarea spațiului construit al podului clădirii existente; reabilitarea curții interioare; restaurarea fațadelor exterioare ale clădirii existente.

„Clădirea Generalatului este considerată cea mai veche clădire din oraș. Inițial, clădirea se dezvolta pe două niveluri și mansardă pe latura principală, spre Piața Libertății și pe un singur nivel pe cele două aripi laterale. Pe fațada principală, accesul era marcat de un portal cu trei arce, ce formau un portic boltit spre curtea interioară. In secolul al XVIII-lea, clădirea adăpostea locuințele generalilor guvernatori militari ai cetății. Ulterior, deasupra celor trei arce din dreptul intrării, la nivelul etajului a fost construită o terasă, iar aripile laterale au fost înălțate cu încă un nivel. În prezent, accesul se face doar pe sub arcul central, arcele laterale fiind acoperite. Pentru o perioadă, în clădire a funcționat Muzeul Militar din Timișoara, dar în acest moment imobilul este parțial neutilizat și se află într-o stare avansată de degradare”, se mai arată în memoriul de prezentare.

Această stare avansată de degradare ar uimi orice turist străin care ar afla că are în fața ochilor o clădire istorică atât de veche. Tencuială coșcovită, țevi de utilități înfipte în zidurile bătrâne, o curte goală și deprimantă - acesta ar fi, pe scurt, tabloul oferit de Generalat la ora actuală. Să sperăm că imobilul va supraviețui până când vor fi date toate aprobările necesare și Ministerul Culturii va găsi firma de construcții care să se apuce efectiv de treabă.