Episcopia Romano-Catolică Timișoara a anunțat finalizarea proiectului de renovare, conservare și reabilitare a clădirii Catedralei romano-catolice, în vederea integrării în circuitul turostic naional și internațional.

Proiectul, finanțat prin intermediul Regio - Programul Operațional Regional 2014 – 2020, a avut o valoare totală de 22.409.890,72 lei. Valoarea finanțării nerambursabile pentru acest proiect a fost de 21.302.013,13 lei, din care 3.195.301,96 lei a reprezentat finanțarea din bugetul național, iar 18.106.711,17 lei a reprezentat finanțarea din Fondul European de Dezvoltare Regională.

Au fost efectuate renovări și reabilitări pe o suprafață totală de 1.490 mp, atât la clădirea Domului, cât și a obiectivelor conexe - împrejmuire, amenajare curte interioară, alei acces lateral (asigurarea accesului persoanelor cu dizabilităţi), asigurarea obiectivului din punct de vedere PSI. De asemenea, au fost restaurate cripta și pietrele tombale ale marilor personalităţi care îşi au locul de veci în cripta de sub nava Domului în vederea introducerii acestui obiectiv în turul ghidat. Se preconizează o creștere a numărului de vizitatori ai Domului Catolic cu cel puțin 6% în primul an operaţional, de la 19.800 la 20.988.

Domul Romano-Catolic sau Catedrala Romano-Catolică este unul din monumentele emblematice ale orașului Timișoara, construit între anii 1736 și 1774. Edificiul poartă hramul Sfântului Gheorghe. Catedrala reprezintă din punct de vedere religios, o continuare a vechii catedrale „Sf. Gheorghe” din Cenad, scaunul episcopilor acestei dieceze începând cu Sf. Gerhard de Sagredo, dispărând odată cu ocupaţia otomană din secolul XVI. Odată cu eliberarea oraşului de către armata imperială habsburgică condusă de prinţul Eugeniu de Savoya în 1716, Timişoara devine capitală a Banatului din punct de vedere administrativ şi militar, dar şi cel mai îndreptăţit loc în care se va stabili din 1730/32 Scaunul episcopal al Diecezei de Cenad (deoarece Cenadul decăzuse de la rangul de oraş din perioada medievală la un simplu sat). La inițiativa împăratului Carol al VI-lea se încep demersurile necesare amplasării, proiectării unei clădiri monumentale, ce avea să devină noua Catedrală Romano-Catolică, ce va păstra hramul celei de la Cenad, cel al Sfântului Gheorghe.

Catedrala are o istorie complexă ce se întinde de-a lungul a peste 280 de ani, piatra de temelie fiind pusă în data de 6 august 1736, în timpul episcopului Nádasdy. Proiectul care a stat la baza edificării construcţiei Domului este atribuit arhitectului Josef Emanuel Fischer von Erlach, directorul Oficiului Imperial de Construcții – fiul nu mai puţin cunoscutului Johann Bernhard von Erlach, arhitecţi ai curţii imperiale vieneze, la începutul secolului XVIII. Planurile fațadei și secțiunile sunt semnate de Inginerul Administrației Provinciale Carl Römmer, în a doua jumătate a sec. XVIII.