La aproape trei luni de când recepția noii clădiri a maternității construite, printr-un proiect din fonduri europene derulat de Consiliul Județean Timiș, lângă Spitalul Județean din Timișoara, a fost făcută, se pare că unitatea sanitară nu va deveni funcțională prea curând.

La momentul respectiv, în 11 martie 2024, conducerea Spitalului Clinic Județean de Urgență „Pius Brânzeu” din Timișoara (SCJUPBT) răspundea la întrebarea „Când va deveni funcțională maternitatea?” cu „Ar fi frumos de 1 Iunie, de Ziua Copilului”, precizând că mai sunt pași de parcurs pentru autorizări și verificări. Aceeași conducere a emis în 31 mai un comunicat în care se arată: „Termenul de dare în folosință/operaționalizare a Maternității, termen prevăzut în proiect, este de 31 august 2024. Clădirea preluată de SCJUPBT de la Consiliul Județean Timiș nu a fost finalizată în totalitate, motiv pentru care în momentul de față în clădire se mai efectuează lucrări, fapt care nu a permis mutarea și instalarea echipamentelor medicale. Din acest considerent, activitatea medicală nu se poate desfășura în cadrul clădirii respective, întrucât poate fi afectată grav siguranța pacienților și a actului medical. Pentru finalizarea în termen a clădirii și recepția conform prevederilor proiectului, la finalul anului trecut, conducerea SCJUPBT, cu acordul Ministerului Sănătății, a făcut demersuri importante pentru finalizarea construcției, predată incomplet de către Consiliul Județean Timiș, pentru a evita compromiterea proiectului și pierderea finanțării. Pentru darea în folosință acestei clădiri sunt necesare și obligatorii conform Legii o serie de avize/ aprobări/ autorizări ale instituțiilor abilitate (Mediu, ISU, DSP, Ministerul Sănătății, CNCAN). Procedurile pentru obținerea avizelor menționate anterior nu au putut fi demarate, decât după ce Consiliul Județean Timiș a finalizat intabularea clădirii și trecerea acesteia în administrarea Spitalului Clinic Județean de Urgență Timișoara, care s-a întâmplat doar în 29.04.2024”.

Replica reprezentanților Consiliului Județean Timiș nu a întârziat. „Data de 31 august 2024 reprezintă termenul-limită extins de operaționalizare a noii maternități din Timișoara. Acest lucru nu înseamnă că maternitatea nu trebuie sau nu poate fi operaționalizată înainte de termenul limită prevăzut în proiect. În conformitate cu procesul verbal asumat de parteneri, clădirea predată de Consiliul Județean Timiș către SCJUPBT este funcțională, lucrările fiind finalizate. În momentul de față nu se derulează lucrări la clădire, deci nu poate fi vorba de vreo punere în pericol a pacienților sau a actului medical. Realizarea recepției și intabularea clădirii nu puteau avea loc fără finalizarea lucrărilor în conformitate cu proiectul tehnic. Conducerea SCJUPBT nu a făcut nici un demers pentru finalizarea lucrărilor la clădire, iar Ministerul Sănătății nu are nicio contribuție în proiect. Pentru informarea corectă și completă a opiniei publice, conducerea SCJUPBT poate prezenta demersurile realizate în ultimele 30 de zile pentru avizarea noii maternități. Partenerul de proiect SCJUPBT va răspunde în solidar dacă până la data de 1 septembrie nu va fi realizat un act medical în clădirea noii maternități și, în consecință, se va pierde finanțarea europeană din culpa SCJUPBT", a declarat Loredana Lungu, purtătorul de cuvânt al Consiliului Județean Timiș.