De câteva zile circulă pe canalul youtube o variantă electro a celebrei melodii „Iorgovan frumoasă floare”, a regretatului artist Petrică Moise, piesă considerată a fi imnul neoficial al Banatului. Până aici, nimic anormal; melodii populare cunoscute au mai fost remixate în fel și chip. Însă, stupoare când citim detaliile videoclipului semnat Sean Norvis și interpretat împreună cu Simona Mihaela Rușcu. În dreptul compozitorilor melodiei apar numele lui Flavius M. Oprean (alias Sean Norvis), Simona Mihaela Rușcu și Vladimir Mihuț. De Petrică Moise nu s-a amintit absolut nimic timp de 12 zile de la publicarea videoclipului. Abia ieri, 14 mai, probabil la presiunea publică, numele lui Petrică Moise apare în dreptul compozitorilor.

Am stat de vorbă cu Mihaela Moise, fiica regretatului artist, care ne-a confirmat că a fost sunată de Sean Norvis, care s-a prezentat drept „compozitorul melodiei «Iorgovan, frumoasă floare»”. „Am rămas stupefiată! Acest Sean Norvis, care a distrus melodia tatălui meu, mi-a spus că el este compozitorul și că a înregistrat toate drepturile pentru melodie la ORDA București. E drept, noi nu am înregistrat cântecul la Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România tocmai în ideea ca această melodie emblematică pentru Banat compus de tatăl meu să fie dusă mai departe de generațiile noi de interpreți. Dincolo de faptul că a fost transformată într-o melodie electronică, așa-zisul compozitor a păstrat toate versurile cunoscutei piese. Este strigător la cer cum cineva își poate asuma în acest mod munca altuia. Mă întreb cum poate cineva compune în 2024 o piesă pe care tatăl meu a lansat-o în anul... 2001”, ne-a declarat Mihaela Moise. Aceasta se gândește serios să îl cheme în judecată pe Sean Norvis pentru a încerca să îndrepte această „greșeală” și să repare memoria regretatului Petrică Moise.

Aceeași opinie o împărtășesc și cei care au apucat să vizioneze videoclipul lui Sean Norvis și au lăsat comentarii pe canalul de youtube:
„De ce vă bateți joc de acest frumos cântec?????? Este cântecul lui PETRICĂ MOISE”;
„Iorgovan frumoasă floare, o știe orice bănățan ca fiind Imnul Banatului și e compusă și cântată de maestrul Petrică Moise!”;
„Melodia este imnul Banatului cântată de regretatul maestru Petrică Moise!!!!! Ce aud acum nu reprezintă Banatul și bănățenii”;
„O mizerie, altfel nu se poate numi acest remix!”;
„Să vă fie rușine! Cum să vă bateți joc de piesa asta??? Rușine!”;
„Sean, măi băiatule, păi când ai compus mătăluță această frumoasă melodie? Că eu am auzit-o cu mult timp înainte de a o compune tu! Sau ți-ai cesionat cu mult timp înainte de-a o compune drepturile de autor ale regretatului Petrică Moise? Nesimțirea a atins infinitul?”.

Sunt doar câteva din zecile de mesaje ce însoțesc videoclipul, lansat pe youtube în ziua de 2 mai.

Dintr-o căutare simplă pe internet, am aflat despre Sean Norvis că a început să mixeze în anul 2007. A devenit cunoscut în lumea muzicii electro, înregistrând mai multe melodii de succes. A colaborat și cu mai multe label-uri cunoscute de muzică electronică.

Am încercat și noi să aflăm de la Sean Norvis cum a reușit să compună în 2024 o melodie lansată în 2001, dar demersurile noastre nu au avut succes. I-am lăsat un mesaj pe pagina sa de socializare, care a rămas fără răspuns, cum fără răspuns a rămas și apelul pe numărul de telefon afișat pe aceeași pagină, telefon la care nu răspunde nimeni.

Vom reveni.