Boala parodontală este una dintre cele mai frecvente afecțiuni inflamatorii care atinge peste 10 la sută din populația lumii, fiind a șasea cea mai comună boală la nivel mondial. Peste 700 de milioane de persoane suferă de aceasta afecțiune.

Parodontita (popular - parodontoză) distruge țesuturile dure și moi din jurul dinților, ducând la slăbirea și pierderea dinților, explică specialiștii de la Spitalul Clinic CF Timișoara.

Studiile au arătat, însă, că inflamația cronică asociată parodontitei poate avea un impact negativ asupra sistemului cardiovascular, crescând riscul de apariție a unor evenimente precum infarctul miocardic și accidentul vascular cerebral. Şi asta pentru că inflamația gingiilor poate declanșa o reacție inflamatorie la nivelul întregului organism, afectând arterele și contribuind la formarea plăcilor de aterom, care pot duce la blocarea fluxului sanguin către inimă sau creier.

Mărimea creșterii riscului poate varia în funcție de tipul evenimentului AVC și poate fi influențată de vârstă și sex.

Mai mult decât atât, severitatea parodontitei pare să fie corelată cu gravitatea bolilor cardiovasculare, iar tratamentul și controlul inflamației gingivale pot juca un rol important în reducerea riscului de complicații cardiovasculare.

Este esențial să acordăm o atenție deosebită sănătății gingiilor și să integrăm o igienă orală adecvată în rutina zilnică pentru a preveni sau controla parodontita și pentru a reduce riscul de boli cardiovasculare, ne mai îndeamnă medicii.