Primăria Municipiului Timișoara propune pentru 2024 un buget de 2.526.886.930 lei, în creștere față de anul trecut.
„Am propus un buget echilibrat, care răspunde ambițiilor de dezvoltare ale Timișoarei și nevoilor din cartiere. Împărțim resursele orașului echitabil între buna funcționare a serviciilor publice ale orașului și investiții în viitor. Peste 40% din banii alocați dezvoltării Timișoarei vin din fonduri europene, cu precădere din banii din PNRR pe care i-am atras în ultimii doi ani”, a spus primarul Dominic Fritz.
Proiectul de buget și anexele pot fi consultate integral pe https://www.primariatm.ro/proiecte-hcl/31f2e632-59c3-4a61-ac60-6c6b1571a58a.
Secțiunea de funcționare, în care se regăsesc bani pentru transport în comun, termoficare, curățenie, spații verzi, iluminat public, ordine publică, asistență socială, locuințe, cultură, sport, are prevăzută suma de 1,23 miliarde de lei.
Din fondurile pentru funcționare pe care primăria le are la dispoziție, 300 de milioane sunt propuse pentru subvențiile pentru căldură și transport în comun. Pentru întreținerea parcurilor și a zonelor verzi sunt prevăzute peste 50 de milioane de lei. În plus, suma pentru salubritate a fost majorată cu 17%, până la aproape 64 de milioane de lei. Totodată, 63 de milioane de lei sunt prevăzute pentru învățământ (reparații, plata utilităților, consumabile, bunuri și servicii pentru școli și grădinițe). Secțiunea de funcționare include și aproape 30 de milioane de lei pentru iluminatul public, dar și o sumă ce depășește 70 de milioane de lei pentru reparații străzi și trotuare, amenajări de locuri de parcare. La capitolul legat de cultură este propusă o sumă de aproape 138 de milioane.
Bugetul pentru dezvoltare ar avea o valoare de 1,28 miliarde de lei. Primăria promite finalizarea în 2024 a proiectelor Cetății, Bogdăneștilor, Vidrighin, Pasarela Gelu, clinicile ORL și Balneo, precum și începerea stadionului „Eroii Timișoarei”, a regenerării urbane pe 6 hectare în jurul Pieței Traian, modernizări la Spitalul Municipal și la cel de Copii, noul skatepark. Sunt bugetate investiții care sunt deja în derulare: liceele Waldorf, Ungureanu sau Lenau și cinematografele Studio și Dacia. În domeniul sănătății, dintr-un buget total de peste 46 milioane de lei, aproape 12 milioane de lei sunt pentru dotarea cu echipamente necesare pentru tratamentul și îngrijirea bolnavilor.
Pe lista investițiilor complexe apare construcția unui nou pod în zona Polonă în locul pasajului existent din Freidorf, extrem de degradat.
Toate cifrele pot fi consultate pe site-ul Primăriei, accesând linkul: https://buget.primariatm.
Luni, 19 februarie, de la ora 17, va fi organizată dezbaterea publică pe tema proiectului de buget, în Sala de Consiliu a Primăriei. Pentru transmiterea propunerilor, sugestiilor sau opiniilor referitoare la proiectul de hotărâre privind aprobarea bugetului aferent 2024, supus dezbaterii, cetățenii interesați se pot adresa în scris la adresa: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea., până la data de 19.02.2024, ora 11:00. Persoanele care doresc să participe la dezbatere vor anunța până cel târziu în data de 19.02.2024, ora 11, intenția de participare și totodată vor transmite opiniile pe care urmează să le pună în discuție, la adresa de e-mail menționată mai sus, precizând: numele, numărul de telefon, adresa de e-mail pentru transmiterea invitației online în vederea participării la ședință prin intermediul platformei online.
Participanții la dezbatere care se înscriu la cuvânt își vor susține punctele de vedere exclusiv pe marginea proiectului de hotărâre. Durata limită de exprimare a punctelor de vedere este de 3 minute pentru fiecare participant.