Sindicatul Independent Armonia din cadrul Societății de Transport Public Timișoara a organizat vineri un protest de solidaritate la sediul societății, cu participarea Federației FSTSP-România și a sindicatelor din București, Arad, Ploiești, Constanța, Brăila, Târgu Jiu, Cluj, Oradea și Vaslui.
Ce i-a supărat pe angajați? În primul rând, oamenii consideră că vicepreședintele sindicatului Armonia, Sebastian Stănia, a fost concediat abuziv, existând constrângeri, presiuni, amenințări la adresa celorlalți membri din conducerea sindicatului. Motivul invocat: abatere disciplinară gravă. În ce constă abaterea? Vicepreședintele a postat pe rețelele de socializare faptul că în STPT condițiile de muncă sunt dezastruoase, iar acest lucru duce, în unele cazuri, la periclitarea securității călătorilor.
Timpul de lucru ajunge la unii la 600 de ore lunar (adică 20 de ore pe zi?!), existând și alte anomalii. Se găsesc diferențe mari între grilele de salarizare din contractul colectiv de muncă, majoritatea pesonalului de bord fiind încadrat în treapta cea mai de jos. Starea tehnică deplorabilă a mijloacelor de transport este alt motiv de protest: vehicule care circulă luni de zile cu aceleași defecte (mentenanța este folosită la curățenie și igienizare). Angajații ar fi constrânși să facă parte din sindicatul reprezentativ, încălcându-se dreptul la liberă asociere.
În contextul conflictului de muncă declanșat în Societatea de Transport Timișoara (STPT), conducerea Federației Sindicatelor din Transporturi și Servicii Publice - România (FSTSP) s-a întâlnit vineri, 9 februarie, cu Mihai Ritivoiu, prefectul județului Timiș, pentru găsirea unor soluții de dezamorsare a situației conflictuale. Prefectul Mihai Ritivoiu a promis să se implice în medierea problemelor din transportul public sesizate de sindicaliști, probleme ce aduc atingere intereselor tuturor cetățenilor din Timișoara.