Începând cu data de 20 septembrie 2023, Institutul Prezentului (platformă de cercetare și resurse artistice în domeniul culturii vizuale și performative) deschide seria de evenimente asociate expoziției PERFORMING 89. Stări de deziluzie. Acestea includ ateliere educaționale, dedicate școlilor, și vizite ghidate cu ajutorul cărora publicul de toate vârstele să descopere mai fidel în expoziție atmosfera plină de efervescență de după anii 1989, dar și să înțeleagă mai bine cum se conectează acțiunile din acei ani la fapte și istorii ale prezentului, relevante pentru noile generații.

În program: în fiecare zi din intervalul 20-22 septembrie 2023: atelier De-a Arhitectura – „Locuri și fapte | Detectivi urbani la FABER”, condus de Maria Sgîrcea, care combină lucrări din expoziția Performing 89 ce reflectă transformările spațiului public în anii 1990 cu istoria sitului fabricii Azur, în care este amplasat FABER, pe malul canalului Bega. În zilele de 4 și 6 octombrie 2023: atelier condus de artistul Mihai Toth – „Reconstruim idei” – derulat și inspirat de lucrări din perioada anilor 90 care nu mai pot fi vizionate, dar care au fost special reconstruite pentru expoziție. În fiecare zi din intervalul 11-13 octombrie 2023: atelier susținut artistul Gavril Pop – „Acțiuni și stări de spirit” – dedicat lucrărilor din expoziție care reflectă implicarea artiștilor în societate în anii 1990.

Programul de ateliere este special conceput de Institutul Prezentului pentru elevii timișoreni, pentru a înțelege mai bine istoria recentă și spațiul urban în care trăiesc. La program participă clase de la Școala Gimnazială nr. 30, de la Liceul Teoretic Nikolaus Lenau și de la Liceul Babel din Timișoara.

Tot în cadrul evenimentelor asociate expoziției se înscriu și tururile ghidate, care sunt deschise publicului în fiecare sâmbătă de la ora 17:00 și sunt susținute de artistul Gavril Pop și echipa Institutul Prezentului.