Timp de două zile, la Timișoara s-a desfășurat, în organizarea Consiliului Județean Timiș, conferința Comisiei pentru cetățenie, guvernanță, afaceri externe și instituționale (CIVEX) a Comitetului European al Regiunilor, al cărei vicepreședinte este Alin NIca, președintele CJT. Comitetul European al Regiunilor, organism al UE, este format din reprezentanți ai celor 27 de state membre, aleși la nivel local și regional.

Una dintre temele abordate a fost Ucraina. „Timișoara a găzduit Europa, iar în fața reprezentanților săi am susținut rolul strategic pe care România îl poate avea în procesul de reconstrucție al Ucrainei. Cred că firmele private din România au capacitatea să acceseze fonduri europene dedicate reclădirii Ucrainei și îmi doresc ca, pe viitor, acestea să se mobilizeze în procesul de integrare în UE al vecinilor noștri încercați de prea multe suferințe”, a susținut Alin Nica în cadrul ședinței.

La finalul conferinței, președintele CJT a abordat și tema Schengen, în contextul alegerilor europene de anul viitor: „Nu putem construi Europa cu cetățeni de rangul al doilea. Referitor la spațiul Schengen, libertatea de mișcare trebuie să fie un drept al tuturor. Când am vorbit cu colegii olandezi, aceștia nu știau că Olanda este principalul investitor în România și că, opunându-se intrării noastre în Schengen, își sabotează propriile firme. Din păcate, Austria subminează însuși conceptul de Uniune Europeană prin atitudinea total injustă față de România și Bulgaria. Dacă spațiul Schengen nu funcționează, de ce ai acceptat anul trecut Croația?”.

În ceea ce privește încrederea cetățenilor în viitorul Uniunii Europene, Alin Nica este de părere că, din cauza crizelor succesive - sanitară, războiul din Ucraina - extremiștii și populiștii proliferează și cultivă lipsa de încredere în UE. „Ei se bazează pe emoții foarte puternice, cum sunt furia și frica. Să nu uităm că, la ora actuală, se duce și un război hibrid, iar prin dezinformare se caută subminarea încrederii cetățenilor în propriile state și în Uniunea Europeană”.

Președintele CIVEX, Patrick Molinoz (vicepreședinte al Regiunii Bourgogne-Franche-Comte din Franța) a adus un mesaj de susținere pentru România în problema Schengen. „Se pare că e o distanță în creștere între cetățeni și instituțiile UE, peste tot în Europa. Este foarte important să ținem cetățenii aproape de UE, atât timp cât credem în valori ca democrație, libertatea de exprimare și celelalte libertăți pe care ne bazăm, indiferent de orientarea politică, la stânga sau la dreapta. (...) Am venit în România cu mașina, de la Budapesta, pentru prima oară în mulți ani. Am văzut cât se așteaptă la frontieră și mi s-a părut absolut inacceptabil. Ar trebui să nu mai avem cetățeni de două categorii în Uniunea Europeană”, a spus Patrick Molinoz.