O manifestare care atrage bănățeni atât din Banatul românesc, cât și cel sârbesc se desfășoară anual, în luna septembrie, la Kikinda. Este vorba de Dani ludaje (Zilele Dovleacului), un festival dedicat aproape în întregime acestei plante erbacee.

Pe lângă spectacolele muzicale, tarabele cu tot felul de produse preparate din dovleac, Zilele Dovleacului de la Kikinda au și un moment culminant. Este vorba despre premierea celor mai mari dovleci, o competiție din ce în ce mai spectaculoasă cu fiecare an care trece.

A dovedit-o și ediție din acest an, când s-a consemnat un nou record pentru cel mai mare și greu dovleac. Astfel, premiul I și l-a adjudecat Tobor Kokai, al cărui dovleac a cântărit nu mai puțin de 865,5 kilograme! Pe locul secund s-a situat soția sa, Melinda, cu un dovleac de 604 kilograme, iar poziția a treia i-a revenit Gordanei Vastag, cu un dovleac de 334 de kilograme.

Au mai fost premiați și cei mai lungi dovleci: locul I – Dusan Jankov, cu un dovleac de 309 centimetri, locul II – Radovan Zakic – 255 centimetri și locul III – Milan Vuca – 253 centimetri.