A fost un weekend plin de evenimente în Capitala Culturală Europeană și te-ai fi așteptat ca orașul să se umple de lume. Atragerea de turiști străini este un capitol oarecum dureros pentru Timișoara în anul 2023, pentru că numărul lor nu s-a ridicat la așteptările optimiste ale autorităților și organizațiilor de profil. Statistica pe primul semestru al anului nu ne situează pe vreun loc fruntaș în România, iar Timișoara rămâne cam departe de milionul de vizitatori, din țară și din străinătate, preconizat.

De unde vin, totuși, turiștii care calcă pragul Capitalei Culturale, pentru că grupuri de oameni sunt prezente prin centru, mai ales la sfârșit de săptămână? De exemplu, vineri, 15 septembrie, parcarea pentru autocare din centrul orașului, amenajată special lângă Modex, arăta, din nou, deprimant, fiind doar un autocar acolo. Cu numere românești, de județul Dolj.

Duminică, 17 septembrie, situația a fost ceva mai bună, parcarea fiind ocupată de trei autocare. Unul cu numere de Polonia, pe care scria „Bulgaria și România - Transilvania și Munții Balcani”, unul cu numere de Serbia (Pancevo) și al treilea din Macedonia de Nord (Skopje). Bine și așa!