În perioada 1-4 iunie, orașul Timișoara este gazda celebrelor păpuși gigantice, ambasadorii culturii și ai tradițiilor populare catalane, în întreaga lume. Adifolk împreună cu Via Rumania Cultura, prin Teatrul pentru Copii și Tineret „Merlin” și cu sprijinul Consiliului Județean Timiș prezintă evenimentul cultural Uriașii din Catalonia (Spania), în cadrul proiectului Teatrului Merlin „Viva la strada”. Caldes de Malavella și Capgròs vor însoți uriașii în parada lor pe străzile Timișoarei, pe traseul Piața Victoriei – Piața Libertății - Piața Unirii –Bastionul Maria Theresia.

- 1 iunie 2023 - între orele 17: 00 și 19:00 - URIAȘII DIN PARETS DEL VALLÈS, Barcelona, Spania. Marcel, un arhitect din Barcelona, o cunoaște pe domnișoara Elisenda și se îndrăgostește, urmând o interesantă poveste cu personaje spectaculoase: Lucifer, Cocoșul Zidurilor, Fiara de foc și Ceata de Diavoli.

- 2 iunie 2023 - între orele 19: 00 și 21:00 - URIAȘII G. C. GARRIGUES DIN LLEIDA, Lleida, Spania. Anastasi și Alba sunt un cuplu de regi ce poartă numele protectorului orașului Lleida și care au ajuns cunoscuți în Franța, Germania, Polonia, Suedia și Columbia, iar astăzi în Timișoara.

- 3 iunie 2023 - între orele 19: 00 și 21:00 - URIAȘII ELS VEGUERS DE MONTBLANC, Tarragona, Spania. Primii Veguers de Montblanc, Pere Berenguer de Vilafranca și soția sa Arsenda, sunt un exponent al trecutului Montblancului medieval, care, pe lângă cei trei fii, au mai avut și o fiică, pe nume Arsenda.

- 4 iunie 2023 - între orele 19: 00 și 21:00 - URIAȘII DIN LLORET DE MAR, Girona, Spania. Căpitanul Parés, Blanca Aurora și Constantí Ribalaigua sunt giganții din Lloret de Mar și reprezintă personaje care au existat cu ani în urmă și care au rămas în memoria populației.

ADIFOLK, recunoscut de UNESCO, se dedică promovării culturii populare catalane, iar Capgròs va fi reprezentantul Adifolk și ambasadorul culturii tradiționale la Timișoara, în toate cele patru zile de parade, fiind însoțit de formația muzicală tradițională din Catalonia, Caldes de Malavella.

De asemenea, Teatrul „Merlin” va prezenta în cadrul festivalului, la Bastionul Maria Theresia, spectacolele: 1 iunie, ora 19 - „Ariciul”, 3+, 50 min.; 2 iunie - ora 21 – „Pantofii Roșii”, 7+, 70 min.; 3 iunie - ora 21 – „Dorde Neunde”, coproducție cu Teatrul Clasic „Ioan Slavici” din Arad, 12+, 70 min.; 4 iunie - ora 21 – „Copilul dintr-o stea”, 10+, 80 min.