Circulația navelor pe Bega a devenit o certitudine. În urma demersurilor Consiliului Județean Timiș, alături de partenerii de proiect și cu sprijinul Poliției de Frontieră, o ambarcațiune, cu un echipaj de patru persoane, navighează deja, după mai bine de 60 de ani de întrerupere, pe Canalul Bega și a trecut frontiera în Serbia, prin ecluzele de la Sânmihaiu Român și Uivar. „Vulpea” urmează să ajungă pe Dunăre și apoi pe mare, către Elefsina, să înconjoare continentul și să se întoarcă la Timișoara de la Marea Nordului pe rețeaua de canale, râuri și Dunăre. Revenirea este planificată pentru sfârșitul anului.

Acest lucru este posibil în urma implementării proiectului „Repararea infrastructurii de navigație a Canalului Bega” RORS 15, de către Consiliul Județean Timiș, împreună cu ABA Banat, Secretariatul Provincial al Provinciei Vojvodina și Vode Vojvodine. Valoarea proiectului este de 13 milioane de euro.

Pe de altă parte, continuă inițiativa Consiliului Județean Timiș de facilitare a traversării frontierei româno-sârbe. Reamintim că și în weekend-ul încheiat s-a putut trece pe la punctul de frontieră înființat la Uivar, pe pista de biciclete care leagă Timișoara de Zrenjanin.