Vineri 26 mai 2023 la ora 18:30, în cadrul ședinței CCZ 9 (Consiliul Consultativ Zonal 9) a avut loc o întâlnire cu dezvoltatorul zonei situate între centura Timișoarei, străzile Mureș, Mikszáth Kalman și Alexandru Macedon.

Dumbrăvițeanul și omul de afaceri Cristian Rusu, după douăzeci de ani de conducere și dezvoltare a afacerii de succes Casa Rusu și Rusavitar, a decis sa investească în dezvoltarea City Park Dumbrăvița. Acesta este un concept rezidențial integrat care pune accent pe creșterea calității vieții tuturor viitorilor locuitori, cu impact pozitiv pentru locuitorii din vecinătate.

Proiectul a primit în iunie 2022 avizul de oportunitate al Consiliului Local Dumbrăvița și este în faza de discuții cu Primăria pentru corelarea investițiilor cu întreaga zona impactată și cu planurile investiționale și de dezvoltare ale Administrației.

City Park Dumbrăvița are alocat un teren de 190.000 de metri pătrați iar proiectul cuprinde:
• Apartamente în clădiri cu parter plus 2 etaje într-o unitate constructivă și cromatică, organizate în cvartale;
• Zona destinată unităților de educație (scoală, grădiniță etc.);
• Peste 15.000 mp de zonă verde;
• Parcuri și alei pietonale;
• Piste de biciclete;
• Centru civic;
• Locuri de joacă;
• Galerie de shopping - Spații comerciale individualizate separate de clădirile destinate locuirii.
Proiectul a primit în aprilie 2022 Avizul de oportunitate al Consiliului Local Dumbrăvița și sunt în curs discuții cu Primăria pentru corelarea investiției cu toata zona adiacentă.
Va urma aprobarea PUZ-ului, emiterea Certificatului de Urbanism și a Autorizației de Construcție.
- Studiul de trafic și propunerea de proiect, finanțate de către investitor, tratează o suprafața mult mai mare decât City Park Dumbrăvița și vine cu soluții de descărcare de trafic care cuprind lărgiri de drumuri existente, o șosea de descărcare paralelă cu centura, sens giratoriu și intersecție în T de descărcare în Centura Timișoarei. Acestea vor trebui asumate și de către Administrația Locală.
- În prima fază se vor face drumurile care vor face descărcarea în centură, pe terenul City Park Dumbrăvița, dând rapid o soluție alternativă de decongestionare a traficului pentru toți locuitorii zonei de nord a Dumbrăviței.
- Prin mărirea capacitații de stocare și furnizare a apei, prevăzută de planurile de investiții aprobate de Consiliul Local (rezervoare suplimentare de stocare a apei la Stația de tratare de lângă centura, magistrale și rețele secundare de apă-canal) și a extinderilor realizate de către investitor, City Park Dumbrăvița nu va afecta condițiile de furnizare a apei in zonă.
După realizarea investiției City Park, Primăria va primi gratuit terenul și proiectul zonei destinate unităților de educație, drumurile, parcurile, spatiile verzi, aleile pietonale, pistele de biciclete.

Investitorul Cristian Rusu va dona Primăriei terenul și proiectul Școlii la faza în care administrația poate să demareze rapid construcția, după depunerea și aprobarea proiectului de Scoală de către o sursă de finanțare (resursă financiară proprie ale Primăriei, PNRR, Programul “Anghel Saligny” etc.).

Întâlnirea a avut loc cu participarea investitorului Cristian Rusu care a prezentat proiectul City Park Dumbrăvița și a avut o discuție deschisă cu cei peste 50 de dumbrăvițeni interesați de subiect.

Prezentarea transparentă a proiectului City Park Dumbrăvița și felul în care acest proiect pune în relație investiția în sine cu principalele provocări legate de trafic și de utilități poate să constituie un model de dezvoltare pentru comunitate care să seteze repere corecte în dezvoltările imobiliare din Dumbrăvița.

Va fi o provocare pentru Administrație de a se adapta la modelul de dezvoltare propus prin City Park Dumbrăvița, având susținerea investitorului. Va fi in folosul comunității valorificarea in mod eficient de către Primărie a studiilor, proiectelor și lucrărilor edilitare care vor fi cedate și vor intra în proprietate publică, pentru creșterea calității vieții în Dumbrăvița.