După aproape 70 de ani de la ultimul transport pe apă care a ancorat în Portul Otelec, sâmbătă, 27 mai, malurile râului Bega la ieșirea din România vor fi din nou animate. Echipajul Circumeuropa va ancora pentru un scurt interval în zona fostului Port Otelec, unde primăria localității va saluta echipajul ce urmează să înconjoare Europa cu opriri în peste 20 de foste și actuale Capitale Europene ale Culturii.

„Suntem extrem de încântați să putem primi în zona Portului Otelec echipajul Circumeuropa! Vrem să le transmitem <Vânt bun> tuturor celor din echipaj, iar expediția lor să fie mai mult decât promovarea Timișoarei 2023 în Europa, să fie simbolul reluării călătoriilor pe Bega și al legăturilor noastre pe această cale cu lumea largă”, spune Silvia Fechete, primar al localității Otelec.

Comunitatea din Otelec va pregăti, sâmbătă, pentru echipaj o gustare din produse locale – kurtos kolacs, socată și suc de mentă – și va expune o serie de imagini istorice referitoare la transportul pe apă în Otelec. Pentru comuna situată pe malurile râului Bega, în imediata apropiere a graniței cu Republica Serbia, reluarea transportului pe apă, reamenjarea Portului și revitalizarea activităților în legătură cu acesta reprezintă una din prioritățile actuale, atât în contextul dezvoltării turistice a destinației Otelec, a turismului durabil, cât și a colaborării transfrontaliere cu țările vecine.

SEA 2023 este prima expediție fluvio-maritimă a echipajului românesc Circumeuropa (numele înseamnă navigație în jurul Europei) care pleacă din inima orașului Timișoara și face opriri în peste 20 de foste și actuale capitale culturale europene pentru a promova Timișoara în anul în care orașul deține titlul de Capitală Europeană a Culturii.

Plecarea echipajului din Timișoara va avea loc sâmbătă, 27 mai, ora 10,00, din spatele Catedralei Mitropolitane, iar sosirea la Otelec, în jurul orei 16,00.

Inițiațiva îi aparține lui Cristian Ilea, căpitan, președinte Wild Watch România și director de imagine. Echipajul care îi va fi alături este format din Cosmin Jitariuc, jurnalist TV, biologul Oana Gavriliuc, Valentin Bogdan, proprietarul ambarcațiunii Gaia și Doru Creț, președintele West Yacht Club.

Proiectul face parte din Programul cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023” și este finanțat prin programul European Echoes, derulat de Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii.