Încă o sesiune anuală de bugetare participativă derulată de Primăria Timișoara s-a încheiat. Conform celor anunțate de instituție, „41 de proiecte depuse în cadrul programului de bugetare participativă din acest an au fost declarate eligibile. Nouă dintre propunerile transmise au fuzionat, având tematică similară. 67 de proiecte nu au îndeplinit criteriile de eligibilitate, fiind respinse. (...) În total, timișorenii au depus 117 propuneri în cadrul acestei sesiuni a campaniei de bugetare participativă. (...) Motivul respingerii este publicat pe pagina fiecărui proiect în parte. Dintre proiectele eligibile, 10 sunt dedicate zonelor Kuncz (2), Polonă (2), Ronaț (2) și Fratelia (4), alocarea bugetară dedicată special cartierelor defavorizate fiind o noutate a programului de bugetare participativă aflat anul acesta la cea de-a doua ediție. Bugetul total estimativ al proiectelor eligibile este de peste 13.000.000 de lei. Până la finalul lunii (31 mai) pot fi depuse eventualele contestații, urmând ca din 1 iunie proiectele eligibile să intre în procesul de vot”.

Contestațiile pot fi transmise prin email, la adresa Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea. sau pot fi depuse fizic, la Camera 12, în atenția Serviciului Guvernanță Participativă și Management Cartiere. Etapa de vot se va deschide în data de 1 iunie și se va desfășura până în 2 iulie. Proiectele eligibile pot fi accesate la https://decidem.primariatm.ro/bp/2023/proiecte.

Ce nu le-a plăcut oamenilor municipalității? De pe lista de propuneri a fost respins, de exemplu, un proiect de amenajare a unor piste pentru biciclete și trotinete (Amenajarea de piste pentru bicicliști, chiar prin sacrificarea unei benzi de circulație și interzicerea circulației cu biciclete sau trotinete pe trotuare și în toate zonele pietonale ale orașului, fiind un pericol pentru pietoni. Trotuarele să fie monitorizate video și astfel vor putea fi depistați și trași la răspundere cei care încalcă legea), pentru că „sugestia dumneavoastră reprezintă o politică publică, iar scopul bugetării participative nu este de a propune și implementa politici publice”.

Un alt proiect respins este cel referitor la „Montarea de WC-uri modulare cu autospălare automată, cu taxă de utilizare sau gratuite, în locuri cu circulație pietonală importantă, cum ar fi parcuri, stații ale mijloacelor de transport în comun etc”. Motivul? „Propunerea presupune amplasarea în zone multiple, iar bugetul este insuficient pentru implementare”. Încă un exemplu de scoatere de pe lista proiectelor eligibile este de înființare a unei piețe mobile după modelul celei de lângă Stadionul „Dan Păltinișanu” în cartierul Freidorf, lângă Parcul Petofi. „În toată zona Freidorf nu există piață organizată. În prezent sunt 2 sau 3 femei în vârstă care vând legume pe trotuar. Pentru o zonă așa mare este degradant aspectul. În plus, ar fi o șansă pentru producătorii din Freidorf, Utvin sau Sânmihai de vânzare a legumelor din grădina particulară”, sună propunerea, care nici nu ar fi avut cine știe ce costuri. Ce nu le-a plăcut? „Sugestia dumneavoastră reprezintă un demers administrat de Piețe S.A., iar programul de bugetare participativă nu are ca obiectiv propunerea și demararea unor procese (?!)”. Vom vedea cu ce se alege Timișoara după vot.