Un grup de timișoreni a lansat o petiție către Primăria Timișoara, în care se solicită renunțarea la omagierea în spațiul public a unor persoane care au avut o activitate antidemocratică. Iată textul petiției, intitulată „Pentru o cultură a memoriei democratice în spațiul public din Timișoara”:

„Către Primăria Timișoara,
Prin prezentul apel solicităm Primăriei Timișoara să renunțe la omagierea în spațiul public din Timișoara a unor persoane care prin activitatea lor antidemocratică și contrară principiilor toleranței au contribuit la răspândirea unor concepții și practici politice în contradicție cu imaginea unui oraș multicultural și multietnic, promotor al valorilor democratice, așa cum se recomandă Timișoara.
Strategia culturală a orașului Timișoara 2014-2024 are în vedere principii precum: recunoaşterea importanţei legăturilor dintre cultură şi societate, respectul democratic faţă de cetăţean, libertatea de expresie. Cu toate acestea, în contradicție cu spiritul valorilor democratice, Municipiul Timișoara menține și astăzi inscripţii şi denumirea unor străzi care poartă numele unor persoane care au făcut parte din Mişcarea Legionară, rasistă și xenofobă, au promovat cultul Gărzii de Fier și au instigat la acțiuni antisemite, persoane responsabile pentru săvârșirea unor infracţiuni de genocid, de crime contra umanităţii şi de crime de război.
Prin urmare, solicităm prin prezentul apel:
1. Îndepărtarea inscripţiei cu versurile poetului legionar Radu Gyr, condamnat pentru crime de război, inscripție aflată pe o placă a Monumentului Rezistenței Anticomuniste de la Pădurea Verde. Aceasta contravine prevederilor OUG 31/2002.
Radu Gyr a scris multe dintre imnurile propagandistice ale Mișcării Legionare, instigând astfel prin textele sale la ură antisemită, a participat la măsurile de excludere a evreilor din viața profesională adoptate de către statul național-legionar în care el a deținut o funcție publică.
2. Schimbarea următoarelor denumiri stradale care reprezintă relicve ale trecutului extremist ce subminează valorile democratice la care statul român și Primăria Timișoara au aderat și care constituie priorități pentru Strategia culturală a orașului Timișoara 2014-2024.
Strada Octavian Goga – poet naționalist și liderul unui partid antisemit. Între 1937 și 1938 a fost prim-ministrul unui guvern pro-fascist.
Strada Nicolae Paulescu – teoretician rasist şi antisemit.
Strada Petre Ţuţea – membru și ideolog al Mișcării Legionare; director în Ministerul Economiei Naționale și secretar general la Ministerul Economiei Naționale în timpul guvernării legionare.
Strada Spiru Blănaru – membru al Mișcării Legionare și „șef de cuib” în cadrul acesteia.
Strada Nicolae Ilieşiu – propagandist pro-nazist şi proslăvitor al mareșalului Ion Antonescu.
Apelăm la autoritățile municipiului Timișoara să dea curs solicitării noastre de a schimba denumirile străzilor amintite și de a îndepărta inscripția cu versurile lui Radu Gyr.
25.05.2023”.