De vineri, 23 iulie, până duminică, 25 iulie, începând cu ora 21, Piața Libertății din Timișoara se va transforma într-un loc al fantasticului. Pe scena din centrul orașului va avea loc premiera spectacolului „Tinerețe fără bătrânețe și viață fără de moarte”, un spectacol de teatru cu marionete gigantice și muzică live,  în care fiecare element prezent are o conotație specială. 

De la personajele mitologice specifice basmelor românești, până la aranjamentul publicului, în spirală, formă ce are multiple semnificații spirituale, spectacolul promite să pună în valoare basmul cu toate subînțelesurile sale, dar și să aducă în prim-plan importanța interpretării lui în contemporaneitate.

Având ca inspirație povestea omonimă culeasă de Petre Ispirescu în anul 1862, spectacolul „Tinerețe fără bătrânețe și viață fără de moarte” redă o poveste a supranaturalului folcloric românesc, despre filosofia mitologică, nemurire, fericire, viață și moarte.

Pregătirile spectacolului au început încă din luna iunie și implică o rezidență artistică, dar și ateliere tematice (butaforie, poster art, dans contemporan sau sunet), coordonate de artiști internaționali și locali, în vederea activării comunității timișorene. Cetățenii au posibilitatea de a se implica activ și să facă parte din procesul de construire a spectacolului de teatru, pentru care sunt create 14 marionete de mari dimensiuni și alte decoruri din materiale reciclate, precum și să figureze în cadrul acestuia, transmit organizatorii. 

Regia îi aparține lui Ovidiu Mihăiță și scenografia lui Ciprian Tauciuc. De sunet se ocupă Conny Zenk, de muzică - Sol Faur, de coregrafie - Xiri Tara Noir, de costume - Lia Pfeiffer, iar de lumini - Călin Cernescu; maestru păpușar - Cuța Gornic, maestru cor - Beatrix Imre Leila. Designul grafic este realizat de Livia Coloji, iar producția de Bogdan Cotîrță. Distribuția este formată din 50 de actori și muzicieni profesioniști din Timișoara și din țară, alături de iubitori de artă voluntari din comunitatea locală.

Spectacolul este realizat în cadrul proiectului Cămine în mișcare: Centriphery și este rezultatul colaborării artiștilor Ciprian Tauciuc, Conny Zenk (Austria - Festival der Regionen/RAD Performance), Lia Pfeiffer, Livia Coloji, Ovidiu Mihăiță și Xiri Noir (Danemarca - Dansehallerne), alături de actori timișoreni și din țară, muzicieni și voluntari din cadrul comunității locale. 

Biletele pot fi achiziționate pe https://www.iabilet.ro/bilete-tinerete/ sau din rețeaua iabilet/retea. Veniturile generate de vânzarea de bilete sunt realocate integral în cadrul proiectului.

Copiii sub vârsta de 10 ani au acces gratuit, iar vârsta minimă recomandată pentru participare este de 6 ani. Participarea estepermisă numai pentru persoanele care sunt vaccinate, pentru care au trecut 10 zile de lafinalizarea schemei de vaccinare; persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui testRT-PCR nu mai vechi de 72 de ore sau test antigen rapid nu mai vechi de 24 de ore. Minorii sub 16 ani sunt exceptați de la prezentarea dovezilor medicale necesare participării la spectacol. Purtarea măștii pe teritoriul spectacolului este obligatorie. (I.N.)