Echipa de baschet masculin a Timișoarei, C.S. S.C.M., a disputat două jocuri în cadrul grupei C a turneului preliminar pentru Cupa României, ediția 2020/2021, pe parchetul Sălii „Transilvania” din Sibiu. La capătul acestor două confruntări, „leii” din Banat au ieșit învingători, mai întâi, împotriva echipei CSO Voluntari, 87:85, apoi, împotriva echipei C.S. Municipal Târgu Jiu, 109:45.
Echipa timișoreană nu a avut chiar un bun început de meci în prima confruntare, cea cu echipa de baschet din Voluntari. Ilfoveni au început mai bine jocul, iar după primul sfert conduceau cu o diferență consistentă, 28-19.
Sfertul al doilea a fost unul al echipei bănățene, baschetbaliștii antrenați de Dragan Petričević și Cristian Bota reușind să se impună la sfârșitul lui, 28-20, astfel că, la finalul primei reprize, la vestiare s-a intrat cu avantajul echipei ilfovene, 47:48.
Cea de-a doua repriză, baschetbaliștii bănățeni au început-o prin a se recunoaște învinși la finalul sfertului trei, echipa din Voluntari adjudecându-și și această a treia perioadă, 26-17, iar la scorul general conducea 74:64.
A venit sfertul patru, cel decisiv în stabilirea rezultatului final al acestei confruntări. Echipa din Voluntari avea să-și mărească avantajul, la puțin timp după începerea acestei ultime perioade, printr-o reușită de trei puncte a lui Joseph David, după care, tot în urma unei reușite de trei puncte, Matthew Nicholas McCarthy a ridicat avantajul echipei ilfovene în acest „sfert”, 6-0, iar la scorul general, baschetbaliștii ilfoveni conduceau cu 80:64.
La acest scor, a urmat o revenire spectaculoasă a echipei bănățene, care, timp de cinci minute a reușit să întoarcă rezultatul scorului general în favoarea sa, 82:80, în minutul 37 al confruntării.
Sherwood Brown a marcat trei puncte, echipa bănățeană desprinzându-se la o diferență de cinci lungimi în fața adversarei ei de e parchetul de joc, 85:80. Tot Sherwood Brown, în urma a două aruncări libere, avea să pună ultimele două puncte în dreptul „leilor” din Banat în acest joc, 87:80.
Ultimul minut al confruntării a fost de foc. CSO Voluntari dădea semne că poate reveni. A înscris din două „libere”, prin Joseph David, 87:82, iar în ultimele secunde ale jocului, același Joseph David a reușit trei puncte, ultimele pentru echipa ilfoveană în acest joc.
Astfel, rezultatul final al acestei dispute a fost favorabil „leilor” din Banat, 87:85, care au pășit în Grupa C a turneului preliminar pentru Cupa României, de la Sibiu, cu un succes muncit și meritat.


„Este o revenire pe teren pe care o așteptăm din luna martie și mă bucur foarte mult în primul rând pentru jucători, pentru întregul club și pentru orașul Timișoara.
Am propus un lucru care nu reprezintă doar încurajare pură, nu sunt vorbe de duh sau declarații false față de orașul în care trăim, în care ne desfășurăm activitatea și care ne este casă, și anume că meci de meci trebuie să arătăm ce înseamnă spiritul Timișoarei.
Cred că astăzi am arătat acest lucru, chiar dacă am jucat fără trei titulari din perioada de pregătire. A fost un dezavantaj real pentru noi.
Jucătorii au arătat însă ce înseamnă spiritul de luptă și spiritul Timișoarei și am reușit să învingem.
Mă bucur și că atunci când am fost conduși cu o diferență de 16 puncte nu am simțit în nici o secundă că și-a pierdut cineva speranța, acest sentiment nu a venit nici către jucători din partea staff-ului. Mă bucur că am demonstrat că putem să învingem.
Nu închei până nu mulțumesc tuturor suporterilor și prietenilor acestei echipe, care chiar dacă nu au fost astăzi aici au transmis foarte multă energie pozitivă și mă bucur să știu că asta este Timișoara și că acest spirit nu s-a pierdut niciodată”, a declarat, între altele, la finalul confruntării, antrenorul principal al echipei bănățene, Dragan Petričević.


Au marcat cele 87 de puncte pentru C.S. S.C.M. Timișoara, Sherwood Brown (24 puncte), Igor Mijajlović (17 puncte), Nikola Gajić (13 puncte), Mirel Dragoste (11 puncte), Miloš Komatina (7 puncte), Cristian Mocrițchi (6 puncte), Adam Mirković (6 puncte), Norbert Kelemen (3 puncte). Căpitanul echipei timișorene, Sherwood Brown pe lângă punctele realizate a reușit 15 recuperări (4 ofensive și 11 defensive) și a bifat astfel double-double.
Pentru echipa ilfoveană, cele mai multe puncte de-a lungul acestui joc au fost marcate de Anthony Bernard Hickey (22 puncte), Joseph David (18 puncte) și Vlad Moldoveanu (14 puncte).
Pentru „leii” din Banat a urmat cel de-al doilea joc din turneul preliminar de pe parchetul Sălii „Transilvania” din Sibiu. C.S. S.C.M. Timișoara a întâlnit echipa gorjeană C.S. Municipal Târgu Jiu, echipă care a fost învinsă în prima etapă a grupei C, de C.S. Universitatea Sibiu, 89:111.
În jocul cu echipa gorjeană, „leii” din Banat au învins în toate cele patru sferturi, 26-7, 25-11, 28-11, 30-16, iar la finalul celor 40 de minute ale confruntării scorul general le era favorabil, 109:45.
Marcatorii echipei bănățene în acest joc au fost, László Lázár (21 puncte), Sherwood Brown (20 puncte), Mirel Dragoste (16 puncte), Adam Mirković (16 puncte), Nikola Gajić (10 puncte), Igor Mijajlović (8 puncte), Cristian Mocrițchi (6 puncte), Robert Schipor (două puncte). Pentru formația gorjeană, cele mai multe puncte în jocul împotriva „leilor” din Banat au fost marcate de Kevin Patrick Allen (25 puncte).


„Felicitări jucătorilor pentru o abordare foarte bună. Au înțeles că dacă sunt jucători mari atunci trebuie să trateze cu mare seriozitate meciurile cu orice adversar, oricât de «mic» sau de «mare» este la ora meciului.
Sistemul competițional și o eventuală departajare în drumul spre Final 8 este în așa fel încât trebuie să fim concentrați la maximum în fiecare meci, iar eu sunt foarte fericit că după un joc cu o descărcare emoțională și fizică uriașă, mă refer la cel cu Voluntari, au înțeles importanța victoriei la scor în meciul de astăzi. Nu am venit aici să ne mulțumim cu una sau cu două victorii, ci să obținem maximum din fiecare meci.
Începem să înțelegem, și asta face diferența între echipa de anul trecut și cea de acum, că punctele noastre trebuie să vină dintr-o apărare bună, nu dintr-un atac bun”, a declarat, între altele, la finalul meciului cu Târgu Jiu, antrenorul echipei bănățene și managerul general al secției de baschet S.C.M. Timișoara, Dragan Petričević.


Din echipa bănățeană, lipsesc de la acest turneul preliminar pentru calificarea în „Final 8”, trei baschetbaliști de bază, Daniel Banciu, Lewis Stallworth și Alexandru Olah, cei trei sportivi pregătindu-se în lotul echipei bănățene pentru startul jocurilor oficiale din anul competițional 2020/2021.
Remarcăm, în jocul echipei timișorene împotriva formației C.S. Municipal Târgu Jiu, debutul în rândul „leilor” din Banat a tânărului baschetbalist Ciprian Cordea (a jucat un minut în echipa timișoreană în cel de-al doilea ei joc din turneul de la Sibiu), care, alături de Robert Schipor (a jucat aproape 3 minute în echipa timișoreană în cel de-al doilea ei joc din turneul de la Sibiu) și Cristian Mocrițchi reprezintă, la acest turneu preliminar, baschetbaliștii de viitor pentru baschetul masculin bănățean.


Referindu-se la baschetbaliștii tineri din echipa pe care o antrenează, Dragan Petričević a transmis un mesaj pentru ei la finalul meciului cu Târgu Jiu, anume „că minutele în meciuri se câștigă la antrenamente, iar eu văd că acești copii sunt pe un drum bun”.


În cel de-al doilea joc al etapei a doua din Grupa C, CSO Voluntari s-a impus în fața echipei C.S. Universitatea Sibiu, 91:83.
Astfel, după două etape disputate în Grupa C a turneului preliminar pentru calificarea în faza „Final 8” pentru Cupa României, liderul grupei este echipa timișoreană, cu un total de patru puncte.
Întrecerea de pe Cibin va continua, vineri, 13 noimebrie, cu ultima etapă a grupei C, etapă în care C.S. S.C.M. Timișoara va evolua împotriva echipei pe parchetul căreia se dispută turneul preliminar din această grupă, C.S. Universitatea Sibiu. Jocul dintre C.S. Universitatea Sibiu și C.S. S.C.M. Timișoara va avea startul de la ora 19:30 și va putea fi vizionat, în direct, pe canalul de Youtube, F.R.B. Tv.
După încheierea cu succese a celor două meciuri, „leii” din Banat au un timp de odihnă, mâine dimineață, iar după-amiază, vor reveni la antrenamente, pentru a pregăti confruntarea cu C.S. Universitatea Sibiu.

Cornel Seracin
Foto: www.facebook.com/baschetscmtimisoara