Luni, 6 iulie, pe gazonul stadionului „Electrica” din Timișoara a avut loc reunirea lotului Ripensiei, care a început cu o primă etapă de pregătire în câte trei grupe, în condițiile crizei sanitare. În aceeași zi, jucătorii și staff-ul echipei Ripensia Timișoara au efectuat testul pentru despistarea SARS-CoV-2, iar miercuri, 8 iulie, rezultatele au arătat că niciun component al echipei timișorene nu a ieșit pozitiv.
La conferința de presă susținută pe gazonul stadionului de la Gara Mică a Timișoarei, au fost prezenți, Dumitru Mihu, președintele Consiliului Director al Ripensiei Timișoara, antrenorul principal al echipei, profesorul Cosmin Petruescu, antrenorul secund, Iulian Muntean, managerul sportiv al clubului, profesorul Cristian Petcu, fotbaliștii Ion Vasluian și Claudiu Apro.


„Începem un nou sezon, un sezon dificil, atât prin prisma situației medicale din țară, dar și prin prisma valorii ligii a doua în viitorul sezon. Avem un staff tehnic nou. ... Sperăm ca, împreună, să reușim ca, în termenele pe care ni le-am fixat în proiectul nostru pe trei ani să ne atingem obiectivele. Principalul obiectiv este, așa cum am mai spus și altădată, de a ridica nivelul echipei, nivelul lotului, în așa fel încât, în aproximativ trei ani să promovăm în liga întâi. Începem acest proiect cu un lot mult întinerit. Deocamdată avem doar plecări (au plecat cinci, șase jucători). Urmează ca în perioada următoare să avem și veniri”, a declarat, în deschiderea conferinței de presă, președintele Consiliului Director al Ripensiei Timișoara, Dumitru Mihu.


Ripensia Timișoara și-a stabilit jocurile amicale până la startul oficial al confruntărilor, partenerele de pregătire ale echipei în galben-roșu urmând să fie C.S.M. Lugoj (18 iulie), C.S.U. Universitatea de Vest din Timișoara (22 iulie), C.S.C. Ghiroda și Giarmata Vii (29 iulie), C.S. Șoimii Lipova (1 și 15 august), C.S.C. Dumbrăvița (5 august), C.S.M. Reșița (8 august), A.C.S. Poli Timișoara (12 august). Sâmbătă, 11 iulie, Ripensia Timișoara a programat un joc amical cu echipa din cea de-a cincea ligă a județului Timiș, A.S. F.C. Bazoșu Vechi, dar acest „amical” va fi înlocuit cu un joc școală, echipa din Bazoșu Vechi neavând posibilitatea să efectueze testele pentru depistarea noului tip de coronavirus. Locul și ora de disputare a acestor „amicale” urmează să fie anunțate.


Nou antrenor principal al echipei timișorene, profesorul Cosmin Petruescu, a vorbit despre primele sale contacte cu proiectul Ripensia: „În primul rând, aș vrea să-i mulțumesc domnului președinte Mihu pentru oportunitatea pe care mi-a oferit-o, aceea de a vorbi astăzi, în fața dumneavoastră, în calitate de antrenor principal al echipei Ripensia Timișoara. Mă bucur că, după o prima discuție pe care-am avut-o, în urmă cu doi ani, când, chiar în ziua în care-mi dădusem acceptul și acordul pentru a prelua pe Politehnica Timișoara, am avut o întâlnire cu domnul președinte. Deși nu aveam contractul semnat, aveam un «gentlemen's agreement» și era foarte greu să spun nu proiectului pe care l-am început atunci. Mă bucur că, la doi ani distanță, sunt astăzi aici, în mijlocul dumneavoastră, în calitate de antrenor principal la Ripensia. În urma discuției pe care-am avut-o atunci, mi-a prezentat proiectul și mă bucur să constat că, la doi ani distanță, mare parte din tot ce-am discutat la momentul respectiv, văd că s-a pus și-n practică. Este un motiv, cât se poate de serios, pentru a mă convinge să încep această muncă, acest nou proiect, un proiect pe termen mediu, mediu spre lung, care nu exclude performanța, care nu exclude rezultatele sportive, dar care trebuie să aibă pașii lui, direcția lui. Știm ce-avem de făcut, chiar dacă suntem conștienți că nu ne va fi deloc ușor”.


Referindu-se la lotul Ripensiei, antrenorul principal al echipei timișorene a declarat: „Consider că este un lot bun, un lot cu care se poate lucra, un lot de perspectivă. Sunt jucători tineri, jucători cu potențial, dornici de afirmare și mizăm foarte mult pe acest lucru, pe forța grupului, în primul rând. Bineînțeles că, fiecare antrenor își pune amprenta asupra evoluției echipei, asupra jocului. Știu ceea ce se dorește la Ripensia, cunosc filosofia clubului și nu-mi rămâne decât să-mi doresc să fiu inspirat în alegerea metodelor și mijloacelor de pregătire, astfel încât acest proiect să aibă finalitatea pe care ne-o dorim.Voi continua să merg pe aceleași principii pe care-am mers și până acum în cariera de antrenor și, anume, pe munca în echipă. Mă bucur că am parte de un staff tehnic, medical și administrativ profesionist”.


Echipa Ripensia Timișoara a reluat antrenamentele cu un lot de 24 fotbaliști. Team-ul în galben-roșu nu va mai conta, în viitorul an competițional, pe evoluțiile lui Horațiu Moldovan, George Monea, Vlad Chera, Andrei Tînc, Mihai Hecsko, Caius Lungu și Adrian Popa, oficialii clubului fiind nevoiți să achiziționeze alți câțiva fotbaliști. Astfel, pentru anul competițional 2020-2021, în echipa timișoreană urmează să sosească 3-4 fotbaliști cu experiență, care să adune în jurul lor, închegând un team puternic, fotbaliștii mai tineri.


„Intenția noastră e să mai aducem trei, patru jucători de valoare, în special pe postul de fundaș central și atacant. Cunosc că mai trebuie să întărim lotul, pentru că, tinerețe, tinerețe, dar până la o limită. Au plecat, în general, de pe linia de fund, fundașii. Avem nevoie de unu sau doi fundași centrali de valoare”, a declarat președintele Consiliului Director al Ripensiei Timișoara, Dumitru Mihu.


Goalkeeper-ul Haralambie Mociu a revenit în lotul echipei Ripensia, după ce, începând cu luna ianuarie a acestui an a fost împrumutat la echipa de ligă a treia Foresta Suceava. Haralambie Mociu a sosit la Ripensia în luna iulie 2019, de la Academia „Gheorghe Hagi” și până la sfârșitul primei părți a ligii secunde a apărat poarta lui „Ripi” în cinci jocuri.
Printre noutățile din lotul lui „Ripi” se află în probe și fundașul central Slobodan Lalić (28 ani), fotbalist care a evoluat, o parte din anul competițional trecut, în echipa de ligă a doua A.F.K. Csikszereda Miercurea Ciuc, dar a încheiat anul competițional la echipa din Super Liga sârbă, Hajduk Kula, club la care a mai evoluat (în 2010), la începuturile carierei sale de fotbalist.
Au fost prezenți, la antrenamentul de pe gazonul stadionului „Electrica”, luni, 6 iulie, următorii fotbaliști: portari - Haralambie Mociu, George Păduraru, Ștefan Dobre (portari); fundași - Mădălin Sturzu (2003), Claudiu Apro, Darius Țieranu (2000), Slobodan Lalić, Alexandru Benea (2002), Valerii Macrițchii, Ionuț Gavrilă (2001); mijlocași - Tudor Călin (2000), Cosmin Gladun (2002), Gabriel Stoi, Alexandru Neagu, Alexandru Popovici, Ion Vasluian (2002), Alin Burdeț, Vlad Tudorache, Cosmin Sârbu, Florin Dobie; atacanți - Marjan Marić (2002), Denis Golda, Andrei Macrițchii, Ivan Urvanțev.


Referindu-se la sosirea unor noi jucători în lotul Ripensiei, antrenorul Petruescu a declarat că momentan este destul de dificil de adus jucători noi, datorită situației de criză medicală pe care o traversează întregul mapamond: „Deocamdată, vedeți că sunt și problemele astea cu distanțarea socială, cu protocoalele medicale, care trebuie respectate. E destul de greu să aduci jucători, să-i urmărești, pentru că nu au testarea făcută și nici nu avem posibilitatea să testăm 30-40 de jucători care vin la discuții sau la probe”.


În ceea ce privește pregătirea pentru noul an competițional 2020/2021 și punctul de reper pentru începerea jocurilor oficiale din liga a doua, cât și despre pregătirea anterioară reunirii din 6 iulie, „principalul” echipei timișorene a declarat: „Am luat, ca punct de reper, data de 22 august. Sunt șapte săptămâni de pregătire. Mai repede de 22 august nu cred că pot începe jocurile oficiale, și, atunci am luat minim șapte săptămâni. Eu cred că este un interval de timp foarte bun. Chiar dacă a fost o pauză destul de lungă de la ultimul meci oficial, nu-mi fac probleme. Chiar dacă nu ne-am reunit cu toată echipa, preparatorul nostru fizic a fost în contact permanent cu jucătorii, au dat și anumite teste. Am văzut parametri în care erau în urmă cu două, trei săptămâni și acesta e și unul din motivele pentru care-am decis reluarea antrenamentelor pentru data de 6 iulie”.


Fundașul Claudiu Apro, căpitanul echipei Ripensia Timișoara, prezent la conferința de presă, a declarat următoarele: „Mă bucur că ne aflăm aici, sănătoși. Mă bucur că mi-am revăzut colegii și sunt sănătoși cu toții. Va fi pentru noi o perioadă de pregătire, grea, din pricina căldurii, spun eu, în rest avem condiții foarte bune. Sper că, toți jucătorii să fie sănătoși, să trecem foarte bine de această perioadă. Domnului antrenor, îi urez bun venit și, sper să-nțelegem filosofia dânsului cât mai repede. Sunt foarte bucuros c-am rămas la Ripensia și vreau să joc cu Ripensia cât mai sus posibil”.


Mijlocașul Ion Vasluian a semnat un contract de profesionist cu Ripensia Timișoara, echipa de seniori, anul trecut, pentru o perioadă de cinci ani, pe aceeași durată de timp pentru care au semnat și coechipierii săi Alexandru Benea și Cosmin Gladun, iar la conferința de presă de la reunirea de luni, 6 iulie, a declarat: „Mă bucur să fiu aici! Anul acesta o să fie un an foarte frumos. Avem antrenor nou, staff nou, suntem o grămadă de copii și chiar vrem să demonstrăm că merităm șansa acordată”.


Întrebat fiind despre echipele de U17 și U19 ale Ripensiei, despre posibilitatea ca aceste două echipe să evolueze din anul competițional viitor în Liga Elitelor, despre clasificarea Academiei Ripensia de către Federația Română de Fotbal, președintele Dumitru Mihu a declarat: „Noi am depus un dosar consistent, la care-am muncit foarte mult. Încă este în faza de evaluare. Sperăm noi că în două săptămâni vom afla rezultatele. În funcție de aceste rezultate vom ști dacă vom juca cu cele două echipe (U19 și U17) în Liga Elitelor. Trebuie să ne clasificăm între primele 24. Sunt șapte criterii mari de evaluare. Sunt foarte importante infrastructura, calitatea staff-ului tehnic (contează să ai antrenor cu Licență PRO). E vorba de 100 de puncte. 100 de puncte este punctajul maxim care se poate obține. Noi, anul trecut, am avut, undeva la 32 de puncte. Sigur, anul trecut, noi nu ne-am pregătit aproape deloc pentru această clasificare. Anul trecut, cu peste 60 de puncte, s-au calificat pentru Liga Elitelor. Noi sperăm ca, în acest an, după evaluările noastre, ar trebui să avem peste 70 de puncte. Sigur că, între timp, toate cluburile au început să facă eforturi foarte mari în zona asta și nu o să mai fie suficiente 60 de puncte. Vom vedea”.
Referitor la Liga Elitelor, președintele Mihu consideră că, din cele 24 de echipe care se vor califica în Liga Elitelor, unele nu vor juca la acest nivel, iar asta pentru că „Liga Elitelor presupune o cheltuială financiară de 80-100.000 de euro cel puțin. E vorba de deplasări în toată țara. Am juca la Constanța, ca și prima echipă. Ca să mergem la Constanța, tot cu autobuzul ne vom deplasa, tot vom avea nevoie de cazare. Deci, e vorba de cheltuieli foarte mari”.


Prezent la conferința de presă, noul manager sportiv al clubului bănățean, Cristian Petcu, a declarat: „Se împlinește aproape un an de zile de când fac parte din familia Ripensiei. Mă onorează! Din discuțiile pe care le-am avut cu domnul președinte Mihu, în ultima perioadă, de comun acord am stabilit că ar trebui să fac un pas înainte și să am mai multe responsabilități la Club. Eu o să funcționez mai mult în zona Academiei, având obiectiv, ceea ce-am avut și până acum, creșterea, dezvoltarea și promovarea tinerilor jucători spre echipa mare, colaborarea cu Cosmin Petruescu și cu staff-ul, în vederea promovării jucătorilor, în vederea unui concept tehnic de pregătire a jucătorilor juniori și, bineînțeles, am responsabilități în ce-nseamnă partea tehnică, legat de anumite aspecte de aduceri de jucători, de tot ce-nseamnă partea tehnică în Club”.


Campionatul național de fotbal al echipelor de juniori, ediția 2020-2021, nu se cunoaște, încă, când va începe, acest fapt datorându-se crizei sanitare pe care o traversează întreaga țară. Managerul sportiv al clubului timișorean, profesorul Cristian Petcu, a prognozat că, juniorii e posibil să înceapă competițiile oficiale pe la sfârșitul lui august, începutul lui septembrie și a precizat că „e foarte complicat, foarte dificil”, de oferit date exacte despre acest nou început al campionatului de juniori. Momentan, echipele de copii și juniori ale Ripensiei lucrează pe grupe de 10 copii, de 10 juniori.


Revenind la echipa de seniori a Ripensiei Timișoara, „secundul” Iulian Muntean, antrenorul care a susținut activitatea de pregătire a echipei timișorene și în perioada în care antrenori principali ai primei echipe timișorene au fost Ciprian Urican, Radu Suciu și Alexandru Pelici, a declarat: „Mă bucur că mi s-a oferit șansa să continui pe banca Ripensiei, mă bucur că voi lucra și cu Cosmin. Am conlucrat foarte bine cu Ciprian Urican, cu Radu Suciu, Alexandru Pelici, și, acum, am convingerea că voi conlucra la fel de bine și cu domnul Cosmin și cu domnul Cristi Petcu. Sper din tot sufletul să avem cât mai multe realizări, și, în perioada asta de trei ani, care urmează, să ne atingem obiectivele, și spre final să reușim să atacăm liga întâi, că, până la urmă, ăsta era obiectivul impus de domnul președinte”.


În anul competițional 2020/2021, echipa de seniori a Ripensiei Timișoara va continua să joace meciurile oficiale pe gazonul stadionului „Electrica”, tot acolo va efectua antrenamentele, dar, din când în când, seniorii lui „Ripi” se vor deplasa pentru antrenamente și pe gazonul de pe Arena din Ciarda Roșie și, chiar vor juca pe gazonul respectivei arene, meciuri oficiale. Baza din Ciarda Roșie va rămâne locul de pregătire și de jocuri oficiale pentru loturile de juniori sub 17 și sub 19 ani ale Ripensiei, dar în acea bază se vor antrena și vor disputa meciuri oficiale și alte echipe ale Academiei Ripensia.
În perioada următoare, Ripensia Timișoara va continua pregătirile pe gazonul stadionului „Electrica”, iar între 15-24 iulie va efectua o pregătire centralizată în staţiunea balneoclimaterică Buziaş.