Juniorul Giacomo Ambrosio Paul a încheiat aventura sa în fotbalul din România, urmând să plece din țară pentru a juca fotbal în Germania. Giacomo este cel mai mediatizat junior din România și primul junior din Europa care, într-o ediție a unui ziar de sport din Italia, s-a aflat pe aceeași pagină lângă fotbalistul portughez Cristiano Ronaldo. Din anul competițional viitor, Giacomo va juca în campionatul de fotbal al Geramniei, pentru echipa din orașul Nürnberg.
După ce a susținut mai multe probe, teste și evaluări, monitorizat an după an de cluburi din fotbal din Europa, mai ales din Germania, lui Giacomo i s-a oferit acum șansa de a juca într-un campionat puternic, unde va putea mai bine să-și evidențieze vocația de atacant de clasă, un finalizator precis și eficient, care lovește mingea cu ambele picioare din orice punct și poziție din teren, un marcator de careu care va purta pe tricolul de joc numărul 9.
Cu o mentalitate sportivă în care se regăsește disciplina, atât în terenul de joc, cât și-n afara acestuia (regulă de bază pentru fotbalul de performanță), aflat într-o condiție fizică foarte bună, constantă în evoluțiile sale, datorită faptului că practică atletismul, Giacomo se îndreaptă, suind treaptă cu treaptă, pe calea unui fotbalist de top, alegând această cale și nu pe cea a unui simplu jucător de fotbal „amator” din ligile inferioare.
Născut la Genova, în anul 2007, ambii săi părinți fiind români, rezidenţi în Italia, Giacomo a început fotbalul la vârsta de nouă ani, la ACS Poli Timișoara, dar după doar câteva luni a fost dat afară ca urmare a reconstrucției clubului și a mers la concitadina ASU Poli Timișoara. Aici a fost titular incontestabil până în anul 2018 când s-a ivit oportunitatea probelor la Real Madrid. După revenirea de la aceste probe, pentru că nu a mai prins vreun loc de titular și nici de rezervă la ASU Poli, în acord cu părinții săi, Giacomo a decis să joace fotbal pentru F.C. Dumbrăvița, aici evoluând în scurtul an competițional 2019-2020, fiind antrenat de fostul fotbalist timișorean Călin Mada.
Referitor la perioada petrecută la ASU Poli, după ce a susținut probe de joc la celebrul club de fotbal Real Madrid, Giacomo a găsit o explicație pentru faptul că nu s-a mai bucurat de aceeași încredere în echipa timișoreană. „După ce am venit de la Real Madrid, toți erau invidioși și nu am mai avut loc în echipă. Nu mai eram nici rezervă, cred că nu mai suportau concurența, nu știu. Am plecat forțat la ACS Dumbrăvița”, a mărturisit Giacomo.
Calitățile sale deosebite în fotbal, nu au lăsat indiferenți ochii antrenorilor cu care a lucrat. Încurajat de familie, Giacomo a mers să susțină probe de joc la mai multe echipe de top din Europa, printre acestea fiind și Real Madrid, iar rezultatele obținute acolo i-au dat curaj juniorului să meargă mai departe cu pregătirea sportivă pentru a-și urma visul său în fotbal, acela de a juca pentru un club cu renume în fotbalul european.
Giacomo se află în atenția foarte multor oameni de sport interesați de evoluțiile lui, de la cei apropiați, prieteni, antrenori de cluburi, jurnaliști și impresari, cluburi din România și Europa. Presa din România a lansat întrebarea referitoare la grila de formare a juniorului, dacă cluburile unde a activat până acum ca junior vor avea pretenții într-o zi la grila de formare, invocând faptul că Giacomo s-a aflat în formare la aceste cluburi, prin urmare, cluburile au acest drept legal, numit „grilă de formare”. La această întrebare, tatăl juniorului a oferit un răspuns: „Părerea mea, cred că nu, sau, cel puțin, cei de la ex club nu vor putea avea acest drept legal. Am rezolvat acest caz pe cale amiabilă, spun eu. Nu cred că le-a convenit, dar, totuși au semnat că sunt de acord să renunțe la «grilă» și nu vor avea niciun fel de pretenții financiare, dacă Giacomo va ajunge jucător profesionist într-o zi. Spun eu, o decizie corectă din punctul meu de vedere, atâta timp cât juniorul Giacomo era ținut pe banca rezervelor sau nici măcar, și nu avea loc în lot și în echipă, tratat nu chiar Fair-Play, de ce să aibă posibilitatea sau pretenții în viitor la «grila» copilului meu dacă nu e bun și nu are loc în lot și echipă!? Ce să înțeleg, că e bună doar grila de formare, adică banii?
Credem noi că Giacomo nu merita acest tratament personal sau să fie marginalizat din diferite motive. Acest copil le-a purtat emblema clubului la echipe mari din Europa, e și primul junior, în 100 de ani (din 1921, până în prezent, care a fost chemat în probe la cel mai mediatizat și titrat club din lume, Real Madrid”.
Acum, după mai multe dezamăgiri suferite din pricina atitudinilor unor, considerați, reprezentanți ai unor cluburi de fotbal din Timișoara, pentru Giacomo, odată cu transferul său în Germania, a sosit ziua mult așteptată, având posibilitatea să ajungă de la vârsta de 13 ani în elita fotbalului european la categoria lui de vârstă, acolo unde visează mulți copii, dar ajung să fie chemați, puțini.
Despre ultimul an competițional, prematur încheiat datorită pandemiei numitului tip nou de coronavirus, an în care a evoluat pentru grupa de juniori (născuți în anul 2007, 13 ani și sub 13 ani) a echipei din Dumbrăvița, dar și despre ceea ce va urma pentru el în viitor, am discutat cu Giacomo, iar cele declarate de el, în urma acestei discuții, vă invităm să le citiți în cele ce urmează.

- Cum a fost la echipa din Dumbrăvița?

- La ACS Dumbrăvița am jucat un an și a fost bine. Domnul profesor Mada m-a pus direct atacant, eu jucând în atac atât extremă stânga, extremă dreapta, cât și vârf împins și mă punea titular meci de meci. Mă cunoșteau aproape toți copiii de acolo, de la Dumbrăvița. Pe postul de atacant am făcut pereche cu un alt coechipier.
Când am intrat în clubul Dumbrăvița, prima dată, n-am efectuat vreun antrenament, dar domnul antrenor Mada , chiar din primul meci m-a introdus în teren. Acel meci a fost unul amical. Domnul Mada m-a introdus în terenul de joc din repriza a doua pe postul de atacant, iar eu am marcat primul meu gol pentru noua echipă. Mai târziu, după ce a văzut randamentul meu și buna prestație în joc, după primul meci, domnul antrenor m-a pus titular în toate celelalte meciuri.

- Care sunt cele mai frumoase momente din evoluțiile tale la ACS Dumbrăvița?

- Unul dintre momentele frumoase a fost atunci când, după ce am primit o pasă de la corner și-am dat, cred că de la vreo 20 de metri, direct în vinclu. Într-un alt meci am marcat mai multe goluri, ducând echipa în avantaj. În turul campionatului, la grupa mea de vârstă, am marcat 16 goluri, în zece meciuri (doar turul, returul nu s-a mai jucat, pentru că a venit pandemia).

- Cum ai reușit să-ți păstrezi forma sportivă în această perioadă de pandemie?

- În timpul pandemiei, eu ieșeam afară zi de zi. Alergam în zona în care locuiesc, după care mergeam la un loc de joacă și jucam cu mingea: prima dată făceam duble, după aceea, pasam cu tata, apoi primeam mingea de la poartă, iar eu trebuia să fac dribling și să marchez gol. Toată această perioadă a fost una de pregătire individuală. Spre seară mă jucam cu prietenii fotbal. În mediul on-line nu am prea intrat, pentru că am preferat să mă antrenez afară, iar domnul profesor Mada a înțeles foarte bine și mi-a respectat decizia.

- Din anul competițional viitor, vei evolua la juniorii echipei de fotbal din Nürnberg. Știm că ai mai susținut probe la echipe din Germania. De ce ai ales să joci la Nürnberg?

- În Germania, am mai fost în probe, la Eintracht Frankfurt, Hoffenheim și, de două ori, la Nürnberg (a doua oară la o echipă satelit a clubului din orașul german, care are cei mai buni juniori). După cea de-a doua probă susținută la Nürnberg, antrenorul de acolo care a realizat evaluarea a trecut în dreptul meu, pe o foaie, «talent tehnic», iar când a aflat că fac și atletism, a mai notat ceva (nu știu ce).
Am avut posibilitatea să rămân la Eintracht Frankfurt, pentru că cei de acolo mi-au spus că mă vor lua în echipa lor. Ei mă aveau în evidență cu o fișă, dar mi-au spus că nu vor putea să mă introducă imediat în prima echipă, ci îmi vor da posibilitatea să vin în club de două ori pe săptămână, să mă pregătesc un an, iar anul următor voi fiu trecut în prima echipă. Acolo sunt câteva reguli foarte bine trasate. Mi-am dorit să joc pe partea de Bayern, din această cauză nu am rămas la Eintracht Frankfurt. Mi-am dorit și îmi doresc să mă întâlnesc în campionat cu cei de la Bayern München, Bayer Leverkusen. Acolo este o Academie foarte bună, care dă jucători pentru toată Germania.
Îmi doresc ca, după o perioadă de pregătire la Nürnberg, să bat la porțile lui Bayern München. Știu că va fi greu la Bayern München, dar nu imposibil.

- Cum te vei integra în Germania? Cu ce vei începe acolo?

- În Germania va trebui să învăță un an, limba germană. Dacă învăț mai repede de un an limba germană, voi fi trimis direct la școală. Momentan voi merge la o școală de limbă germană, după care voi urma o școală sportivă.

- Ce îți dorești să realizezi la echipa din Nürnberg?

- Îmi doresc să marchez multe goluri, să progresez tot mai mult, să avansez, să muncesc tot mai mult și să ajung la o echipă de top din fotbalul european.

- Cum vezi tu situația grilei tale de formare? Ești de acord ca, în viitor, când vei deveni un fotbalist profesionist, să acorzi o cotă parte din ceea ce câștigi, cluburilor la care ai făcut primii pași în fotbal, aceasta reprezentând grila ta de formare la acele cluburi?

- Consider că nu e firesc să acord o cotă parte din ceea ce voi câștiga acelor cluburi de fotbal care m-au tratat nesportiv. E posibil să acord o parte din ce voi câștiga din fotbal, clubului de fotbal din Dumbrăvița, pentru că acolo am fost tratat sportiv, am jucat meci de meci și am fost apreciat pe seama eforturilor depuse de mine pentru o viață sportivă. La clubul din Dumbrăvița am găsit mult mai multă apreciere pentru eforturile depuse de mine în pregătire, oamenii de sport de acolo arătându-mi foarte multă seriozitate și respect în relație cu mine.

- După ce te vei integra în sistemul educațional din Germania, vei juca fotbal acolo, vei ajunge unul dintre fotbaliștii de succes, vei mai păstra legătura cu foștii coechipieri din România, de la Dumbrăvița?

- Cu foștii mei colegi voi mai păstra legătura peste timp, chiar dacă nu voi mai juca fotbal în România, pentru că nu mă voi mai întoarce să joc fotbal în România. Sigur, îi voi încuraja pe foștii mei coechipieri, atunci când vor avea meciuri importante pentru ei și echipa lor.

- Ce le poți transmite foștilor tăi colegi de la echipa de fotbal Dumbrăvița, acum, la despărțire?

- Colegilor de la Dumbrăvița, le transmit, acum, la despărțire, să muncească tot mai mult și să creadă-n visul lor.

În finalul discuției, interviului, Giacomo a transmis mulțumiri tuturor antrenorilor care au contribuit la pregătirea sa sportivă, domnilor Orlando Ștefan, Cristi Gălan, Loredan Dohan, Adrian Ștefan, Dinu Bindea, doamnei Mihaela Răsădean. Pentru înțelegerea de care a dat dovadă, pentru încrederea pe care i-a acordat-o de-a lungul perioadei petrecute la ACS Dumbrăvița, titularizându-l meci de meci, Giacomo mulțumește, în mod special, domnului antrenor Călin Mada.
De asemenea, pentru că a fost mediatizat în presa din țară, ajungând astfel să fie cunoscut și peste hotarele României, Giacomo transmite mulțumiri tuturor jurnaliștilor care i-au acordat atenție și i-au apreciat, obiectiv, curajul și talentul său pe tărâmul sportului, îndeosebi al Sportului Rege, fotbalul.

A consemnat Cornel Seracin