Echipa de rugby Timișoara Saracens are pe banca tehnică doi noi antrenori, doi campioni ai României cu Timișoara Saracens S.C.M. U.V.T., Valentin Calafeteanu și Valentin Popârlan.
Cei doi sportivi au fost prezentați pentru noul lor post în echipa bănățeană, în cadrul unei conferințe de presă. Cu acest prilej, Valentin Calafeteanu, care va debuta în cariera de antrenor la Timișoara, a declarat: „Sunt extrem de-ncântat pentru faptul c-am revenit la Timișoara, după mai bine de trei ani, într-adevăr, într-o nouă postură. Momentul în care mă aflu, ca și tânăr antrenor, se potrivește foarte mult cu momentul în care se află rugby-ul timișorean. Știu cum l-am lăsat, acum, trei ani de zile și știu în ce moment este acum. Schimbări la toate nivelurile, la nivel director, la nivel managerial, la nivel de staff, la nivel de jucători, deci, practic este, cu adevărat, un moment zero, un moment zero în care trebuie să știm ce-avem de făcut. Ce-nseamnă asta? Este vorba de un proces, proces pe care trebuie să-l luăm pas cu pas, să construim o fundație solidă. Trebuie să ne-ndreptăm atenția către copii, către juniori. Mi-aș dori să putem crește numărul de practicanți în oraș. Putem aduce și din alte orașe juniori de calitate și să-i promovăm către prima echipă, însă trebuie să ne gândim și la această strategie ca jucători din Timișoara să reprezinte acest oraș.
Știu foarte bine ceea ce am de făcut, știu investiția, din punct de vedere al antrenoratului, pe care-am făcut-o în ultima perioadă și nu aștept decât să-mi pun în practică aceste cunoștințe.
Este nevoie de timp. Știu că factorii de succes nu i-am inventat eu, sunt simpli: avem nevoie de continuitate, avem nevoie de muncă și de stabilitate financiară. Dacă vom avea aceste lucruri, peste un an, doi, trei ne putem uita în jos și vedem de unde am plecat. Trebuie să urcăm, trebuie să urcăm progresiv și să facem totul în plan strategic”.


Valentin Calafeteanu a început cariera sportivă, evoluând în echipa de juniori ai clubului de rugby Grivița București, iar la seniori a debutat pentru echipa Dinamo București. Din 2010 a evoluat pentru echipa de rugby din Arad, iar apoi s-a transferat la R.C.M. Timișoara, aici cucerind, pentru echipa timișoreană, Cupa României, în 2011, apoi în 2014, 2015 și 2016. În 2012, 2013 și 2015 a fost titular în lotul echipei bănățene, care a câștigat titlul de campioană națională la rugby seniori, Timișoara Saracens S.C.M. U.V.T., în 2015, Valentin Calafeteanu aducându-și aportul la câștigarea primei ediții a Cupei Regelui pentru Timișoara Saracens.
În urmă cu trei ani, Valentin Calafeteanu s-a transferat la echipa bucureșteană C.S.M., aici aducându-și aportul la primele performanțe din istoria acestui tânăr club, câștigarea Cupei României, în 2018 și a Cupei Regelui, în același an.
În 2011, în campionatul de rugby al României, Valentin Calafeteanu a fost cel mai eficient marcator de puncte, 196, toate pentru R.C.M. Timișoara.
Valentin Calafeteanu a debutat în echipa națională de rugby, seniori a României, în anul 2004 și a fost selecționat în naționala Stejarilor pentru Cupa Mondială de Rugby din 2007, 2011 și 2015.
Acum, în 2020, Valentin Calafeteanu a revenit la Timișoara, de această dată în postura de antrenor, pe banca tehnică a echipei bănățene urmând să fie ajutat în pregătirea team-ului timișorean de Valentin Popârlan, Sosene Anesi, din postura de director tehnic și Bogdan Almăjan, din postura de preparator fizic.


Prezent la conferința de presă, Valentin Popârlan, noul antrenor-jucător al echipei Timișoara Saracens S.C.M. U.V.T., a declarat: „Sunt foarte bucuros c-am fost cooptat în noua echipă. E o provocare, mare, pentru mine, un pas spre viitor. Mă-ncântă ideea de-a deveni antrenor cu înaintarea, ceea ce fac și joc de foarte mult timp. Mi-au plăcut foarte mult ideile clubului, ideile lui Vali, în primul rând, de-a crește, de-a dezvolta tineri pentru echipa de seniori, pentru accederea către echipa de seniori și mi-a plăcut că totul va decurge încet, logic, sistematic, progresiv, exact cum a spus și Vali, astfel încât, când vor apărea inevitabile greșeli, vom urma pași înapoi și vom reuși să le-ndreptăm și să le corectăm pe parcurs și sper astfel ca toate gratificările de care-am fost privați să le obținem încet, încet. Situația financiară aș vrea să ajungă la normal și să putem să ne vedem de pregătire și să aducem trofee cât mai multe în contul echipei”.


Referindu-se la jucătorii care se află de mai mult timp în club și care vor continua să evolueze pentru Timișoara, jucători pe care va conta în alcătuirea echipei Timișoara Saracens, tânărul antrenor Valentin Calafeteanu, întrebat fiind, a răspuns: „Sunt jucătorii care au ștatele cele mai vechi aici, sunt jucătorii care trebuie să crească acești juniori, în jurul lor, în timpul antrenamentelor și, e clar, vor face parte din echipa cu care îmi doresc să mă bat acolo sus. Vom vedea, în perioada următoare, ce jucători mai putem să mai aducem, dar, momentan trebuie să ne gândim la puii din ogradă. Trebuie să avem grijă de ei. Suntem 27 de jucători. Sincer, cred că este lotul cel mai mic, numeric, în momentul de față, din SuperLigă. Pentru mine asta nu este o problemă. Deocamdată, eu sunt mulțumit cu ceea ce am și vreau să mă folosesc de toată calitatea de care este în echipă. Însă, partea cea mai grea pe care trebuie s-o rezolv este partea mentală, pentru c-au trecut prin niște probleme în ultimii doi, trei ani, s-au obișnuit, cumva cu ele, și chestia asta le-a afectat performanța din teren. Partea mentală, dacă voi reuși să o duc acolo unde doresc eu, după aceea lucrurile vor deveni mult mai simple pentru mine ca și antrenor”.


Echipa de rugby a Banatului, Timișoara Saracens S.C.M. U.V.T. va continua să se pregătească pe gazonul stadionului „Gheorghe Rășcanu”, din cartierul timișorean Ronaț, dar, momentan, ediția de campionat 2019/2020 este întreruptă, iar pregătirea echipelor nu se cunoaște când va începe. Antrenorul echipei timișorene, Valentin Calafeteanu a vorbit, în cadrul conferinței de presă, despre cum vede reluarea pregătirii echipei în condițiile numitei pandemii de coronavirus, declarând că va antrena echipa în grupuri de câte cinci, șapte jucători, „aceste grupuri de jucători se vor antrena pe rând, fiecare grup nu va depăși 50, 60 de minute”.
Cât despre condițiile de pe gazonul stadionului din Ronaț, Calafeteanu consideră că, „Ronaț-ul arată cum n-a arătat niciodată. Cel puțin gazonul... abia aștept să intre băieții acolo”.
Terenul echipei de rugby din cartierul timișorean Ronaț a suferit lucrări de modernizare. Gazonul a fost schimbat anul trecut, pentru lucrările de aici echipa evoluând, în mai multe rânduri, pe „Dan Păltinișanu”.
„Din știința mea, deja s-a licitat, sau dacă nu, imediat trebuie să intre în licitație, o construcție modulară pe schelet metalic, pentru noua tribună, noi vestiare și noi facilități sportive și de personal oficial (arbitri, observatori s.a.m.d.). În mod normal, ar fi trebuit ca până la finalul acestui an, pentru că se lucrează repede, dar dacă n-o fi gata până la sfârșitul acestui an, sigur în primăvară va fi gata. Atunci putem spune că este un stadion mai mult decât acceptabil. Va fi mai mult decât acceptabil după aceste noi facilități care vor fi construite de primăria Timișoara”, a declarat, referindu-se la situați stadionului „Gheorghe Rășcanu”, directorul S.C.M. Timișoara, Vasile Rușeț.


Momentan, ediția 2019/2020 a campionatului României de rugby este întreruptă, dar, odată cu încetarea numitei pandemii de coronavirus, anul competițional se va relua, urmând să se încheie pe terenurile de joc, diriguitorii rugby-ului din România decizând și în funcție de reglementările care se impun din partea administrației politice, disputarea tuturor partidelor programate inițial în campionat, acestea urmând a avea loc într-un format comprimat cu jocuri în zilele de miercuri și duminică.

Cornel Seracin