Echipa de fotbal Ripensia Timișoara a luat startul pregătirilor în 2020. Sub îndrumarea antrenorilor, fotbaliștii echipei în galben-roșu s-au reunit pe gazonul stadionului „Electrica” și au efectuat primul lor antrenament în noul an.
Odată cu încheierea primei părți a ligii secunde de fotbal, din lotul echipei bănățene au fost anunțate câteva plecări. Astfel, nu vor mai continua în tricoul galben-roșu, Marius Fotescu, Marius Staicu, Călin Toma (va evolua pentru Gloria Buzău, în Liga 2), Adrian Zaluski (va evolua mai departe, în Liga 2, la echipa Dunărea Călărași).


„Atât Toma cât și Zaluski și-au făcut datoria față de Ripensia, au plecat la mai bine. Le dorim succes! Mulțumim pentru tot ceea ce au făcut pentru acest club!”, a spus antrenorul principal al Ripensiei, Alexandru Pelici, la reunirea lotului echipei de pe „Electrica”. Despre plecarea lui Călin Toma, „principalul” echipei de la Gara de Est a Timișoarei, a declarat: „În ceea ce-l privește pe Toma, a fost o decizie pe care-am luat-o în urma a ceea ce s-a discutat, și anume, promovarea de jucători tineri. Am găsit, acolo, o poziție de fundaș stânga unde pot veni doi jucători tineri care să facă parte din acest plan”.


Așadar, principalul obiectiv declarat al Ripensiei este legat de promovarea jucătorilor tineri, la prima echipă. „Dorim să lucrăm la întinerire prin aducerea de la echipa de U19 a doi, trei jucători care să facă pregătirea cu noi, să vină cu noi în cantonament, să vedem dacă ne putem baza pe sprijinul lor și să începem din acest retur, (de ce nu?) chiar în primul unsprezece, cu ei în teren”, a declarat Alexandru Pelici, la reunirea din 2020 a clubului în galben-roșu.


Bineînțeles că, staff-ul tehnic al echipei bănățene se bazează și pe alte transferuri în lotul de jucători, potrivit declarațiilor antrenorului principal, sunt vizate posturile de, portar (în primul rând), aripă dreapta, atacant dreapta și un vârf împins. Despre solicitările de transfer, Alexandru Pelici a declarat: „... m-am exprimat exact de ce am nevoie pentru a întări această echipă... Datoria mea este să spun ce avem nevoie și cum văd eu lucrurile. În condițiile în care se va-ntâmpla acest lucru, e bine, nu se va-ntâmpla acest lucru, iarăși bine și vom lucra cu ceea ce avem la dispoziție. Treaba mea e să antrenez echipa și s-o fac să joace la capacitate maximă, să scot maximum din ceea ce am la dispoziție. Mai departe...”.


La reunirea din prima zi a noului an pe stil vechi, în staff-ul tehnic al Ripensiei a fost o noutate. Este vorba despre Călin Frunză, fostul goalkeeper timișorean urmând să se ocupe de pregătirea portarilor Ripensiei. „Domnul Frunză, începând de astăzi, este antrenorul cu portarii al clubului. Dânsul este posesor al Licenței B, este un antrenor bun (lumea-l cunoaște) și încercăm să aducem un pic plus valoare și la nivelul primei echipe, dar și la nivelul echipelor de juniori, pentru că el are experiență și-n această zonă”, a declarat, referindu-se la noul component al staff-ului tehnic, președintele Consiliului Director al Ripensiei Timișoara, Dumitru Mihu, la conferința de presă de la reunirea echipei.


Cu referire la politica de transferuri a echipei timișorene, președintele Mihu a declarat: „Există posibilitatea să vină jucători până-n 15 februarie. Suntem la-nceput de campanie de transferuri, și cifrele sunt foarte ridicate și, după cum știți, noi nu avem alte resurse decât ale noastre și trebuie să fim prudenți și echilibrați în această zonă”.


Pregătirea echipei pentru partea a doua a ligii secunde de fotbal, cuprinde două etape. Mai întâi va fi pregătirea pe plan local, până în data de 27 ianuarie, de vineri, 17 ianuarie, echipa urmând să intre într-un regim de cantonament cu două antrenamente pe zi. Urmează, în 27 ianuarie, deplasarea echipei în cantonamentul extern, în Antalya. Acest cantonament va dura până în data de 7 februarie, aici, fotbaliștii Ripensiei urmând să lucreze mai mult pe partea tehnico-tactică și vor susține patru jocuri amicale (29 ianuarie, 31 ianuarie, 2 februarie și 4 februarie).
Până la plecarea în cantonamentul din Turcia, Ripensia Timișoara va susține primul ei „amical” din acest an, vineri, 24 ianuarie, în compania echipei de ligă a treia, A.S. Fortuna Becicherecu Mic, pe terenul de la Baza 2. După revenirea din cantonamentul extern, clubul bănățean va mai desfășura câteva jocuri de pregătire, partenere urmând să-i fie echipele, Chișineu-Criș (12 februarie) și F.C. Dumbrăvița (15 februarie).


Echipa de fotbal Ripensia Timișoara a încheiat sezonul de toamnă al ligii secunde de fotbal pe locul 14 al clasamentului și a adunat, după douăzeci de jocuri, un total de 24 puncte (5 victorii, 9 egal-uri și 6 înfrângeri), golaveraj negativ, 24 goluri marcate și 30 primite. Atacantul Ripensiei, Albert Voinea, este liderul golgeterilor ligii secunde de fotbal, adunând, după prima parte a întrecerii, un total de 13 goluri marcate pentru echipa în galben-roșu.
Ripensia Timișoara va juca primul meci oficial în anul 2020, pe propriul teren, în 22 februarie, împotriva echipei F.C. Metaloglobus București (jocul va conta pentru cea de-a XXII-a etapă a ligii secunde de fotbal a României).

Cornel Seracin