Campionatul Mondial de Fotbal nu s-a încheiat. E un campionat pe care nu-l vom câștiga, pentru că noi ne-am făcut datoria, mai mult nu s-a putut, dăm prime pentru baraj, nea Piți e bine, merci, și pentru că nu-l putem da afară, îi demitem pe toți ceilalți. Pentru noi ,,Visul apune / În negru destin…/
Şi vremuri mai bune / Nu vin, nu mai vin… (G. Bacovia – Piano).
Și ne mîndrim la FRF (care e ca PCR) cu mărețe realizări, demiteri anunțate la televizor (cu televizorul ați mințit poporul) zi de zi, ca-n jocul porumbeilor învățat de la copii. Hai să numărăm: „ Echili, bechili, / Pupămă-n tur, / Vin țiganii și mă fur. / Doi mă leagă, / Doi mă-ntreabă, / Ce-ai făcut cu iapa neagră? / Am vândut-o la doi hoți / Ieși afară, / Hai că poți!”. Și uite-așa ajunse nașu’ scos afară cu fărașuʼ. Și iar ne amintim de maestrul Minulescu: „Aş vrea să-mi sparg vitrina cu minciuni, / Şi-nchis apoi în rafturile goale, / Solemn ca-ntr-un ospiciu de nebuni, / Să-mi fac bilanţul boalei ancestrale…”.
În timp ce la Mondial arbitrajele lasă de dorit, mușcăturile sunt la modă și la propriu și la figurat, brazilienii se tem de o conspirație la nivel FIFA-o la, la!, la firul ierbii machedoanca noastră scrie și scrie istorie adevărată, fără fandoseli, cu modestie și curaj, trofeul argintiu de la Roland Garros, în care se oglindea soarele, se va transforma probabil într-un blazon aurit la Wimbledon. Machedonii și-au câștigat prin ei înșiși întotdeauna titlurile. Și dacă n-a fost să fie prin băiat, iată că în familia Halep o face o stea strălucitoare ca un astru. S-nî bînedz, Simona! (Să ne trăiești, Simona!).
Și dacă tot vorbim de machedoni, porumbeii, auzind că la Dudeștii Noi are loc un eveniment fotbalistic deosebit, s-au cocoțat comod pe barele din spate ale taxiurilor și au purces spre așezarea rurală din apropierea Timișoarei.
Sub un soare blând, pe un gazon verde, care i-ar uimi și pe englezi, „într-o dulce pace”, gazdele aștepau venirea invitaților la „Memorialul Leonida Pundichi”, eveniment care se desfășoară la fel de 22 de ani. Oni (Leonida Pundichi) s-a ridicat la cer, ca un înger, acum 23 de ani. De acolo, de sus, privește împreună cu noi meciurile desfășurate întotdeauna cu bucuria de a juca împreună, tineri și bătrâni, rezultatul fiind trecut pe planul doi.
Anul acesta spectatorii și porumbeii, adunați pe o parte a terenului, partea cealaltă având alura și costumația unui arbitru de golf, fiindu-i rezervată arbitrului turneului, Relu Șunda, au descoperit printre jucătorii echipelor nume ca: Remus Steop, Lucian Harbădă, Dorin Hard, Valentin Barbataș, Pîrvu,
Claudiu Belu.
O, tempora, o, mores! Poli, Progresul, UMT, CFR, Unirea…
Atmosferă destinsă, jocuri frumoase, spectatori, de la 3 la 80 de ani, fericiți.
Cupe și diplome ca la o mare manifestare. Premiul special pentru fiecare participant: doi mici și-o bere. Pentru porumbei câte un bob de grâu din colivă.
Seara, peste terenul rămas pustiu, asfințitul a așternut un covor verde-auriu din care un înger de 24 de ani parcă zâmbea.
Victor ENACHE