C.S. S.C.M. Timișoara și Steaua București au deschis cea de-a X-a rundă a grupei valorice A din Liga Națională de Baschet Masculin, cele două echipe practicând un joc echilibrat pe parchetul Sălii Sporturilor „Constantin Jude” din Timișoara, în fața unui public format din aproximativ 500 spectatori.
Din lotul echipei timișorene au lipsit în acest joc, datorită unor accidentări, Adam Mirković și Anders Abu Teir. Din echipa vizitatoare, au lipsit în această dispută, fundașul Strahinja Jovanović și conducătorul de joc Andrei Mandache, unul din baschetbaliștii exponențiali ai echipei Steaua București, convocat în mai multe rânduri și în echipa națională de baschet masculin, seniori, a României.


Încă din prima perioadă a jocului, echilibrul de pe teren a fost foarte bine reflectat și pe tabela de scor, cele două echipe succedându-se pe rând la conducerea scorului, iar la finalul primei perioade, gazdele au bifat un succes, 22-20.
Cea de-a doua perioadă a jocului a fost, la fel, una în care cele două echipe au mers în echilibru, scorul strâns dovedind evoluția de pe parchetul de joc. La finalul acestei a doua perioade, a fost rândul oaspeților să fie învingători, 17-20, astfel că, la pauză, s-a intrat cu avantajul la limită al echipei „militare”, 39:40.


În partea a doua a jocului, „leii” din Banat au reușit o ușoară desprindere la scorul general, în cea de-a treia perioadă, 56:53, Sherwood Brown reușind să înscrie trei puncte. Keith Clanton a redus diferența, înscriind în urma unei aruncări de două puncte, 56:55, iar Sherwood Brown a reușit o nouă „trița”, mărind avantajul gazdelor, 59:55.
Egalitatea la scorul general a fost refăcută de reușitele lui William Davis II (59:57) și Karlo Vragović (59:59), după care, bucureștenii au preluat conducerea scorului, 59:61, prin Ronnie Lee Harrell Jr.
Troy Franklin Jr., în urma unei aruncări de trei puncte, a readus Timișoara la conducerea scorului, 62:61, iar la finalul celei de-a treia perioade a jocului, gazdele se impuneau la limită, 23-21, tot la limită având și avantajul la „general”, 62:61.
Cea de-a patra perioadă a jocului a fost una în care echipa timișoreană a condus permanent scorul, oaspeții reușind o singură dată să restabilească egalitatea, 65:65, după care, „leii” din Banat au reușit desprinderea, cu patru minute înainte de finalul jocului conducând la scorul general cu 78:70.
Oaspeții au dat dovadă că pot reveni, iar prin reușitele lui Radosav Spasojević (reușită de trei puncte) și Ronnie Lee Harrell Jr. (reușită de trei puncte), au adus emoții gazdelor în finalul jocului, scorul fiind, în favoarea echipei bănățene, 78:76.
Mirel Dragoste a marcat pentru „leii” din Banat, în urma unei aruncări de două puncte, 80:76, iar Radu Vîrnă a înscris pentru „militari”, 80:78.
Din două aruncări libere, Radosav Spasojević a reușit una, astfel oaspeții înscriind ultimul lor punct în acest joc, 80:79. Reușita de două puncte a lui Miloš Komatina (foto) avea să apropie gazdele de cel de-al treilea lor succes consecutiv, 82:79. La acest scor, oaspeții au avut posibilitatea să restabilească egalitatea. De pe stânga terenului, a încercat trei puncte, Ronnie Lee Harrell Jr., dar baschetbalistul echipei bucureștene nu a reușit să treacă mingea prin inel (foto 1), prin urmare, egalitatea nu a fost restabilită.
În urma unui fault personal, comis de Radosav Spasojević asupra lui Mirel Dragoste, arbitrul jocului acordă „libere” pentru gazde, ambele aruncări libere fiind trecute prin inel de baschetbalistul faultat, Mirel Dragoste stabilind rezultatul final al acestui joc (foto 3), C.S. S.C.M. Timișoara-Steaua București 84:79.


Astfel, după trei etape din returului campionatului, în Grupa Valorică A, C.S. S.C.M. Timișoara, deși este într-o situație dificilă din punct de vedere financiar, este neînvinsă, obținând, în jocul cu Steaua, cel de-al treilea succes consecutiv, în primele două etape ale returului impunându-se în deplasările de la Pitești (99:96) și Craiova (84:69).


Despre succesul echipei bănățene, în jocul cu Steaua, antrenorul Dragan Petričević a declarat: „Era absolut normal ca să avem un asemenea meci și, cred că, toate meciurile dintre echipele care se luptă pentru locurile 1-6 (și aici nu mă refer la cele care și-au asigurat prezența, precum Clujul, sau Oradea, sau Sibiu), o să semene cu acest meci. Mă bucur foarte mult pentru faptul c-am reușit să-nvingem într-un meci acasă. Noi, până acuma, am jucat mai bine-n deplasare decât acasă, pentru că, pe lângă oamenii de bună credință și oamenii care iubesc această echipă, necondiționat (vorbesc despre oamenii din tribună), știm că există destul de mulți care vin la sală să vadă ce nu merge, și din cauza cui nu merge. Eu cred că această echipă merită RESPECTUL, chiar și celor care nu-i doresc bine”.
În declarația oferită la sfârșitul jocului, antrenorul echipei bănățene, Dragan Petričević, a punctat situația financiară dificilă prin care trece secția de baschet a S.C.M.-ului: „Evidențiez acești jucători, care depășesc, efectiv, orice așteptări! Felicitări echipei! Nu este o situație ușoară. Joci și ai trei salarii restante. Eu înțeleg că este o situație economică grea, înțeleg absolut tot, dar înainte de orice, doresc să-i înțeleg pe jucătorii mei, și faptul că ei au familii și că, chiar merită RESPECT. Înainte de orice, merită RESPECT! Merită RESPECTUL publicului, timișorenilor și merită RESPECTUL tuturor oamenilor care au vreo legătură cu viața sportivă aici, în Timișoara. Eu doar am spus un lucru care, cred că, moral, meritau jucătorii, să fie spus. Nu doresc să dezvoltăm subiectul, să facem din asta o dramă a orașului Timișoara. Vreau doar să înțeleagă toată lumea că, eu, unul, ca antrenor, știu că banii nu s-au dat. Nu că nu s-a vrut să fie oferiți către oameni, ci pentru că există problemele economice, dar trebuie căutate soluții, la fel de bine cum acești jucători, mereu găsesc, înainte de fiecare antrenament, motivație să nu lipsească sau să nu întârzie un minut, până acum, la antrenament. Se prezintă zi de zi, fără întârziere, la orice program”.
Lipsa bazelor sportive, a bazelor de antrenament pentru sportivii municipiului Timișoara, a fost evidențiată în declarația titrat-ului antrenor timișorean, Dragan Petričević mărturisind că echipa de baschet a Timișoarei, C.S. S.C.M., a fost nevoită, săptămâna trecută, să efectueze pregătirea la Arad: „Săptămâna trecută ne-am antrenat și la Arad. Asta pentru că avem sala ocupată, pentru că sala nu poate fi dată-n folosință doar echipelor. Avem o sală, și până nu o să mai avem una, trebuie să trecem prin aceste situații”. De asemenea, „principalul” echipei bănățene a punctat faptul că, săptămâna viitoare, baschetbaliștii de la C.S. S.C.M. Timișoara vor efectua antrenament la Buziaș, Sala Sporturilor „Constantin Jude” fiind ocupată luni și marți cu un turneu de fotbal pentru copii: „... luni dimineața, vom urca în mașină la ora nouă și un sfert și vom merge să ne antrenăm în Buziaș. Până la sfârșitul anului o să mai fie o zi sau două în care o să antrenăm altundeva, unde putem”.
În finalul declarației oferite după jocul de pe teren propriu cu Steaua București, antrenorul principal al echipei C.S. S.C.M. Timișoara, Dragan Petričević, a transmis, cu ocazia apropierii sărbătorilor de iarnă, „timișorenilor, iubitorilor de sport și, nu în ultimul rând, celor care ne susțin meci de meci, «Sărbători Fericite, alături de cei dragi!»


Privind statisticile oficiale ale acestui meci, observăm că sunt favorabile, în cea mai mare parte, echipei bănățene. Astfel, „leii” din Banat au un procentaj de 41% la reușitele de 3 puncte, din 32 de aruncări de 3 puncte, în 13 au reușit să treacă mingea prin inel, pe când Steaua, din 19 aruncări de 3 puncte, doar 6 au fost reușite, procentajul echipei bucureștene fiind de 32%. La reușitele de două puncte, echipa bucureșteană a obținut un procentaj mai bun decât echipa gazdă, 63%, din 38 aruncări de două puncte, în 24 mingea a trecut prin inel, pe când gazdele, din 36 de aruncări de două puncte, au trecut mingea prin inel de 16 ori, procentajul lor fiind, la acest capitol, 44%. La recuperări, gazdele s-au impus, e drept, la limită, reușind 34 de recuperări (10 ofensive și 24 defensive), pe când „militarii” au reușit doar 33 de recuperări în acest joc (6 ofensive și 27 defensive). Situația assist-urilor (paselor decisive pentru înscrierea de puncte) a fost în favoarea gazdelor, „leii” din Banat reușind un total de 23 pase decisive, pe când Steaua a punctat, la acest capitol, 16.
Odată cu acest succes, cel de-al cincilea în această ediție de campionat, C.S. S.C.M. Timișoara are un total de 15 puncte în clasamentul grupei valorice A și rămâne pe locul 4. Etapa viitoare, „leii” din Banat vor evolua la București, împotriva gazdelor de la Dinamo „Știința” (locul 6, 12 puncte), vineri, 20 decembrie, de la ora 17:45. Meciul va fi transmis, în direct, la DigiSport.

Cornel Seracin