Echipa națională de baschet feminin, senioare, a României a început preliminariile pentru calificarea la turneul final al Campionatului European, la Timișoara și a susținut primul ei joc din grupa D, pe parchetul Sălii Sporturilor „Constantin Jude”, împotriva naționalei similare a Danemarcei.
A fost un joc plăcut, desfășurat într-o atmosferă caldă, publicul timișorean susținându-și cu multă sportivitate echipa favorită în tentativa ei de a obține punctele câștigătoarei.


Primul atac al jocului a aparținut echipei vizitatoare, dar a fost încheiat fără vreun rezultat pe tabela de marcaj a sălii timișorene. Timp de peste două minute, scorul s-a menținut egal, 0-0, vizitatoarele ratând două aruncări de trei puncte, iar echipa României, o aruncare de trei puncte. După aproximativ două minute și jumătate, scorul a fost deschis, Anne-Marie Gödri Părău, selecționată de la campioana României, A.C.S. Sepsi S.I.C. Sf. Gheorghe, a înscris primele două puncte ale naționalei în această campanie de calificare, iar la scurt timp, Gabriela Irimia, de la C.S.M. Târgoviște, a majorat scorul în favoarea echipei gazdă, 4-0. Gabriela Irimia a deschis seria reușitelor de trei puncte și a înscris pentru România, 7-0.
Line Piechnik a înscris pentru Danemarca, trei puncte, reducând diferența de scor, 7-3, după care, în urma ratării unui atac la coșul danezelor, nordicele recuperează mingea și înscriu încă două puncte, prin Maria Jespersen, 7-5, după aproximativ patru minute de joc.
De-a lungul primei perioade de 10 minute, Acvilele au condus pe tabela de marcaj a sălii timișorene, iar la finalul perioadei s-au impus, 26-14. Ultimele două puncte ale primei perioade au fost înscrise de Adina Stoiedin, baschetbalista convocată la naționala României de la C.S.M. Satu Mare, reușind să intercepteze balonul ce se îndrepta spre Ida Tryggedsson, după care a înscris.
Perioada a doua, însă, a fost câștigată de echipa nordică, 13-15, iar la vestiare s-a intrat, la scorul general, cu avantajul echipei României, Acvilele conducând, 39:29.
A urmat repriza a doua, cu a treia perioadă adjudecată de Acvile, 19-15. În această perioadă, baschetbalistele în echipament galben au înregistrat și cea mai mare diferență la scorul general, conducând, din minutul 27, 58:39.
Ultima perioadă, cea de-a patra, a fost una mai echilibrată. Aflate la adăpostul unui avantaj considerabil, la scorul general, Acvilele au lăsat mai ușor ofensiva, dar, cu toate acestea, la finalul celor 10 minute, au învins și în această perioadă, 12-11.
Astfel, după 40 de minute ale jocului, România s-a impus clar în fața selecționatei similare a Danemarcei, 70:55, începând cu un succes important preliminariile Campionatului European de baschet feminin, 2021, competiție ce urmează să aibă loc în Spania și Franța.


Antrenorii celor două reprezentative au început jocul cu următorul „cinci”:
România: Anne-Marie Gödri Părău, Elisabeth Pavel, Gabriela Irimia, Ashley Walker, Gabriela Marginean. Antrenori, Ayhan Avci, Fitnat Muge Berkalp, Miruna Crâsnic.
Danemarca: Emilie Hesseldal, Line Piechnik, Anna Seilund, Maria Jespersen, Gritt Ryder. Antrenori, Jesper Krone, Dani Martin, Ole John Nelsen.

Pentru România, au marcat: Ashley Walker (16 puncte), Elisabeth Pavel (13 puncte), Gabriela Mărginean (12 puncte), Anne-Marie Gödri Părău (11 puncte), Gabriela Irimia (7 puncte), Adina Stoiedin (4 puncte), Romina Filip (4 puncte), Tünde Kilin (3 puncte). Ashley Walker, baschetbalistă de origine americană, româncă prin naturalizare, convocată în naționala de baschet feminin a României de la echipa de club Passalacqua Basket Ragusa (Italia), a bifat double-double, reușind, pe lângă cele 16 puncte, și 12 recuperări (9 ofensive și 3 defensive).
Pentru Danemarca, cele mai multe puncte, în acest joc, au fost marcate de Maria Jespersen (18 puncte) și Emilie Hesseldal (10 puncte).

Privind statisticile acestui meci, putem concluziona că acestea au fost, în cea mai mare parte, favorabile echipei naționale de baschet a României, Danemarca devânsând-o doar la capitolul reușitelor de trei puncte. Danezele au un procentaj de 34,8%, față de 15,6% al româncelor, echipa nordică reușind să înscrie, din 23 aruncări de trei puncte, 8 din acestea, pe când România, din 32 de aruncări de trei puncte, doar 5 au fost trecute prin inel.
La reușitele de două puncte, România a bifat un procentaj de 53,8%, față de 33,3% al Danemarcei. La aruncările libere, România a bifat un procentaj de 65%, față de unul de 53,8% al echipei nordice, baschetbalistele în galben, înscriind, din 20 aruncări libere, 13, iar danezele, din 13 aruncări libere, 7.

Într-un alt meci al grupei D, la Cagliari, Italia a fost învinsă de Cehia, 52:62. Etapa viitoare, România va juca la Praga, împotriva naționalei Cehiei, duminică, 17 noiembrie. Acest joc va fi ultimul pe care România îl va disputa, în acest an, în preliminariile Campionatului European, 2021, urmând să continue campania de calificare, în luna noiembrie, 2020, pe teren propriu, împotriva selecționatei Italiei (12 noiembrie), apoi, în 15 noiembrie 2020, în deplasare, împotriva Danemarcei. Ultimele două meciuri ale Acvilelor, în aceste preliminarii de Campionat European, urmând să se desfășoare în luna februarie a anului 2021, în 4 februarie, pe teren propriu, împotriva selecționatei Cehiei, iar în 7 februarie, în deplasare, împotriva selecționatei Italiei.
Din actuala campanie de calificare la FIBA Women’s EuroBasket 2021 obțin dreptul de a participa la turneul final din Franța și Spania, învingatoarele celor noua grupe, dar și cele mai bine clasate echipe de pe locul doi (în final, se întocmește un clasament al ocupantelor locurilor doi din cele nouă grupe).

Cornel Seracin