Întreaga echipă de baschet masculin a Timișoarei, C.S. S.C.M., a efectuat miercuri, 4 septembrie, un antrenament la care a fost invitat publicul, dar și mass-media locală. Antrenamentul s-a desfășurat pe parchetul Sălii Sporturilor „Constantin Jude”, o Sală bine rânduită după reparațiile care au fost făcute, îndelung, la parchetul de joc, în această vară.
Din la momentul reunirii, reunire care s-a făcut în formulă incompletă (Bogdan Popa și Mirel Dragoste fiind convocați în lotul naționalei de baschet seniori a României pentru jocurile din cea de-a treia fază a precalificărilor la Euro 2021), echipa de baschet nu a avut posibilitatea să desfășoare un antrenament în care să fie angrenați toți baschetbaliștii. Nici în cantonamentul din Sarajevo, Mirel Dragoste și Bogdan Popa nu au fost în lot, datorită jocurilor din echipa „vulturilor”, team calificat în faza decisivă a preliminariilor pentru Euro 2021.
Pe noul parchet al Sălii Sporturilor „Constantin Jude” din Timișoara, baschetbaliștii echipei bănățene au susținut un antrenament coordonați fiind de antrenorul principal, Dragan Petričević, de antrenorul secund Cristian Bota, susținuți de preparatorul fizic Tiberiu Puta, sub îngrijirea kinetoterapeut-ului Andreea Goanță, gata să intervină medical atunci când vreunul dintre baschetbaliști acuza câte o afecțiune fizică, alături de echipă, la acest moment, fiind, președintele secției de baschet masculin al S.C.M. Timișoara, Ilie Trițoiu, profesorul Tiberiu Ondreikovics, director sportiv al echipei de baschet, public și presa locală.


„Suntem pentru prima dată împreună și, având în vedere că, abia acuma se cunosc și abia acuma se fac primele relații în joc, eu consider că-i destul de bine”, a declarat antrenorul principal al echipei timișorene, Dragan Petričević, spre finalul acestui antrenament cu public.


Lotul echipei bănățene au fost întărit pe faza ofensivă. Astfel, László „Laci” Lázár, considerat ca având o bogată experiență în Liga Națională de Baschet, s-a pregătit miercuri, 4 septembrie, cu echipa din Banat, pivotul de 2.10 m fiind campion național cu C.S.M. Universitatea Oradea.


Despre această noutate în echipa „leilor” din Banat, antrenorul principal Dragan Petričević a declarat următoarele în timpul dialogului cu reprezentanții mass-media: „Am constatat că, pe poziția 5, Amaury și cu Komatina vor duce până la capăt un sezon, nu e problemă, pot să ducă pe poziția 5, dar am observat că pe toate posturile, de la 1, până la 5, acesta este singurul post pe care nu pot să odihnesc, deloc, în timpul antrenamentului și, atunci, noi am optat pentru, să aducem încă un jucător de această poziție. Consider că este o decizie inspirată din partea întregului colectiv (toți ne-am sfătuit, toți ne-am gândit). Acest lucru l-am observat din cantonament. Lucrul cel mai important este că nu am observat că undeva s-a făcut ceva greșit. Deci, am observat că, practic, trebuie să mai întărim o poziție, pentru că riscam. În timpul unui sezon lung, ferească Dumnezeu de-o accidentare sau o supra oboseală a unui jucător, mai ales Komatina, care nu-i chiar la prima tinerețe”.


László Lázár s-a născut în anul 1987 și s-a format pentru jocul de baschet la Oradea (aici a efectuat junioratul). Pentru echipa bihoreană de seniori, Lázár a evoluat în perioada 2005-2013, după care a urmat un transfer în Ungaria, la Jászberény. În 2014, baschetbalistul a revenit în România și a fost legitimat de B.C. Mureș. În trei ani petrecuți la Tg. Mureș, Lázár a fost de două ori vicecampion național și a jucat două finale de Cupă a României (printre ele, cea din 2015, atunci când echipa din Tg. Mureș a fost învinsă de „leii” din Banat).
În vara anului 2017, László Lázár a trecut la formația B.C.M. U. Argeș Pitești, însă la mijlocul sezonului 2017/2018 a revenit la Oradea, cu care a cucerit titlul de campion național al României, la finalul acelei ediții și la finalul ediției 2018/2019.


Referitor la transferuri, antrenorul principal al „leilor” din Banat a declarat că nu se vor mai efectua alte transferuri în lotul echipei timișorene: „Eu sunt mulțumit de lot, sunt mulțumit de ce avem în acest moment, de caracterul acestei echipe, deoarece (nu e doar așa o vorbă de-ncurajare, înainte de-nceperea sezonului), sunt plăcut impresionat cât de repede s-a creat o chimie între ei. Bineînțeles, chimia în joc și chimia afară sunt, cu totul, două lucruri diferite, dar, totuși legate, oarecum. S-a creat o chimie excepțională și nu prin ieșirile jucătorilor (n-au ieșit din cantonament, au stat în sală, sau la hotel). O echipă cu-n caracter frumos, toți muncitori, toți copii buni, și eu cred că putem să ne așteptăm la un sezon frumos, dar e prea devreme de vorbit de scopul nostru”.


După revenirea din cantonamentul de la Sarajevo, echipa a continuat să se pregătească la Timișoara, accentul fiind pus mai mult pe partea de pregătire fizică. Referitor la acest aspect, antrenorul Petričević a declarat: „Luni și marți au fost câte două antrenamente (dar mai mult pregătire fizică) și, cred că acest lucru se și vede acuma. Felicitări lui Tibi Puta pentru lucrul bine făcut, corect făcut! Se vede că jucătorii, în acest moment, sunt destul de bine pregătiți, dar acum, totul ce am lucrat afară, trebuie să transformăm și-n jocul echipei. Am lucrat și cu mingea, dar la Sarajevo, aici n-am avut ocazia, decât astăzi”.


Referindu-se la starea de sănătate a baschetbaliștilor echipei pe care o antrenează, antrenorul timișorean a declarat: „E perioada de pregătire! E o perioadă în care rar trece un meci (fie că e vorba de pregătirile pentru Campionatul Mondial, sau, fie că este vorba de meciurile echipelor din campionatul intern) în care să nu se accidenteze câte un jucător. În primele meciuri de pregătire, toți s-au ales cu câte o accidentare, mai mică, sau mai mare. Noi stăm bine. Acuma, să ne dea Dumnezeu să rămânem așa, până la final de sezon, sau, cel puțin, până la începerea campionatului. Și, bineînțeles, când începe sezonul, starea de sănătate va fi extrem de importantă, dar, și volumul și intensitatea antrenamentelor va fi alta. Acuma este cea mai dificilă perioadă”.


La primul antrenament cu public, în echipa timișoreană au fost prezenți și cei doi „vulturii” din preliminariile Euro 2021, Mirel Dragoste și Bogdan Popa întregind lotul „leilor” din Banat. „Lotul l-am găsit chiar super bine. Sunt foarte încântat de echipa pe care-o avem. E o echipă foarte, foarte ok și îmi pun mari speranțe în această echipă și-n domnul antrenor, care știu c-o să ne pregătească în așa fel încât să fim pregătiți de fiecare dată, la fiecare meci. Am venit cu mare drag aici, la echipă, știind c-o să fim o echipă competitivă, cu ambiții mari și nu am stat mult pe gânduri, în ceea ce privește venirea mea la această echipă. Cu Sibiul, anul trecut, am avut o performanță istorică, pot să zic, c-am câștigat Cupa României și c-am ajuns până-n finala campionatului, dar (de ce nu?), poate o să reușim și cu Timișoara acest lucru, și eu chiar îmi doresc asta”, a declarat, pe finalul antrenamentului, fundașul echipei bănățene, Mirel Dragoste.


Sâmbătă, 7 septembrie, cu începere de la ora 18, C.S. S.C.M. Timișoara va susține un joc amical, pe parchetul Sălii Sporturilor „Constantin Jude” din Timișoara, în compania echipei sârbe K.K. Vršac.

Cornel Seracin