Faza Națională a Cupei României la fotbal, ediția 2019/2020, a ajuns la cea de-a treia etapă, în cadrul acesteia urmând să aibă loc 27 partide. Zece din aceste partide au avut loc marți, 27 august, iar celelalte se vor desfășura miercuri, 28 august, una urmând să se joace joi, 29 august.
Printre calificatele în faza următoare a competiției, în urma jocurilor de marți, 27 august, se află Ripensia Timișoara, C.S.C. Ghiroda și Giarmata Vii și A.F.C. U.T. Arad.
După strălucitul succes obținut sâmbătă, 24 august, în cea de-a patra etapă a ligii secunde de fotbal, împotriva echipei A.F.C. U.T. Arad, pe gazonul stadionului „Electrica”, Ripensia Timișoara a efectuat deplasarea în localitatea cărășeană Lupac, acolo unde, marți, 27 august, a evoluat împotriva echipei locale F.C. Voința, într-un meci ce a contat pentru etapa a treia a Cupei României, Faza Națională.
De două ori câștigătoare a trofeului, în chiar prima ediție, 1933/1934 și în cea de-a treia ediție, 1935/1936, Ripensia Timișoara a avut o evoluție foarte bună pe gazonul stadionului „Comunal” din Lupac, iar la finalul celor 90 de minute ale disputei împotriva echipei ce evoluează în Liga IV, Caraș-Severin, fiind campioana trecutei ediții a „județeanului” cărășean și deținătoare a Cupei României-faza județeană, ediția 2018/2019, F.C. Voința Lupac, team-ul timișorean s-a impus cu scorul final de 4-0.
Încă din prima repriză, echipa timișoreană și-a asigurat această diferență de scor, prin golurile marcate de Denis Golda (minutul 11), Adrian Popa, din lovitură de la 11 metri (minutul 19), Alexandru Neagu (minutul 28) și Ion Vasluian (minutul 43).
Înainte de acest joc, F.C. Voința Lupac a mai disputat două etape din Faza Națională a Cupei României, ediția 2019/2020, și a eliminat două formații ce în trecuta ediție de campionat au evoluat în Liga III. Este vorba despre C.S.M. Lugoj, de care echipa F.C. Voința a dispus, pe terenul din Lupac, cu scorul de 6-3 și de C.S. Hunedoara, de care a dispus, tot pe propriul teren, 1-0.
Pe gazonul stadionului „Emilian Pavel” din Ghiroda, în turul trei al Cupei României, Faza nNațională, ediția 2019/2020 s-au întâlnit echipa locală C.S.C. Ghiroda și Giarmata Vii și A.C.S. Poli Timișoara, ambele combatante fiind din anul competițional 2019/2020 adversare în cea de-a patra serie a ligii a treia.
După cele 90 de minute jucate, scorul final din meciul de pe gazonul stadionului din comuna timișeană a fost favorabil echipei locale, C.S.C. Ghiroda și Giarmata Vii dispunând cu 6-1 de A.C.S. Poli Timișoara, prin golurile marcate de Alexandru Baranyi (minutele 10, 11, 22, 43) și Ionuţ Ianc (minutele 51, 68). Pentru echipa timișoreană, singurul gol a fost înscris de Marco Buga (minutul 64).
La Pâncota, în județul Arad, C.S. Şoimii Lipova, formația de ligă a treia (seria IV), nu a reușit să se opună calificării echipei U.T. Arad, team-ul antrenat de László Balint reușind să se impună, la limită, 1-0, în fața echipei C.S. Șoimii Lipova. Unicul gol al confruntării a fost marcat în minutul 8, de mijlocașul Cristian Bustea.
Miercuri, 28 august, faza a treia a Cupei României, ediția 2019/2020, programează încă 16 meciuri, printre acestea fiind și Inter Petrila-C.S.M. Reșița și Crişul Chişineu-Criş - Gloria Lunca-Teuz Cermei.
Etapa următoare din actuala ediție a Cupei României va avea loc în zilele de 10, 11 și 12 septembrie 2019. În cea de-a patra etapă, pe lângă cele 27 echipe calificate din faza a III-a Naţională se vor alătura și 9 echipe din Liga 2, urmând a se disputa 18 meciuri, toate într-o singură manșă.

Cornel Seracin
Foto: www.facebook.com/RipensiaTimisoara