Cea de-a patra etapă a ligii a doua a adus și una din confruntările „vestului”, meciul de fotbal dintre Ripensia Timișoara și U.T. Arad. Cele două combatante, în prezența unui număr de aproximativ 1.300, 1.400 de spectatori, s-au duelat sportiv pe gazonul stadionului „Electrica” din Timișoara timp de 90 de minute, pe o vreme caniculară, în care temperatura a atins 35 de grade Celsius, poate chiar și mai mult.


Începutul jocului a fost unul dominat teritorial de echipa vizitatoare, U.T. Arad, arădenii jucând avansat, cu fundașii la mijlocul terenului, dar, cu toate acestea, în primele 7 minute ale confruntării nu au avut vreo situație prin care să pună în pericol poarta apărată de George Păduraru.
O replică bună la această dominare teritorială a dat Ripensia în minutul 7, când a creat cea mai mare situație de a deschide scorul. Adrian Zaluski a reușit să treacă de un fotbalist arădean, pe partea dreaptă, centrând în careul de 6 metri al oaspeților, de unde, aflat aproape de linia porții oaspeților, Marius Staicu a ratat incredibil, trimițând balonul pe lângă bara din dreapta portarului Florin Iacob.
În minutul 19, U.T. Arad a irosit prima ei mare ocazie de a deschide scorul în acest joc (video 1). Dintr-o lovitură liberă executată de Octavian Ursu de pe stânga, aproximativ 20, 25 metri de poarta gazdelor, mingea a fost trimisă în careul de 16 metri al Ripensiei, fundașii timișoreni nu au reușit să respingă, mingea a ajuns la Diego Lorenzi, dar mijlocașul brazilian al echipei din Arad nu a reușit să introducă mingea în plasa porții adverse, țintind în bara din stânga portarului George Păduraru.
În minutul 24, Ripensia are o nouă ocazie de a deschide scorul (video 2). Gazdele au executat o lovitură de colț, mingea a ajuns pe dreapta, la Adrian Zaluski care a efectuat un dribling în fața lui Ciprian Rus și apoi i-a pasat lui Claudiu Apro, fundașul lui „Ripi”, aflat la aproximativ 12 metri de poarta lui Florin Iacob, ușor dreapta, a șutat slab la poarta oaspeților, iar portarul a reținut balonul.
Până la încheierea primei reprize, în minutul al doilea de prelungiri, oaspeții au reușit să deschidă scorul, U.T. Arad intrând astfel la vestiare cu un avantaj minim pe tabela de marcaj, 0-1. Cu un șut lobat, Octavian Ursu a reușit să-l învingă pe George Păduraru, faza golului pornind de la David Miculescu care l-a deschis pe Valentin Buhăcianu, iar atacantul arădean a centrat în careul de 16 metri al Ripensiei, acolo unde se afla autorul golului.


Repriza a doua a început cu Ripensia Timișoara în ofensivă. În minutul 49, după un corner executat de Ripensia, din careul de 16 metri al oaspeților a fost respins un balon până la Octavian Ursu care a pornit într-un sprint spre buturile echipei timișorene (video 3). Deși îl avea în dreapta sa pe Valentin Buhăcianu, ajuns în preajma porții Ripensiei, Ursu a preferat să continue de unul singur această fază, iar în momentul șutului unul din fotbaliștii lui „Ripi” a intrevenit și a acordat corner. Una din bunele tranziții ale echipei arădene în acest joc. Corner-ul a rămas fără rezultat pe tabela de marcaj.
În minutul 54, are loc o fază controversată la poarta echipei arădene. Un atac al formației din Arad este întrerupt de gazde care recuperează balonul. Alex Popovici, deschis de Adrian Zaluski, pornește într-o cursă ofensivă la poarta oaspeților, talonat fiind de un jucător al Aradului. Faultat de jucătorul arădean, când mai avea aproximativ un pas până la intrarea în careul lui Florin Iacob, Alex Popovici primește, din partea arbitrului central al acestui joc, cartonașul galben pentru similare. Bineînțeles, decizia arbitrului a fost dezaprobată, pe drept cuvânt, de tribună, și a stârnit protestele mijlocașului Ripensiei.
În minutul 60, de la aproximativ 19 metri de poarta gazdelor, Diego Lorenzi, după pasa primită de la Valentin Buhăcianu, a expediat un balon pe spațiul porții Ripensiei, dar George Păduraru s-a evidențiat printr-o intervenție spectacoloasă.
În minutul 64, Ripensia Timișoara a executat o lovitură de la 11 metri (video 4). Bogdan Stancu a comis un henț în propria suprafață de pedeapsă, iar penalty-ul a fost executat de căpitanul Călin Toma. Florin Iacob a intuit colțul pe care a executat Toma, a sărit în stânga sa și a prins mingea. Intervenții bune, de-a lungul acestui joc, din partea goalkeeper-ului arădean, Florin Iacob având, poate, cea mai bună evoluție din rândul echipei din Arad.
În minutul 69, Călin Toma i-a pasat lui Albert Voinea, aflat în careul de 16 metri al echipei arădene, iar atacantul echipei timișorene, aflat în stânga, a trimis balonul pe lângă bara din dreapta porții lui Florin Iacob.
În minutul 72, un fault comis de Cristian Melinte asupra lui Albert Voinea în apropierea semicercului oaspeților, nu aduce vreo sancțiune împotriva echipei arădene, arbitrul lăsând ca jocul să fie reluat din colțul careului de 6 metri al oaspeților, prin degajarea lui Iacob.
În minutul 87, Ripensia Timișoara a reușit să egaleze. De la aproximativ 30 de metri de poarta oaspeților, lateral dreapta, Adrian Zaluski a executat o lovitură liberă, trimițând balonul în careul oaspeților, iar de aici, bine plasat, Albert Voinea, cu capul, a introdus balonul în poarta oaspeților, 1-1.
După înscrierea golului egalizator, Ripensia nu și-a pierdut speranța într-un rezultat favorabil, iar în minutul 90+3 a marcat din lovitură de la 11 metri. Intrat în careul de 16 metri al oaspeților, Marius Fotescu a fost faultat de Cristian Melinte, iar arbitrul jocului a acordat lovitură de la 11 metri pentru gazde și cartonaș galben jucătorului arădean. Penalty-ul a fost executat de Adrian Zaluski, fotbalistul cu cea mai bună prestație de-a lungul acestui joc, mijlocașul Ripensiei trimițând balonul în dreapta portarului Florin Iacob, în plasa porții arădene, 2-1 (video 5).
Astfel, Ripensia Timișoara a obținut primele trei puncte pe teren propriu în această ediție de campionat, dând dovadă de mult altruism în joc și de multă voință în a-și bucura susținătorii, prezenți în număr destul de mare în tribunele stadionului timișorean. U.T. Arad a pierdut primele puncte în această ediție de campionat, echipa arădeană fiind victorioasă în etapele 1-3, toate victoriile arădenilor fiind obținute cu același rezultat, 3-0, U.T. Arad începând acest joc, cu Ripensia, cu un total de 9 puncte în clasamentul acestei ediții a întrecerii.


La startul jocului, pe teren au fost prezenți următorii fotbaliști:
A.F.C. Ripensia Timișoara: George Păduraru - Caius Lungu, Claudiu Apro (Gabriel Stoi, minutul 71), Adrian Zaluski, Alex Popovici (Marius Fotescu, minutul 78), Marius Staicu (Albert Voinea, minutul 46), Tudor Călin, Călin Toma (cpt.), Vlad Chera, Vlad Tudorache, Mihai Hecsko. Antrenori, Alexandru Pelici (principal), Călin Mada (secund).
A.F.C. U.T. Arad: Florin Iacob - Florin Ilie, Cristian Melinte, Marius Tomozei, Denis Hrezdac, Bogdan Stancu, Diego Lorenzi, David Miculescu (Alexandru Ioniță, minutul 90), Octavian Ursu (Alexandru Oroian, minutul 82), (cpt.) Ciprian Rus (Cristian Buștea, minutul 73), Valentin Buhăcianu. Antrenori, László Balint (principal), Cezar Zanfir (secund).
Jocul a fost arbitrat de Marius Chioran (centru), Radu Despa (asistent), Marius Bălan (asistent). În deciziile luate, brigada arbitrilor a comis câteva erori, atât de o parte cât și de alta (alături de greșelile menționate în cronică, mai menționăm aici, printre altele, și un henț comis de Adrian Zaluski în prima repriză, în jumătatea de teren a oaspeților, henț nevăzut de brigada arbitrilor).


La conferința de presă de la finalul jocului, „principalul” oaspeților, László Balint, a declarat: „Cred c-a fost o victorie meritată a Ripensiei. Îl felicit pe Alexandru Pelici pentru că a pregătit foarte bine jocul. Chiar și așa, spun cu toată responsabilitatea că ne-am bătut singuri, pentru c-am fost surprinși exact pe lucrurile pe care le-am discutat, le-am analizat, le-am antrenat săptămâna aceasta, le-am pus pe imagini video. Știam că sunt periculoși pe jucătorii din flanc și pe plecările în spatele liniei noastre și, cel puțin în prima repriză, ne-au pus foarte mari probleme, am reacționat foarte prost pe aceste mingi jucate în spatele nostru. Am stat un pic prea sus cu linia. Din păcate, e o lecție destul de dură pentru noi, pentru că, cred că, au fost unii jucători care se-mbătaseră un pic prea devreme cu precedentele succese. (...) Trebuia să gestionăm un pic altfel repriza secundă, să absorbim un pic altfel momentele de presiune pe care ni le-a pus Ripensia, pentru că știam că au abilitatea, în special prin aceste mingi lungi și prin plecările jucătorilor din flanc, să pună probleme. Sunt lucruri pe care trebuie să le analizăm. O lecție pentru noi. Capu, sus! Lupta este lungă. Am pierdut doar o bătălie și sper, din tot sufletul, ca băieții să reacționeze așa cum ar trebui să reacționeze o echipă care se bate pentru locurile fruntașe”. Despre echipa Ripensiei și jocul ei în disputa contra echipei pe care o antrenează, antrenorul Balint a declarat: „...o echipă extrem de incomodăm, extrem de arțăgoasă, care a știut foarte bine ce are de făcut și-a interpretat partitura tactică foarte bine”. Referindu-se la obiectivul echipei pe care o antrenează, U.T. Arad, dar și la prezența suporterilor arădeni la acest joc, antrenorul principal al arădenilor a declarat: „Să-ncercăm să construim o echipă puternică, să-ncercăm să câștigăm fiecare meci. Încercăm să ne batem pentru locurile fruntașe, nu putem să ne-ascundem, dar nici nu este o tragedie dacă, știu eu, nu se va reuși promovarea. Însă, pentru acești suporteri minunați, cărora trebuie să le mulțumesc și-n numele meu și-n numele jucătorilor, că au făcut deplasarea și au făcut ca atmosfera să fie aproape ca acasă, ca la Arad, noi avem datoria de a ne bate, fiecare meci să-ncercăm să-l câștigăm și să-ncercăm să fim acolo în locurile fruntașe, pentru că, cred c-am arătat că, chiar dacă și astăzi am suferit și am avut momente de joc neconvingător, este început de drum. U.T.A. este o echipă nouă, în mare parte și avem nevoie de răbdare, avem nevoie de perseverență, avem nevoie de foarte multă muncă și de foarte mult suflet ca să reușim să ajungem acolo unde ne dorim”.
În acest meci, galeria Aradului a omagiat memoria alpinistului român Zsolt Török, găsit decedat în Munţii Făgăraş în urmă cu o săptămână. De-a lungul activității sale sportive, arădeanul Zsolt Török a reușit să escaladeze cele mai periculoase piscuri din Alpi și din Himalaya.


La conferința de presă de după joc, antrenorul principal al echipei timișorene, Alexandru Pelici, a declarat: „Vreau să-mi felicit băieții pentru ceea ce-au făcut astăzi! Cred că e o victorie binemeritată, chiar dac-am fost conduși la pauză, din punctul meu de vedere, poate nemeritat. Era echitabil un rezultat de egalitate, la pauză. După aspectul celei de-a doua reprize, cred c-am meritat această victorie. Am avut ocazii clare, am mai ratat un penalty, încă două, trei situații din fața porții și de relații de unu contra unu cu portarul advers. Una peste alta e bine că s-a terminat cu bine. Nu suntem o echipă mare, nu avem individualități foarte mari și trebuie să ne sacrificăm pentru fiecare minge, să alergăm, să ne batem și, așa cum am mai făcut-o și-n alte rânduri în momentele grele, avem parte, poate și de-un pic de șansă, atunci când dai totul și ești corect cu fotbalul, și cu tine, și cu colegii tăi”.
Referindu-se la capitolul finalizare, echipa pe care o antrenează irosind și în acest meci situații bune de a înscrie, antrenorul Pelici a declarat: „Suferim la asta, în continuare, dar, sunt convins că toți cei care-i avem în curte ne vor ajuta la un moment dat. Trebuie să-i încurajăm, să fim aproape de ei, chiar dacă-n anumite momente e greu, atunci când pierzi și simți că pierzi c-o faci nemeritat, așa cum se-ntâmplă ca și fundașii centrali sau portarii să greșească decisiv, cum a fost în meciurile trecute. Trebuie să fim alături de ei. Suntem o echipă în formare, o echipă mică, dar cu inimă mare”.
Întrebat fiind dacă ar fi nevoie de un psiholog sportiv la echipă, asta în condițiile în care fotbaliștii lui „Ripi” ratează foarte mult din situații clare de gol, antrenorul Pelici a răspuns: „... nu cred c-avem probleme din punctul ăsta de vedere. Cred că acolo, în fața porții, își spune cuvântul valoarea contractului, repetările din antrenamente și așa mai departe”.
În finalul declarației susținute la conferința de presă, antrenorul Alexandru Pelici a transmis echipei din Arad: „Mult succes, U.T.A.!!!”, încheind declarațiile.


Pentru Ripensia și U.T. Arad urmează jocuri în Cupa României, faza națională, etapa a treia. Ripensia Timișoara va evolua marți, 27 august, de la ora 17:30, în deplasare, împotriva echipei A.F.C. Voinţa Lupac (Liga IV, Caraș Severin), iar U.T. Arad, în aceeași zi și de la aceeași oră, tot în deplasare, împotriva echipei C.S. Şoimii Lipova (Liga III, Seria 4).
În viitoarea etapă a ligii a doua, Ripensia Timișoara va evolua în deplasare, la Călărași, împotriva echipei locale A.F.C. Dunărea, sâmbătă, 31 august, de la ora 11, iar U.T. Arad va juca pe propriul teren, împotriva echipei C.S. Sportul Snagov, sâmbătă, 31 august, de la ora 11.

Cornel Seracin