Cea de-a doua etapă a ediției 2019/2020 a ligii a doua de fotbal a României s-a încheiat la Ploiești, acolo unde, pe gazonul stadionului „Ilie Oană”, A.F.C. U.T. Arad s-a impus cu 3-0, prin golurile marcate de Ciprian Rus, din lovitură de la 11 metri (minutul 39), Valentin Buhăcianu (minutul 90) și Diego Lorenzi (minutul 90), împotriva echipe locale F.C. Petrolul. Deși gazdele au avut mai mult posesia balonului și au fost mai prezente în ofensivă, apărarea echipei arădene a rezistat, iar la finalul jocului U.T. Arad a plecat cu toate cele trei puncte.
O serie de șase jocuri avea să deschidă cea de-a doua etapă a eșalonului doi de fotbal, sâmbătă, 10 august, de la ora 11.
F.C. Farul Constanța 1920 și A.F.C. Dunărea 2005 Călăraşi s-au confruntat pe gazonul stadionului „Farul”, tânărul antrenor al echipei dobrogene, Ianis Zicu, fiind la primul său joc oficial pe banca tehnică a Farului, acasă. La capătul celor 90 de minute ale jocului, gazdele aveau să se impună la limită în fața echipei dunărene, 1-0, prin golul marcat de Baudouin Tshitungi Dieudonne Kanda, din lovitură de la 11 metri, în minutul 31. Astfel, echipa dobrogeană a bifat primul succes în această ediție de campionat, chiar în fața propriilor suporteri, aproximativ 300, în tribunele stadionului din Constanța. Până la încheierea primei reprize, oaspeții, prin Tha'er Al Bawab, au trimis balonul în bara porții constănțenilor, dar la vestiare s-a intrat cu avantajul gazdelor. Pe finalul meciului, Dan Panait, fundașul echipei dobrogene, a primit cartonașul roșu și a fost eliminat de pe teren, Farul Constanța încheind acest joc în inferioritate numerică.
Nou promovată în eșalonul secund de fotbal al României, A.F.K. Csikszereda Miercurea Ciuc s-a impus pe propriul teren în fața echipei bucureștene F.C. Metaloglubus. La capătul celor 90 de minute ale jocului, scorul a fost 3-0 în favoarea echipei ardelene, prin golurile marcate de László Hodgyai, minutul 13, Eder González, minutul 26 și Soufiane Jebari, minutul 65. Astfel, echipa din Miercurea Ciuc obține primul succes în această ediție de ligă a doua și dobândește primele trei puncte în clasamentul întrecerii.
A.F.C. Ripensia Timișoara și S.C.M. Gloria Buzău s-au întrecut pe gazonul stadionului „Electrica” pe o vreme extrem de caldă, cu un soare dogoritor. Dacă în prima etapă „Ripi” se impunea triumfal la Pitești, pe gazonul stadionului „Nicolae Dobrin”, 2-1, în fața gazdelor de la A.C.S. „Campionii” Fotbal Club Argeş, în cea de-a doua etapă nu a mai reușit să aibă aceeași evoluție elegantă și sigură precum cea din etapa trecută, iar la capătul celor 90 de minute ale jocului a fost învinsă, 1-2. S.C.M. Gloria Buzău, după ce a învins în prima etapă, pe propriul gazon, A.F.K. Csikszereda, 1-0, în cea de-a doua rundă a reușit să repete succesul celei anterioare, astfel că, echipa antrenată de buzoianul Ilie Stan are maxim de puncte, șase, după primele două evoluții în Liga II.
C.S.M. Reșița a reușit să smulgă un egal in-extremis la Mioveni, împotriva gazdelor de la C.S. Valentin Balint avea să deschidă scorul, în minutul 73, în urma unei lovituri de la 11 metri, iar Petru Vădrariu, mijlocașul echipei reșițene, tot din lovitură de la 11 metri, avea să restabilească egalitatea, în minutul 90+3. Astfel, la Mioveni, C.S.M. Reșița a încheiat la egalitate, 1-1, în fața echipei locale, acumulând un total de patru puncte după primele două etape ale acestei ediții de ligă a doua.
A.S.U. Politehnica Timișoara a luat o gură de oxigen din orașul lui Brâncuși, reușind un rezultat favorabil, 3-0, pe terenul sintetic din Târgu Jiu, împotriva echipei locale C.S. Pandurii Lignitul. Astfel, „Băieții în Ghete” au obținut primele lor trei puncte în această ediție de ligă secundă.
La București, nou promovata A.F.C. Turris-Oltul Turnu Măgurele a reușit încă o evoluție de trei puncte, după ce, în prima etapă, avea să se impună pe propriul teren, 2-0, în fața echipei C.S. Pandurii Lignitul Târgu Jiu. De această dată, în cea de-a doua rundă Turris a învins cu 3-0 A.S.C. Daco-Getica Bucureşti, prin golurile marcate de Denis Ispas, minutul 81, Dragoș Tescan, minutele 88 și 90+2. Astfel, A.F.C. Turris-Oltul Turnu Măgurele acumulează, după două etape, maxim de puncte, șase și se află pe podiumul ligii secunde de fotbal.
În ultimul meci al zilei de sâmbătă, 10 august, pe gazonul stadionului din „Regie”, Fotbal Club Rapid avea să se impună cu 3-1, în fața echipei C.S. Concordia Chiajna. Golurile echipei „feroviare” au fost marcate de Cătălin Hlistei, minutul 18, din lovitură de la 11 metri, Andrei Paliu, autogol, în minutul 23 și Marian Vlada, în minutul 32. Oaspeții au deschis scorul, în minutul 7, prin reușita lui Cristian Albu. Cu acest rezultat, antrenorul Rapidului, Daniel Pancu, obține pentru echipa giuleșteană trei puncte prețioase, prima izbândă în fața propriilor suporteri, după ce, în prima etapă, tot în „Regie”, Rapidul a încheiat nedecis, 0-0, cu Farul Constanța.
Duminică, 11 august, s-au desfășurat alte două jocuri ale etapei a doua. Pe gazonul stadionului „Voința” din Ghermănești, A.C.S. „Campionii” Fotbal Club Argeş a învins gazdele de la C.S. Sportul Snagov, 3-0, prin golurile marcate de Andrei Blejdea, minutele 52, 73 și 78. Astfel, echipa antrenată de Nicolae Dică a obținut primele trei puncte în actuala ediție a ligii a doua, reușind să recupereze minusul din „clasamentul adevărului” după prima etapă.
În celălalt joc al zilei de duminică, pe gazonul stadionului „Trans-Sil” din Târgu Mureș, A.S. F.C. Universitatea Cluj s-a impus cu 3-0 în fața formației A.C.S. Viitorul Pandurii Târgu Jiu, obținând prima ei victorie în această ediție a eșalonului doi de fotbal. În trecuta etapă, la Reșița, chiar în debutul acestei ediții de ligă a doua, clujenii aveau să fie învinși, 0-2 de echipa cărășeană C.S.M. Reșița. În jocul din etapa a doua, golurile echipei ardelene au fost marcate de Alexandru Pop, minutele 35 și 40 și Dorin Goga, minutul 56.
Asociația Clubul Sportiv Viitorul Pandurii Târgu Jiu (în trecuta ediție a ligii a doua de fotbal, A.C.S. Energeticianul) a luat locul, în cel de-al doilea eșalon de fotbal al României, echipei Luceafărul Oradea, echipa bihoreană formulând, către F.R.F., o cerere de retragere din acest eșalon și, în același timp, de participare în Liga III. A.C.S. Viitorul Pandurii Târgu Jiu a disputat jocul din prima etapă a acestei ediții de campionat, la Drobeta Turnu-Severin, pe gazonul stadionului „Municipal”, împotriva echipei C.S. Sportul Snagov și a învins, la capătul celor 90 de minute, 2-1.
Așa cum am scris și la începutul acestei cronici, cea de-a doua rundă a ediției 2019/2020 a ligii a doua de fotbal s-a încheiat luni, 12 august, la Ploiești, cu jocul dintre F.C. Petrolul Ploiești și A.F.C. U.T. Arad.
Astfel, cea de-a doua rundă a ligii a doua poate fi considerată una a oaspeților, echipele vizitatoare obținând 5 victorii în această etapă și un rezultat de egalitate. Echipele gazdă s-au impus în patru partide din această a doua etapă.
Etapa a doua a bifat un total de 28 goluri marcate, 16 goluri fiind marcate de oaspeți și 12 de gazde.


După două etape, situația clasamentului este următoarea:
1. A.F.C. U.T. Arad                                        - 2 jocuri, 6 goluri marcate, 0 primite, golaveraj +6, 6 puncte;
2. A.F.C. Turris-Oltul Turnu Măgurele              - 2, 5-0, +5, 6;
3. S.C.M. Gloria Buzău                                   - 2, 3-1, +2, 6;
4. F.C. Rapid                                                - 2, 3-1, +2, 4;
5. C.S.M. Reșița                                            - 2, 3-1, +2, 4;
6. C.S. Mioveni                                             - 2, 2-1, +1, 4;
7. F.C. Farul Constanța                                  - 2, 1-0, +1, 4;
8. F.C. Argeș                                                - 2, 4-2, +2, 3;
9. A.F.K. Csikszereda                                     - 2, 3-1, +2, 3;
10. A.S.U. Politehnica Timișoara                      - 2, 3-1, +2, 3;
11. A.S. F.C. Universitatea Cluj                       - 2, 3-2, +1, 3;
12. A.F.C. Ripensia Timișoara                         - 2, 3-3, 0, 3;
13. C.S. Concordia Chiajna                            - 2, 2-3, -1, 3;
14. F.C. Petrolul Ploiești                                - 2, 2-4, -2, 3;
15. A.C.S. Viitorul Pandurii Tg. Jiu                  - 2, 2-4, -2, 3;
16. C.S. Sportul Snagov                                - 2, 1-5, -4, 0;
17. F.C. Metaloglubus                                   - 2, 1-5, -4, 0;
18. A.S.C. Daco-Getica Bucureşti                    - 2, 0-4, -4, 0;
19. A.F.C. Dunărea Călăraşi                           - 2, 0-4, -4, 0;
20. C.S. Pandurii Lignitul Târgu Jiu                 - 2, 0-5, -5, 0.


Etapa viitoare, cea de-a treia, programează jocurile: A.S.U. Politehnica Timișoara-A.S.C. Daco-Getica Bucureşti (sâmbătă, 17 august), C.S.M. Reșița-C.S. Pandurii Lignitul Târgu Jiu (sâmbătă, 17 august), A.C.S. Viitorul Pandurii Târgu Jiu-C.S. Mioveni (sâmbătă, 17 august), S.C.M. Gloria Buzău-C.S. Sportul Snagov (sâmbătă, 17 august), F.C. Metaloglobus București-A.F.C. Ripensia Timișoara (sâmbătă, 17 august), A.F.C. U.T. Arad-A.F.K. Csikszereda Mirecurea Ciuc (sâmbătă, 17 august), A.C.S. „Campionii” Fotbal Club Argeş- A.S. F.C. Universitatea Cluj (sâmbătă, 17 august), C.S. Concordia Chiajna-F.C. Farul Constanța 1920 (duminică, 18 august), A.F.C. Dunărea 2005 Călăraşi-F.C. Petrolul Ploiești (duminică, 18 august), A.F.C. Turris-Oltul Turnu Măgurele-F.C. Rapid (marți, 20 august).

Cornel Seracin