Echipa de fotbal Ripensia Timișoara s-a reunit pe gazonul arenei din cartierul timișorean Ciarda Roșie, în ziua de 26 iunie, zi care marchează aniversarea Drapelului Tricolor, Drapel pe care, de-a lungul istoriei, Ripensia Timișoara l-a onorat, adăugându-și patru titluri de Campioană Națională (1933, 1935, 1936 și 1938), două Cupe ale României (1934, 1936) și reprezentând fotbalul din România în cupele europene intercluburi (Cupa Europei Centrale).
Cu câțiva fotbaliști plecați din lotul de anul trecut, cu câteva absențe motivate, sub coordonarea antrenorilor Alexandru Pelici și Iulian Muntean, având la pupitrul de conducere pe noul preparator fizic, Bogdan Ungureanu, „ripensiștii” au fost prezenți pe gazonul arenei din cartierul timișorean Ciarda Roșie pentru a efectua primul antrenament din această vară.
Referindu-se la noul preparator fizic al clubului bănățean, antrenorul principal al echipei timișorene, Alexandru Pelici, a declarat: „un profesionist care-a venit să ne ajute și e nevoie de oameni calificați ca să ne ajute în ceea ce facem”.
În vârstă de 29 de ani, Bogdan Ungureanu este absolvent al Facultăţii de Educaţie Fizică şi Sport din cadrul Universităţii de Vest din Timişoara. Este specializat preparator sportiv în cadrul Centrul Naţional de Formare şi Perfecţionare a Antrenorilor, București (C.N.F.P.A.) și este angajat al Federaţiei Române de Fotbal din iulie 2017. Şi-a desfăşurat activitatea în cadrul Centrului Naţional de Performanţă, Timișoara (C.N.P.), şi la loturile naţionale U17 şi U16.


„Începem perioada de pregătire pentru un an nou competițional, pregătire care se va desfășura în Timișoara. Începem cu primele zile de reacomodare la efort, după care va urma o perioadă de pregătire centralizată și, apoi, vom intra în linie dreaptă în vederea începerii campionatului. Așa cum ați putut observa, au fost o serie de plecări de la echipă. Au și venit câțiva jucători noi. Vor mai urma veniri, pentru că avem nevoie de jucători. Va urma o ediție foarte puternică de ligă a doua, în care obiectivele noastre sunt două, în paralel: unul, ar fi clasarea cât mai bună, undeva la jumătatea clasamentului, și, al doilea, orientarea către jucători tineri și creșterea de jucători tineri. Sunt câțiva jucători care-au venit în probe, iar sâmbătă, după antrenament, vom trage linie și vom vedea câți dintre ei vor rămâne. Sunt jucători tineri, în principal, născuți în 2000 și 2001 și vom vedea care vor rămâne să ne ajute pentru următorul sezon”, a declarat Alexandru Pelici, „principalul” Ripensiei, la reunirea lotului.


Printre fotbaliștii plecați de la echipa Ripensiei se află Adrian Ungureanu (va juca pentru A.S.U. Politehnica), Bogdan Străuţ și Octavian Drăghici, fotbaliști de bază din lotul echipei în galben-roșu, în trecutul an competițional. Alexandru Popovici a confirmat rămânerea la Ripensia Timișoara și a semnat marți, 25 iunie, prelungirea contractului.
În lotul Ripensiei au mai fost aduși, semnând contracte cu echipa în galben-roșu, patru tineri născuți în 2002, Alexandru Benea, Cosmin Gladun, Ion Vasluian și Marjan Marić, toți provin de la L.P.S. Banatul, câştigători, în anul competițional trecut, ai Cupei României şi vicecampioni naţionali. Pentru început, ei vor evolua în tricoul Ripensiei la grupa de U19 a clubului (sub 19 ani), în funcție de pregătirea lor, putând debuta și la prima echipă. Cei patru tineri forbaliști au semnat contracte pe 5 ani cu clubul Ripensia. Profesorul Cristi Petcu, care i-a antrenat în echipa L.P.S. Banatul, anul competiținal trecut, va antrena grupa de U19 de la Academia Ripensia, începând cu anul competițional viitor (2019/2020).


Referitor la jucătorii aflați în probe, în lotul echipei Ripensia, în această perioadă, Alexandru Pelici a declarat: „...au fost jucători care s-au anunțat, au mai venit jucători care nu s-au anunțat. Primim pe toată lumea zilele acestea, nu știm niciodată de unde vor apărea surprize și ne dorim să dăm șanse tuturor celor care doresc să vină să încerce norocul la Ripensia”.


Referindu-se la etapele din timpul unui antrenament, Pelici a spus că, „la sfârșitul fiecărui antrenament va fi o perioadă scurtă de joc. În funcție de înaintarea la antrenament și reacomodarea la efort, timpul de joc va fi mai mare. Sâmbătă va fi doar asta, și la sfârșit vom trage linie”.


Referindu-se la stadionul pe care echipa a evoluat, în cea mai mare parte, în perioada ei de glorie din anii interbelici, antrenorul Alexandru Pelici a mărturisit: „Din ce știu eu, cred că ne vom muta pe «Electrica». Nu știu când, asta nu vă pot spune, dar, din ce-am înțeles, s-a bătut palma și ne putem muta acolo”.


Printre noii sosiți în lotul Ripensiei se află și atacantul Marius Staicu, un vârf care a fost adus în lotul echipei timișorene de la C.S.M. Reșița, grupare sportivă cu care a promovat în eșalonul secund la finalul anului competițional trecut. Fotbalistul în vârstă de 32 ani are o bogată experienţă, evoluând în cariera sa la formaţii precum Viitorul Caransebeş, Şoimii Pâncota, C.S.M. Râmnicu Vâlcea (unde a avut o fructuoasă colaborare cu antrenorul Alexandru Pelici), Gaz Metan Mediaş, C.S. Mioveni, A.S.U. Politehnica (în 2017) etc. Marius Staicu a semnat o înțelegere valabilă pentru doi ani cu echipa Ripensia Timișoara.


Referindu-se la cei doi atacanți, de curând transferați în lotul echipei în galben-roșu, Albert Voinea și Marius Staicu, „principalul” Ripensiei a declarat: „Sunt doi jucători cu care eu am mai lucrat în trecut, jucători care-au fost golgeteri la echipele la care au evoluat. Sperăm să-nscrie și pentru noi și să găsim soluții care să compenseze plecarea lui Dumiter ș-a lui «Tavi» (Octavian Drăghici, n. r.)”, cât despre alți fotbaliști care sunt doriți în lotul echipei, Pelici a spus că vor fi „jucători care să se încadreze, în primul rând, în plafonul salarial pe care și-l poate permite Ripensia în momentul acesta”.


Momentan, lotul Ripensiei mai are nevoie de întăriri, fiind vizate anumite posturi considerate „cheie”, un portar, un mijlocaș central, un jucător de bandă, „care să crească media echipei” (potrivit declarației antrenorului Alexandru Pelici), un fundaș stânga.
Întreaga pregătire a echipei în galben-roșu, până la starul ligii secunde, se va desfășura pe plan local, iar noii sosțiți în echipa timișoreană nu vor înceta să apară. Referitor la toate acestea, „principalul” echipei Ripensia, Alexandru Pelici, a declarat: „Ne dorim, în primul rând, să ne întărim lotul. Asta e cea mai mare dorință a mea. Sper să fim înțeleși și să fim conștienți că ne așteaptă un campionat foarte greu. Pentru asta facem sacrificii din punct de vedere al pregătirii și nu plecăm nicăieri. Avem teren bun, iar pentru perioada de vară avem nevoie de teren pentru ca să putem lucra cu mingea. Față de perioada de iarnă, când terenurile sunt înghețate, acuma avem condiții bune de pregătire aici. Putem să ne pregătim și să economisim pentru a putea aduce jucători”.


La reunire, au fost prezenți 16 fotbaliști care au încheiat campionatul trecut în rândurile Ripensiei, alături de ei fiind și atacantul revenit, de curând, în lotul lui „Ripi”, Denis Golda, dar și atacanții sosiți în această vară, Albert Voinea și Marius Staicu: Ştefan Dobre, George Păduraru, Călin Toma, Adrian Popa, Andrei Tînc, Mihai Hecsko, Darius Ţieranu, Claudiu Apro, Gabriel Stoi, Alin Burdeţ, Florin Dobie, Denis Casian, George Monea, Vlad Chera, Alexandru Popovici, Adrian Zaluschi. Cel de-al 17-lea fotbalist care a activat în lotul lui „Ripi”, anul competițional trecut, Gueye Mansour, a absentat motivat. La primul antrenament din această vară, susținut de echipa bănățeană pe gazonul arenei din Ciarda Roșie, au participat mai mulți fotbaliști veniţi în probe, majoritatea dintre ei fiind juniori născuţi în 2001 și 2002.
Referitor la programul jocurilor amicale pe care Ripensia le va susține până la startul competiției oficiale, printre partenerele de pregătire ale echipei timișorene se află C.S.C. Dudeștii Noi (liga a patra, Timiș), C.S.M. Reşiţa (liga a doua), A.C.S. Dumbrăviţa (liga a treia), Luceafărul Oradea (liga a doua) şi A.C.S. Fortuna Becicherecu Mic (promovată în liga a treia). Un semn de întrebare planează asupra datei de 19 iulie, atunci când Ripensia ar putea să efectueze o deplasare în orașul Gyula, pentru a susține un „amical” cu o echipă din Ungaria. Desfășurarea acestui meci amical al Ripensiei, momentan nu este sigură. 

Cornel Seracin