Cupa României - faza județeană - ediția 2018/2019, s-a încheiat, iar odată cu această finală a fazei județene, s-a desfășurat ultimul mare eveniment fotbalistic de pe bătrâna Arenă „Dan Păltinișanu” din Timișoara. Arena urmează să fie demolată în toamnă, pe locul ei urmând să fie ridicată una nouă. În cât timp se va ridica noua arenă... vom vedea.


Finala fazei județene a Cupei României a adus față în față două echipe de top în clasamentul ligii județene de fotbal, Timiș (Liga a IV-a), Club Sportiv Comunal Dudeștii Noi (locul 3, 54 puncte, după douăzeci și nouă de etape) și Club Sportiv Avântul Periam (locul 4, 51 puncte, după douăzeci și nouă de etape). Locurile lor din clasament nu au mai contat și nu mai contează într-o confruntare de Cupă a României, chiar și în faza ei județeană, competiția fiind una deschisă fiecărei echipe, fie ea și dintr-o ligă inferioară.
Jocul celor două echipe a fost unul bun, spectaculos, fotbaliștii celor două combatante făcând multă risipă de energie pentru a oferi tot ce au în puteri echipei, victoriei ei. Publicul, unul cald, plin de dorința de a-și susține favoritele, atât galeria din Dudeștii Noi, cât și galeria din Periam încurajându-și cu mult fair-play favoriții și oferind, din tribune, un spectacol agreabil, egal cu jocul favoriților de pe teren.
Echipa din Dudeștii Noi a început mai bine acest joc, iar după 3 minute a deschis scorul. La un atac al echipei din Dudeștii Noi, în careul celor din Periam, Roberto Artimon l-a faultat pe Sebastian Lobonea, iar arbitrul acestui joc a acordat lovitură de la 11 metri echipei din comuna Dudeștii Noi. A executat și a marcat, în dreapta portarului Florin Ulmet, Răzvan Plopeanu, C.S.C. Dudeștii Noi prelua conducerea scorului, 1-0, în fața echipei C.S. Avântul Periam.
Avântul a replicat, imediat după primirea golului. Mai întâi în minutul 5, la prima fază pe poartă, din lovitură liberă executată de Cosmin Mânecan, iar apoi, în minutul 10, tot din lovitură liberă, executată de Roberto Artimon, mingea fiind trimisă în stâlpul din dreapta portarului Paul Burtic.
În minutul 25, C.S. Avântul Periam a egalat. Raul Boboiciov a executat o lovitură de colț, în careul de 6 metri al echipei adverse, de unde, bine plasat, Ionuț Ologu a marcat cu o lovitură de cap, 1-1. Deși au mai fost situații de gol, până la finalul primei reprize, după primele 45 de minute, scorul a rămas egal, 1-1.


Repriza a doua a debutat cu două situații, din partea ambelor echipe, de a marca, dar, în minutele 46 și 51, scorul nu a putut fi modificat. S-a întâmplat, însă, în minutul 53, atunci când, Avântul Periam a preluat, pentru prima dată în acest joc, conducerea scorului. De la aproximativ 20 de metri de poarta echipei din Dudeștii Noi, Marius Sârbu a trimis în bara din stânga portarului Paul Burtic, iar atunci când mingea a revenit în teren, din marginea careului de 6 metri advers, Rareș Blaga, chiar dacă, poate și cu ajutorul lui Narcis Damian, a introdus balonul în poarta apărată de Paul Burtic. Gol spectaculos marcat de echipa din Periam, după o recuperare a balonului la centrul terenului, chiar în jumătatea adversă, după care, din șase pase, fără ca adversarul să atingă mingea, Avântul avea să preia conducerea, 1-2.
După primirea acestui gol, echipa din comuna Dudeștii Noi a fost cea care a avut mai mult inițiativa. Și-a creat mai multe situații de a marca la poarta Periam-ului, dar scorul nu a fost modificat. Din ocaziile echipei din Dudeștii Noi, menționăm aici pe cea din minutul 72, când, după o lovitură liberă de la aproximativ 25, 30 metri de poarta Avântului, executată cu schemă de Denis Bud și Răzvan Plopeanu, ultimul a șutat puternic, mingea a fost deviată de portarul Florin Ulmet în bara din dreapta sa, după care a revenit în brațele portarului din Periam.
În minutul 74, Avântul Periam avea să-și majoreze avantajul. Greșelile de pase ale fotbaliștilor din Dudeștii Noi au fost taxate, mingea fiind recuperată pe dreapta de Rareș Blaga, care a intrat în careul de 16 metri advers și l-a zărit, mai bine plasat, pe Răzvan Trandu, i-a pasat, iar mijlocașul celor din Periam a introdus balonul în poarta echipei din Dudeștii Noi, fiind situat în careul de 6 metri al adversarilor de joc, 1-3.
Până la finalul jocului, Dudeștii Noi nu au mai reușit să întoarcă rezultatul, dar, totuși, în minutul 90 au marcat cel de-al doilea lor gol. Din jumătatea de teren a Periam-ului, undeva din tușa flancului drept, dudeștenii au executat o lovitură liberă, în careul de 6 metri al celor din Periam, iar de aici, Sebastian Lobonea, cu o lovitură de cap, a marcat, reducând diferența, 2-3. Posibil să fie fost și o poziție de off-side la autorul golului, dar arbitrul asistent nu a semnalizat nimic, prin urmare, golul a fost validat, iar scorul de pe tabela de marcaj a fost schimbat pentru ultima dată.
Așadar, la capătul unei finale foarte disputate, echipa C.S. Avântul Periam a câștigat ediția 2018/2019 a Cupei României - faza județeană, prin urmare, va reprezenta județul Timiș în faza următoare a întrecerii, faza națională, fază în care vor intra și o parte din echipele din Liga a treia.

La startul jocului, pe teren s-au aflat următorii fotbaliști:
C.S.C. Dudeștii Noi: Paul Burtic - Octavian Firuț, Eugen Lutsch, Denis Bud (Domenic Turbureanu, minutul 90), Ciprian Palade, Sebastian Lobonea, Valentin Danci (Cristian Toroni, minutul 80), Răzvan Plopeanu, Vlad Slabu, Narcis Damian, Mihai Hurdea (Marius Nichitean, minutul 80). Antrenori, Valentin Miculescu (principal), Dan Pavel (secund).
C.S. Avântul Periam: Florin Ulmet - Cătălin Filip, Roberto Artimon, Cristian Bobu, Claudiu Sturza, Cosmin Mânecan, Beniamin Dobra, Rareș Blaga (Angelo Olteanu, minutul 90+3), Ionuț Ologu (Andrei Ciobănică, minutul 88), Marius Sîrbu, Răzvan Trandu. Antrenori, Marius Stanache (principal), Marcel Cionca (secund).
Au arbitrat: Raul Ciev (centru), Raul Ghiciulescu (asistent), Roxana Malac Cismaș (asistent). La finalul jocului, arbitri acestui joc au fost premiați de oficialii A.J.F. Timiș.

Mijlocașul echipei Avântul Periam, Răzvan Trandu, a fost desemnat fotbalistul acestei finale și a primit, la finalul jocului, din partea oficialilor A.J.F. Timiș, trofeul pentru cel mai bun fotbalist din această finală, a declarat următoarele la conferința de presă de la finalul disputei: „Nu mă așteptam ca două echipe atât de mici să joace ultimul meci pe acest stadion cu o asemenea istorie, dar ne bucurăm c-am scris ultima foaie de istorie din viața acestui stadion. A fost un meci foarte greu. După cum s-a și observat, am început de la 1-0 (după primele cinci minute, cred c-a fost deja 1-0). Am continuat să credem în noi și să practicăm jocul pe care ni l-am propus. Am reușit să egalăm, după aceea am ajuns, consider, un pic meritat, în avantajul meciului și consider că l-am meritat la final din plin. Primul lucru m-am gândit să câștigăm Cupa pentru acești oameni care-au venit din Periam și mă bucur că am reușit să-i facem fericiți. Voi continua la Periam și-n sezonul următor, pentru că suntem un grup frumos și asta este cel mai important la nivelul acesta. La nivelul acesta, fotbalul este mai mult de plăcere și, chiar toți, îl facem din plăcere”.

Antrenorul principal al echipei din Dudeștii Noi, fostul fotbalist al echipei Poli Timișoara (1997-2000), Valentin Miculescu, a declarat următoarele referindu-se la acest joc: „Am fost supărați, pentru că așa treʼ să și fii, dacă pierzi o finală! Îmi pare rău că am avut, după primele 10 minute, în care-am pus presiune pe ei, exact cum ne-am dorit să începem, o cădere inexplicabilă prin care-am lăsat să ne preseze în careu, în jumătatea noastră și am ieșit cu niște mingi lungi (n-am înțeles, care-a fost ideea? De ce am trecut de la a juca un joc pe care-l avem noi în fiecare etapă și încercăm să punem mingea jos... cred că-i prima dată când văd echipa mea jucând jumate de oră așa de haotic). Am revenit în repriza a doua și consider că după ocaziile avute în repriza a doua putea să fie un rezultat de egalitate, să mergem mai departe în prelungiri. De aceea îmi și pare rău; ne-au prins, exact cum pățesc la fiecare etapă, odată trebuie să greșesc și adversarii marchează. La prima lor șansă, așa s-a întâmplat și astăzi, ne-am dat autogol, prima șansă din a doua repriză, le-am dat pasă de gol. Într-o finală de Cupă, sau orice finală care se joacă într-un sport, în special fotbal, cu două autogoluri nu ai cum să câștigi acea finală. Consider că la golul doi, sau la golul trei, mai bine zis, a fost pasă de gol dată de jucătorii noștri.
Pentru Dudești va urma un meci foarte important, cel mai important, cu Parța. Exact cum am mai declarat, îmi doresc să câștig toate meciurile și-mi doresc, în mod special să câștig cu echipele care au nevoie de puncte din subsolul clasamentului ca să înlătur orice urmă de dubiu sau de eu știu ce meciuri strategice. Asta le-am și spus acum în vestiar, a trecut, ne pare foarte rău că n-am câștigat astăzi. Ne doream foarte mult. Am intrat ieri și-n cantonament. Ne-am pregătit foarte bine, dar, din păcate, nu a fost. Atunci am spus că următorul meci, cu Parța, eu îl consider cel mai greu, pe care trebuie să-l câștigăm, după care vom avea două derby-uri, din punct de vedere al clasamentului, cu locul 1 și cu locul 2, în deplasare, în care, cine-i mai bun, câștigă, noi nu avem nimica de pierdut”.

Cele două finaliste mai au de jucat încă patru etape în Liga a IV-a Timiș. C.S.C. Dudeștii Noi va întâlni, etapa viitoare, duminică, 26 mai, de la ora 11, chiar la Dudeștii Noi, C.S. Flacăra Parța (echipă de pe locul 15 în clasamentul competiției), iar câștigătoarea Cupei, C.S. Avântul Periam, în deplasare, se va confrunta cu A.C.S. Voința Mașloc (locul 11, 32 puncte), sâmbătă, 25 mai, de la ora 11. În această ediție a ligii a patra, Timiș, cele două finaliste s-au întâlnit de două ori, în ambele jocuri, atât la Dudeștii Noi, cât și la Periam, Avântul s-a impus, la Periam, în etapa a X-a, 3-1, iar la Dudeștii Noi, în etapa a XVII-a, 1-2.

Video: înainte de ultimul început de meci pe vechiul „Dan Păltinișanu”: