Semifinala, ultima frontieră înaintea Finalei Mari, nu a adus calificarea pentru trofeul suprem fostei campioane a României la rugby, Timișoara Saracens S.C.M. U.V.T., rugby-știi antrenați de Sosene Anesi și Ulises Gamboa suferind un eșec în fața rivalei din Maramureș, C.S.M. Știința Baia Mare.
La capătul unui meci foarte tacticizat, „zimbrii” au eliminat „sarazinii” și vor juca Finala Mare a SuperLigii C.E.C. Bank, la finalul săptămânii viitoare, la Bârlad, împotriva echipei C.S.A. Steaua București.
Jocul din prima semifinală, cel dintre Timișoara Saracens și C.S.M. Știința Baia Mare, s-a disputat pe gazonul Arenei „Dan Păltinișanu”, iar începutul disputei a găsit echipa campioană în ofensivă. După puține minute de la startul jocului, Luke Samoa a reușit conversia a două lovituri de penalitate, scorul devenind favorabil gazdelor, 6-0.
După încasarea punctelor, oaspeții au echilibrat disputa și au trecut la timona confruntării, desfășurând un joc elaborat, joc deschis, în cele mai multe situații, pe cele două flancuri ale terenului. La scurt timp de la conversia celor două lovituri de penalitate, oaspeții înscriu primul lor essai, prin Adrian Apostol, urmat la scurt timp de Sikuea Taliauli și Marius Dănilă, toate fiind convertite de Dorin Manole. Așadar, scorul devenea, în favoarea oaspeților, 6-21.
Luke Samoa a reușit primul essai din acest joc pentru echipa bănățeană, tot el reușind și conversia, iar la pauză, scorul era favorabil oaspeților, 13-21.
În repriza a doua, la puțin timp de la începerea ei, Vlăduț Zaharia a înscris un nou essai pentru gazde, 18-21, iar Luke Samoa a reușit conversia, scorul rămânând, la limită, favorabil „zimbrilor”, 20-21. Ospeții aveau să înscrie, la scurtă vreme de la essai-ul gazdelor, prin Adrian Apostol, cel de-a patrulea lor essai din acest meci, 20-26, același Dorin Manole reușind conversia, 20-28.
La acest scor, undeva la tușa din stânga, în jumătatea de teren a oaspeților, unul din rugby-știi maramureșeni a avut o intervenție foarte dură asupra lui Tevita Manumua, rugby-stul timișorean fiind atacat la gât, dar arbitrul jocului nu a considerat necesar un cartonaș, cel puțin, galben, la o astfel de intervenție. Jocul a mers mai departe, Tevita Manumua și-a revenit după atacul adversarului, iar Timișoara Saracens a avut parte de o lovitură de penalitate, de undeva de la aproximativ 35 metri de buturile adverse, zonă centrală. A executat Luke Samoa și a reușit conversia, alte trei puncte fiind marcate pe tabela stadionului timișorean, în dreptul gazdelor, 23-28.
„Zimbrii” aveau să înscrie un nou essai prin Adrian Apostol, iar Dorin Manole a reușit conversia, astfel că, cu puține minute înainte de finalul jocului, oaspeții au luat avans, 23-35. „Sarazinii” și-au continuat ofensiva. alergând după victorie, iar Valentin Popîrlan a reușit să culce balonul în terenu de țintă advers, pentru ultima oară în acest joc, 28-35, conversia fiind asigurată de Luke Samoa, 30-35.
Până la finalul disputei, campionii României s-au năpustit spre terenul de țintă advers pentru a puncta decisiv, Tevita Manumua reușind să o facă, dar arbitrul meciului a anulat essai-ul rugby-stului timișorean. Astfel, la finalul celor 80 de minute, Timișoara Saracens S.C.M. U.V.T. a fost eliminată din semifinalele SuperLigii C.E.C. Bank, de echipa C.S.M. Știința Baia Mare, 30-35, iar acum va încheia această ediție a campionatului cu un joc în Finala Mică, pentru medaliile de bronz, împotriva echipei C.S.M. București, echipă care a pierdut cealaltă semifinală, împotriva Stelei.

La starul meciului, pe gazonul arenei timișorene s-au aflat:
Timișoara Saracens S.C.M U.V.T.: Sione Taupaki, Horațiu Pungea - Marian Căpățână (cpt.) - Valentin Popârlan, Ionuț Mureșan - Randall Morrison, Vasile Rus - Viorel Sabău - Gabriel Rupanu - Jody Rose - Tevita Manumua, Florin Popa - Stephen Shennan, Daniel Zaharia - Luke Samoa. Antrenori, Sosene Anesi și Ulises Gamboa.
C.S.M. Știința Baia Mare: Constantin Pristaviță, Waisea Nailago - Ovidiu Cojocaru - Marius Dănilă (cpt.), Florian Roșu - Alexandru Alexe, Jacob Immelman - Cristi Chirică - Bidzina Shamkaradze - Dorin Manole - Sione Fakaosilea, Jgerenaia Khvicha - Adrian Apostol, Sikuea Taliauli - Ratu Taniela Maravunawasawasa. Antrenori, Mario Canale și Paul Rusu.
Au arbitrat: Robert Diaconescu (centru), Alexandru Ionescu (asistent), Dragoș Preda (asistent). Arbitrajul a fost cu greșeli.

La finalul jocului, antrenorul echipei timișorene, Sosene Anesi, a declarat: „Sunt foarte dezamăgit! Baia Mare a jucat foarte bine, a profitat de toate șansele avute. Am fost foarte slabi în apărare. Am discutat toată săptămâna despre acest aspect, defensiva, și, totuși, le-am permis adversarilor să dea foarte ușor patru dintre essai-uri. Baia Mare și-a făcut bine temele, a jucat inteligent pe final, când aveam nevoie de un essai și nu am mai putut reveni. Am făcut aceleași greșeli ca în meciurile trecute și, chiar dacă Samoa a avut un procentaj de sută la sută la transformări, am pierdut. Trebuie să facem analiza video să vedem ce am greșit, căci nu vrem să renunțăm. Vom reveni pe teren săptămâna viitoare și sperăm să câștigăm locul al treilea”.


Antrenorul finalistei din acest an, Mario Canale, a declarat: „O victorie mare, căci Timișoara este o echipă valoroasă pe care trebuie s-o respectăm. Știam că Timișoara ne putea pune probleme pe pachetul de înaintare. Ne-am dorit să avem o cât mai bună posesie și să mutăm jocul cât mai des și să-l deschidem pe aripi. Timișoara a fost mereu în așteptare, și noi am reușit să o surprindem. Astăzi, la final, am avut șansă și am obținut o victorie foarte importantă”.


Căpitanul echipei bănățene, taloneur-ul Marian Căpățînă, a declarat următoarele la finalul jocului: „Până la urmă, acestea sunt ciclurile sportului: cobori ca să ai de unde să urci. E o dezamăgire pentru noi, pentru că ne-am învățat să jucăm tot timpul finala și s-o câștigăm, dar trebuie să facem o analiză a meciului și să ne dăm seama unde am greșit și de unde trebuie să muncim. Oricum, meciul, după cum ați văzut, a fost unul deschis. Au câștigat ei, dar puteam atât de bine să câștigăm și noi. Felicitări celor de la Baia Mare și mult succes în finală! Nouă ne rămâne să ne concentrăm doar pe Finala Mică și nu am pierdut, avem doar de câștigat. Cred că am fost deficitari la jocul deschis și am suferit puțin în apărare. Ei, când au intrat la noi în teren, au concretizat, și noi am fost la ei în procentaj mult mai mare, cred eu, și nu am punctat de fiecare dată. A fost o decizie greșită la essai-ul lui Apostol, pentru că nu trebuia să jucăm în terenul nostru, dar, până la urmă, suntem o echipă, ne-o asumăm toți. Singurul lucru pentru care îmi pare rău este cel legat de faptul că fanii Timișoarei vor fi triști! Noi i-am obișnuit ca Timișoara să fie pe primul loc, și acuma am creat această decepție, zic eu. Cu toate acestea, așa cum am spus, azi am ajuns jos ca să avem de unde urca, iar asta e frumos în sport, în fiecare săptămână e o nouă șansă. La ultima fază am avut o șansă bună, dar nu am concretizat și până la urmă am ajuns la pierderea meciului. Trebuie să ne gândim foarte mult (și nu caut o scuză echipei) că avem foarte mulți jucători accidentați și sunt jucători de calibru. Gândiți-vă, doar la această situație!”

Așadar, după ce a ratat participarea în grupele Challenge Cup, ediția 2019/2020, câștigarea Cupei României, ediția trecută, 2018, Timișoara Saracens mai are o șansă pentru a obține un loc pe podium în SuperLigă, Finala Mică a întrecerii, acolo unde va întâlni C.S.M. București, un adversar incomod, care, în ultimii ani, i-a creat destule suspine.

Video: ultimele minute ale jocului -