Despre juniorul Giacomo Ambrosio Paul, elev, acum, în clasa a V-a, la Şcoala Gimnazială nr. 7 „Sfânta Maria” din Timişoara, am publicat, în urmă cu un an, tot în luna mai, un interviu în ziarultimisoara.ro. Giacomo a continuat să fie consecvent în evoluția sa sportivă, urmând, parcă, un îndemn al unui fost fotbalist timișorean, care susținea că: „Eu zic că sportul nu poate să strice. Sportul fortifică. Nu trebuie să mergi să câştigi campionate mondiale sau, eu ştiu ce. Dar sportul ajută copiii să se dezvolte. Aşa că, (...) pentru toată lumea care vrea să facă sport: se poate şi sport, se poate şi şcoală”.
Avându-i alături pe părinții săi, Giacomo continuă urcușul în sport, practicându-l odată cu școala. „Luptă pentru acest vis, într-o zi să joace pentru o echipă cu nume în fotbalul din Europa”, ne-a mărturisit tatăl băiatului, despre fiul său.
Giacomo a fost chemat să susţină probe de joc la mai multe cluburi cu renume în fotbalul european, Hoffenheim, la Academia de Fotbal a orașului, Nürnberg, Sampdoria, Genova, Real Madrid, fiind foarte apreciat pentru talentul său, unele propunându-i să rămână în pregătire.
În luna aprilie, Giacomo Ambrosio Paul a fost chemat să participe la un trial organizat de prestigiosul club german, Eintracht Frankfurt. Însoțit de tatăl său, juniorul s-a prezentat la acest trial și a susținut probele de joc pe terenul unei echipe ce joacă în Liga Regională de Sud-Est a Germaniei, un satelit al celor de la Eintracht.
Într-o traducere, din germană, în limba română, „Eintracht” înseamnă „Înțelegere”, „Armonie”, echipa din Frankfurt fiind câștigătoarea Cupei UEFA (Europa League, azi), în anul 1980 și finalistă a Cupei Campionilor Europeni (UEFA Champions League, azi), în anul 1960. În ediția 2018/2019 a Europa League, Eintracht Frankfurt joacă semifinala cu echipa engleză Chelsea (la Frankfurt a fost 1-1, joi, 9 mai, urmând să joace manșa a doua, la Chelsea).
Atunci când s-a prezentat la trial-ul de la Frankfurt, prima întrebare pe care i-au adresat-o organizatorii a vizat clubul (identitatea acestui club) și din ce țară provine acest club. După ce a primit, la fel ca ceilalți copii invitați la trial, un număr de departajare (fiecare copil, atunci când intra pe teren, trebuia să aibă un număr înregistrat, pentru a se putea identifica pe terenul de joc), a început probele de joc.
„Am făcut probe individuale. Am avut 1 v1, 2v2, 3v3 și 4v4”, ne-a spus juniorul. În urma acestor probe individuale, Giacomo a fost selectat în echipa de elită a trialului, toți cei 5+1 copii selectați în această echipă erau ținuți sub supraveghere continuă de antrenorii de pe teren, copiii rămânând permanent în această echipă.
Unul din antrenorii prezenți la selecție a fost atent la evoluția lui Giacomo, iar la final a fost interesat să afle numele juniorului, după care și-a notat ceva într-un carnețel. Totul s-a desfășurat în prezența părinților care erau în apropierea terenului.
Giacomo și-a apreciat evoluția din acest trial ca fiind de nota nouă, considerând că ar mai avea de lucrat la finalizare. La finalul probelor de joc, Giacomo nu a primit vreun rezultat, decizia antrenorilor prezenți la acest trial, urmând să-i fie dată prin intermediul unui e-mail.
Tatăl juniorului îl susține în evoluția sa sportivă și își dorește foarte mult ca Giacomo să joace pentru un club de fotbal din vestul Europei, tatăl băiatului declarându-se foarte nemulțumit de situația centrelor de pregătire a juniorilor din România, de modul cum sunt copiii promovați și de faptul că nu se țintește performanța: „...avem un fotbal mediocru și bazat doar pe relații, avantaje, prietenii sau cei care fac parte din suporterii financiari. Ne mai mirăm de ce nu avem fotbal sau performanță. De rezultate... ce să mai vorbim!? Despre asta, îi lăsăm pe ce-i din Europa să vorbească!”, ne-a declarat tatăl juniorului timișorean. Susținerea tatălui, pentru ca Giacomo să poată deveni fotbalist și să evolueze la un club cu renume din Europa Occidentală, vine și din convingerea că, aici, în România, „nu se poate numi fotbalist un sportiv care joacă fotbal în ligile doi, trei sau patru, poate, doar jucător de fotbal”.
Până la fotbalul de mare performanță, Giacomo continuă antrenamentele și școala, iar legat de școală, juniorul a terminat primul semestru din clasa a V-a cu media generală 9, numărul 9 fiind unul cu noroc pentru Giacomo, din acest motiv purtându-l și pe tricoul de atacant.
„Vrem să mulțumim, domnului antrenor Dinu Bindea, de la A.S. Junior, domnului Dohan Loredan, de la C.S.C Ghiroda, pentru toate cuvintele frumoase la adresa lui Giacomo, mulțumim frumos și doamnei Mihaela Răsădean, atletism, care se ocupă de rezistență, alergarea și coordonarea tehnică de bază pentru a alerga corect și domnului Adrian Ștefan, de la A.C.S. Dumbrăvița, care se ocupă de Giacomo în particular”, a transmis tatăl juniorului.
Odată încheiat trialul de la Frankfurt, Giacomo așteaptă să participe, invitat fiind, la alte echipe, pentru a susține probe de joc, iar pentru Germania, juniorul vizează momentul în care va ajunge să susțină probe de joc la Academia de Fotbal a clubului bavarez, Bayern München.
Potrivit reglementărilor în vigoare, Giacomo Ambrosio Paul nu poate semna un contract cu vreun club, până la împlinirea vârstei de 14 ani.

Cornel Seracin
Foto: arhiva familiei Paul