Într-o atmosferă de sărbătoare sportivă, pe parchetul Sălii Polivalente din Craiova, S.C.M. Universitatea Craiova și C.S. S.C.M. Timișoara au oferit publicul spectator din Cetatea Băniei, și nu numai, un spectacol de baschet plin de antren, jocul având ritm de-a lungul celor 40 de minute.
Primul meci din sferturile de finală ale L.N.B.M., dintre S.C.M. Universitatea Craiova și C.S. S.C.M. Timișoara a fost unul, așa cum era de așteptat, echilibrat, acest echilibru de pe parchet fiind foarte bine reflectat și în evoluția scorului.


Astfel, în primul sfert, după ce au deschis scorul prin Miloš Komatina, 0-2, „leii” din Banat au primit prima „trița” din acest joc, primele trei puncte ale disputei fiind reușite de Goran Gajović, oltenii preluând, astfel, pentru prima dată conducerea scorului în acest joc, 3-2.
Porter Troupe a marcat, din nou, la capătul unei aruncări de trei puncte, iar gazdele și-au mărit avantajul, 6-2. După patru minute de joc, scorul era egal, 9-9, iar Porter Troupe a marcat o nouă „trița”, astfel că a înclinat scorul, din nou în favoarea gazdelor, 12-9. Vladan Vukosavljević a înscris la capătul unei aruncări de două puncte, 12-11, iar prin reușita de două puncte a lui Miloš Komatina, „leii” din Banat conduceau pe tabela de marcaj, 12-13, din minutul 6. Din minutul 7, Dragoș Diculescu a reușit transformarea unei „libere”, din două, și a ridicat avantajul oaspeților, 12-14.
Din minutul 8, echipa Timișoarei avea avantaj, 17-19, prin reușita de trei puncte a lui Marko Stojadinović, după care, Igor Mijajlović a reușit „trița” și a înclinat avantajul scorului în favoarea Craiovei, 20-19 și, tot el, cu o aruncare de două puncte, a stabilit rezultatul primului sfert, 22-19.


În sfertul doi, jocul a fost la fel de echilibrat, iar evoluția rezultatului a fost la fel de strânsă ca și în primul sfert. Gazdele au condus, 1-0 și 3-0, prin reușitele lui Jason Boone (o „liberă”, din două) și Morris Curry (la capătul unei aruncări de două puncte), după care, timișorenii au revenit, 3-2, prin Cătălin Baciu (după o aruncare de două puncte) și Brandon Randoplh, 3-4. A fost un „sfert” în care au fost bifate cinci „trița” (două gazdele și trei oaspeții), rezultatul sfertului doi fiind în favoarea echipei bănățene, 17-20, la capătul unei aruncări de trei puncte reușită de Nikola Pešaković. Astfel că, la pauză s-a intrat cu un scor general, egal, 39:39.


Echilibrul de pe parchetul de joc avea să se păstreze în sfertul trei, jocul celor două echipe continuând să aibă ritm și să fie plăcut publicului. La capătul celor 10 minute ale sfertului trei, gazdele s-au impus, 16-12, iar la scorul general aveau un avantaj destul de fragil, 55:51.


A urmat „sfertul” decisiv, cel de-al patrulea. Începutul lui a fost unul demarat în trombă de „leii” din Banat, care după aproape două minute, aveau un avantaj de 0-5, iar la „general”, preluau conducerea, 55:56. Cu cinci minute înainte de finalul „sfertului” și al jocului, gazdele egalau în această ultimă perioadă de joc, 11-11, iar la scorul general aveau avantaj, 66:62. Prin Sherwood Brown, din aruncare de două puncte și „trița”, oaspeții conduceau în „sfert”, 11-16, cu trei minute înainte de încheiere, iar la scorul general, 66:67. Oltenii au înscris la capătul unei aruncări de trei puncte, prin Goran Gajović, ultimele lor puncte în acest joc, 14-16, în „sfert”, 69:67, la scorul general, iar oaspeții, prin două aruncări de două puncte, 14-18 și 14-20, ultima reușită de Nikola Pešaković (conducătorul de joc al oaspeților, în acest meci), aveau să-și adjudece atât sfertul patru, cât și întreaga confruntare, cu scorul general de 69:71.


„Am preconizat că va fi o serie echilibrată și, după ceea ce s-a întâmplat astăzi, se pare că am dreptate. Pot spune că în acest moment noi avem un plus de moral pentru meciul de vineri. Ne dorim foarte mult să câștigăm și partida a doua, ca să răsturnam calculele hârtiei, în care Craiova pornea ca favorită. Ne dorim o evoluție bună și vineri, pentru a ne întoarce acasă cu 2-0 și a trece în postura de favoriți la calificare. Diferența a făcut-o faptul că noi am fost un grup unit. Mi-a plăcut mult atitudinea băieților: au intrat concentrați și au rămas așa până în ultimul minut. Sunt foarte mulțumit de tot ceea ce am văzut astăzi”, a declarat președintele secției de baschet a S.C.M. Timișoara, Ilie Trițoiu, la capătul acestui joc, potrivit site-ului oficial al echipei timișorene, bc-tm.ro.


Pentru echipa timișoreană, de-a lungul acestui meci, au marcat: Nikola Pešaković (15 puncte), Vladan Vukosavljević (15 puncte), Miloš Komatina (10 puncte), Brandon Randoplh (9 puncte), Sherwood Brown (8 puncte), Cătălin Baciu (6 puncte), Marko Stojadinović (6 puncte), Andrei Diculescu (două puncte). Pentru echipa Craiovei, cele mai multe puncte în acest joc au fost marcate de Porter Troupe (17 puncte), Morris Curry (16 puncte) și Goran Gajović (13 puncte).
Recurgând la statistici, remarcăm că, la aruncările de două puncte, echipa bănățeană s-a impus cu 52% din acestea transformate în puncte (din 27 de aruncări de două puncte, 14 au trecut prin inel), în timp ce echipa olteană are un procentaj de doar 46% la reușitele de două puncte (din 26 de aruncări pentru două puncte, doar 12 au trecut prin inel). La situația „trițelor”, procentajul este unul egal, 34% la 34%, iar la punctele marcate ca urmare a „liberelor”, Timișoara are un procentaj mai bun, 43%, față de 39% al echipei Craiovei. Recuperările din acest prim meci al celor două echipe, sunt favorabile „leilor” din Banat, 39 (8 ofensive și 31 defensive), față de 29 ale echipei oltene (8 ofensive și 21 defensive). La pasele decisive, Timișoara s-a impus, bifând una mai mult decât echipa olteană, 16, 15, gazdele.
Astfel, la capătul unui joc în care și-a dorit mai mult victoria, echipa timișoreană a reușit să-și adjudece primul ei meci din sferturile de finală ale acestei ediții de campionat, iar vineri, 26 aprilie, de la ora 18:30, va juca, tot la Craiova, meciul cu numărul doi împotriva echipei oltene.


Cornel Seracin
Foto: arhiva ziarultimisoara.ro