Echipa de baschet masculin a Timișoarei, C.S. S.C.M. Timișoara, este neînvinsă în întrecerile interne din 22 decembrie 2018, atunci când, în prima fază a Ligii Naționale de Baschet Masculin, „leii” din Banat au cedat pe propriul parchet în fața echipei din Sibiu, B.C. C.S. Universitatea, 87:99. După acel joc, a urmat o serie de 5 victorii în campionat (atât pe propriul parchet, cât și în deplasare) și două victorii în optimile de finală ale Cupei României, ediția 2018/2019.
Obținând două succese în fața echipei din Sighetu Marmației, C.S. Municipal, în optimile de finală ale Cupei României, „leii” din Banat au obținut o merituoasă calificare în sferturile de finală ale competiției, iar adversara urmează să și-o afle săptămâna viitoare, atunci când vor avea loc tragerile la sorți pentru „sferturi”.
Mai întâi a fost manșa întâi, tur, la Sighetu Marmației, pe parchetul sălii liceului Forestier din Sighet, acolo unde echipa bănățeană a obținut un succes clar la finalul celor 40 de minute ale jocului, 84:57. Echipa bănățeană s-a impus în sferturile unu (24-14), trei (27-12), patru (22-15) și a cedat în sfertul doi, gazdelor, echipa maramureșeană impunându-se cu 16-11.
Bineînțeles, după acel prim meci de Cupă, a urmat jocul din campionat, cel de pe teren propriu cu echipa ardeleană Universitatea-Banca Transilavania Cluj, un joc spectaculos, câștigat de echipa timișoreană, pe propriul parchet, la o posesie, 80:78. De remarcat că, în acel joc din cea de-a treia etapă a fazei secunde a campionatului, Grupa „Roșie” (grupa de elită), potrivit site-ului oficial al echipei bănățene, bc-tm.ro, s-a consemnat cea mai mare prezență de spectatori din acest an competițional, 2018/2019, în tribunele sălii sporturilor „Constantin Jude”, 1.200 spectatori.
A urmat manșa a doua, retur, în Cupa României, jocul disputat pe parchetul sălii sporturilor „Constantin Jude” din Timișoara, împotriva echipei C.S.M. Sighetu Marmației, un meci pe care C.S. S.C.M. Timișoara l-a câștigat cu scorul final de 95:69 (la pauză, 47:45). Astfel, cu rezultatul general 179:126, C.S. S.C.M. Timișoara a obținut calificarea în sferturile de finală ale competiției, bifând cel de-al șaptelea succes consecutiv în acest an competițional.


Echipa maramureșeană a evoluat cu mult curaj în jocul din manșa a doua, împotriva echipei bănățene. În sfertul întâi, C.S.M. Sighetu Marmației a avut un început bun, Lucian Țibârnă deschizând seria punctelor cu „trița” (coș de trei puncte). A urmat o nouă aruncare reușită de oaspeți, de această dată de două puncte, autorul ei fiind Ciprian Albu. Astfel, echipa din Sighetu Marmației conducea, după niciun minut de joc, 0-5. După mai bine de un minut de la reușita de două puncte a oaspeților, Dragoș Diculescu a înscris „trița”, gazdele reducând diferența, 3-5. Un nou coș de trei puncte l-a avut autor pe Brandon Randolph iar echipa timișoreană, după două minute și jumătate din sfertul întâi, avea să preia pentru prima dată conducerea la scor a meciului, 6-5.
A urmat o perioadă de echilibru în joc, aceasta reflectându-se și în evoluția scorului de pe tabela de marcaj. Prin Joshua Turner, oaspeți au revenit în avantaj, 6-7, dar, după două „libere” reușite de Brandon Randolph, scorul redevenea egal, 7-7, apoi în avantajul gazdelor, 8-7.
Brandon Randolph a marcat în urma unei aruncări de două puncte, pentru prima dată desprinzând echipa bănățeană, în acest meci, la trei puncte în fața oaspeților, 10-7. Dragoș Diculescu a înscris după o aruncare de două puncte, iar gazdele începeau să se desprindă pe tabela de scor, 12-7. După aceste două reușite, C.S. S.C.M. Timișoara nu a mai fost condusă de echipa maramureșeană în acest „sfert”, iar la finalul primei perioade de 10 minute, timișorenii conduceau cu 29:18. Cea mai mare diferență de scor în sfertul întâi a fost înregistrată la 26-12 în favoarea Timișoarei.


În sfertul doi, oaspeții au arătat că mai dețin resursele necesare să revină. Astfel, în cel de-al doilea sfert, gazdele s-au aflat o singură dată în avantaj, chiar la începutul perioadei, atunci când Octavian Popa Calotă a marcat după o aruncare de două puncte, deschizând seria celei de-a doua perioade, 2-0. Joshua Turner a marcat trei puncte, iar echipa maramureșeană a preluat conducerea „sfertului”, 2-3 (31:21, la scorul general), iar până la final nu a mai fost egalată și condusă, dar, la scorul general, gazdele aveau un avantaj de o posesie, la pauză.
Alin Iuga a marcat trei puncte și a stabilit scorul sfertului doi în favoarea oaspeților, 2-6 (31:24), apoi Joshua Turner a mai înscris două puncte, la fel și Gregory Edwards - jr., 2-10 (31:28), iar Henrique Simionca a marcat în urma a două „libere” acordate de arbitru ca urmare a unui fault comis asupra lui de către Komatina. Oaspeții conduceau „sfertul”, 2-12 (31:30). Și totuși, nu aceasta a fost cea mai mare diferență de scor între cele două echipe, în acest sfert doi. Oaspeții au condus „sfertul” și cu o diferență mai mare, 11 puncte, 8-19, dar scorul general era în favoarea „leilor” din Banat, 40:37. La finalul celei de-a doua perioade a jocului, oaspeții aveau să se impună în scor, 18-27, dar la scorul general, la pauză, gazdele conduceau cu 47:45.


Sferturile trei și patru au fost adjudecate de „leii” din Banat. Astfel că, la finalul sfertului trei, echipa timișoreană s-a impus cu 24-11 (71:56, la scorul general), iar în finalul sfertului patru, tot „leii” din Banat ieșeau învingători, 24-13. Astfel, la finalul celor 40 de minute ale jocului, C.S. S.C.M. Timișoara s-a impus, cu scorul general de 95:69, reușind să obțină calificarea în faza următoare a întrecerii.
De remarcat că, echipa timișoreană nu a mai fost condusă în scorul sferturilor trei și patru. În sfertul trei, gazdele au luat cea mai mare diferență la scorul, de 22-9 (la scorul general, 69:54), iar în sfertul patru, cea mai mare diferență a gazdelor (în „sfert”) a fost de 8 puncte, 14-6 (85:62) și 18-10 (89:66).


În pauza meciului dintre C.S. S.C.M. Timișoara și C.S.M. Sighetu Marmației, a urmat o sărbătoare pentru copiii prezenți la Sala Sporturilor „Constantin Jude”. Aflați în miez de vacanță inter-semestrială, cei mai mici iubitori de baschet au încins un joc cu uriașii echipei „leilor” din Banat. Copiii au coborât pe parchet și au încercat să învețe tainele baschetului, maeștrii lor fiind baschetbaliștii Vladan Vukosavljević, Sherwood Brown, Brandon Randolph și Dragoș Diculescu.
Remarcăm că, antrenorii echipei timișorene, Cristian Bota („principal”) și Petre Czmor („secund”), au încheiat meciul, având pe parchetul de joc cinci tineri baschetbaliști, cei cinci fiind viitorul baschetul timișorean și românesc, Alexandru Coconea (împlinește 20 ani, în aprilie), Cristian Mocritchi (împlinește 19 ani, în martie), Bogdan Penciu (împlinește 18 ani în martie), Mihai Ursan (împlinește 20 ani în această lună), Dragoș Diculescu (împlinește 20 ani în luna august).


La conferința de presă de la sfârșitul optimei de finală, antrenorul echipei maramureșene, Emil Kosztelnik, a declarat: „Exact ca și în manșa tur, noi am început foarte bine primele două sferturi. Am fost aproape. Cunoșteam foarte bine echipa din Timișoara. Eu zic că am reușit să facem față primele două sferturi, dar, din nou, rotația mai mare și banca mai lungă a celor de la S.C.M. Timișoara și-a spus cuvântul și, totodată și experiența acumulată în atâția ani de zile. Pentru noi este îmbucurător c-am reușit să jucăm cu o echipă de un asemenea calibru, având în vedere că Timișoara, în momentul de față, traversează una dintre cele mai bune perioade din acest campionat (vine după trei victorii cu cele trei contracandidate la titlu). Pentru noi este important că, având în vedere că echipa noastră este formată în proporție de 60% din juniori sigheteni, juniori care se uită la televizor, îi văd pe acești băieți, iar în momentul de față au fost adversarii lor în teren”.


De la echipa timișoreană, au onorat prezența, pentru a oferi declarații pentru mass-media, baschetbaliștii Brandon Randolph și Sherwood Brown, cei doi precizând că echipa vizitatoare nu a fost greu de învins, că a sosit la Timișoara destul de determinată și a jucat tare, la fel ca în primul meci, disputa fiind una grea, iar întreaga echipă bănățeană a fost nevoită să lupte din greu cu adversarii din Maramureș. În sfertul secund, oaspeții au pus presiune pe gazde și nu au cedat ușor, dar după ce a început repriza a doua (sferturile trei și patru), lucrurile s-au stabilizat.


Marcataorii echipei bănățene, în acest meci, au fost: Brandon Randolph (26 puncte, coșgheterul meciului), Sherwood Brown (15 puncte), Dragoș Diculescu (12 puncte), Cătălin Baciu (10 puncte), Octavian Popa Calotă (7 puncte), Marko Stojadinović (5 puncte), Miloš Komatina (4 puncte), Mihai Ursan (4 puncte), Nikola Pešaković (4 puncte), Alexandru Coconea (3 puncte), Cristian Mocrițchi (3 puncte), Bogdan Penciu (două puncte). Pentru echipa maramureșeană, cele mai multe puncte au fost marcate de Joshua Turner (24 puncte) și Gregory Edwards-jr. (17 puncte).


Pentru C.S. S.C.M. Timișoara urmează un nou joc important în Liga Națională de Baschet, luni, 11 februarie, cu începere de la ora 19, la Pitești, împotriva echipei B.C.M. Universitatea Argeș Pitești (locul 6, 24 puncte). Meciul se va juca pe parchetul sălii „Trivale” din Pitești, contează pentru etapa a IV-a din faza a doua, Grupa „Roșie” și va putea fi vizionat, în direct, pe canalul de televiziune DigiSport 3.


Cornel Seracin