Echipa de handbal masculin a Timișoarei, S.C.M. Politehnica Timișoara, a încheiat jocurile de pregătire odată cu meciul amical de la Kikinda. După cele două meciuri de pregătire susținute la Timișoara, echipa în alb-violet s-a deplasat pentru un turneu amical la Reșița, unde a întâlnit gazdele de la C.S.M. Școlar Reșița, cărășenii evoluând în Divizia „A” de handbal masculin (eșalonul doi, lider în Seria C) și prim-divizionara C.S.M. Făgăraș, echipă pe care a mai întâlnit-o și în prima parte a acestei ediții de campionat.

În primul joc de verificare al turenului cărășean, team-ul timișorean a obținut un succes în compania gazdelor de la C.S.M. Școlar Reșița, 27-23 (13-11, la pauză), iar în cel de-al doilea joc a dispus de C.S.M. Făgăraș, 34-30 (17-15, la pauză).

În jocul în care S.C.M. Politehnica Timișoara a avut parteneră de pregătire echipa gazdă, C.S.M. Școlar Reșița, timisoreni au beneficiat de revenirea lui Marius Sadoveac și Miloš Dragaš, primul fiind pe teren încă din startul meciului, în timp ce sârbul a intrat în repriza a doua. Gheorghe Irimescu a făcut încălzirea împreună cu ceilalți coechipieri, dar a stat apoi pe margine. Portarii utilizați, Miroslav Kocić si Ludovic Varo, au avut evoluții bune, peste cele anterioare.

În jocul susținut în compania echipei din Făgăraș, timișorenii aveau să se impună la 4 goluri diferență, antrenorul Pero Milošević declarându-se mulțumit de secvențele poziționale din atac și din defensivă. Au exceptat mulțumirile antrenorului, în acest joc de verificare, cele 9-10 mingi pierdute de bănățeni, cinci dintre ele transformându-se în goluri pe contraatac ale adversarilor.

Miloš Dragaš a revenit pe parchet, după accidentare și a evoluat mai bine de jumătate din meciul în compania echipei C.S.M. Făgăraș, aproximativ 40 de minute. Flavius Cîmpan s-a accidentat în ultimele 20 de secunde și a avut nevoie de câteva zile de pauză. Pe lista marcatorilor din jocul cu C.S.M. Făgăraș figurează și portarii Miroslav Kocić și Cristian Tcaciuc, fiecare cu câte un gol marcat. 

Ultimul amical al perioadei de pregătire din această iarnă, S.C.M. Politehnica Timișoara l-a susținut în Serbia, la Kikinda, în compania echipei locale MRK Kikinda (locul 8 în Superliga din Serbia). La finalul acestei partide de verificare, S.C.M. Politehnica Timișoara s-a impus cu 29-27 (la pauză, 16-15). În acest meci au fost utilizați aproape toți handbaliștii echipei bănățene. Excepțiile se numesc Flavius Cîmpan, accidentat la precedentul meci de pregătire și Raul Bote plecat cu juniorii în turneu amical de la Turda. În poarta timișorenilor au stat, câte o repriză, Ludovic Varo și Cristian Tcaciuc. În teren, au evoluat în cea mai mare parte a timpului Marius Sadoveac, Miloš Orbović (revenit de la naționala Serbiei), Cristian Fenici, Miloš Dragaš, Filip Marjanović și Antonio Pribanić (la schimb cu Vuk Milošević pe apărare). Pivotul Gheorghe Irimescu a bifat primele minute în jocurile de pregătire, pe final de meci. El a revenit după operația de menisc suferită în luna decembrie. Tot câteva minute, pe final de meci, au evoluat pentru echipa în alb-violet Denis Neamțu, Alin Șania și Robert Furak. 

Despre pregătirea din această perioadă, extrema dreaptă a echipei timișorene, internaționalul Marius Sadoveac, a vorbit următoarele în emisiunea „Divizia Locală” de pe postul Tv Digi24 Timișoara: „Ne-am pregătit bine în această perioadă de acomodare, dar și de acumulare, deoarece pregătirea fizică pe care-am făcut-o în ianuarie, trebuie să țină până-n mai. Suntem bucuroși că nu avem accidentați, suntem toți apți de joc și, de-abia așteptăm să începem campionatul”.

Inter-ul drept al echipei bănățene, Miloš Orbović, a fost convocat în naționala de handbal masculin seniori a Serbiei pentru turneul final al Campionatului Mondial de Handbal, desfășurat în Germania și Danemarca. Serbia a evolua la acest turneu final în grupa A, alături de naționalele similare ale Germaniei, Franței, Braziliei, Coreei de Sud și Rusiei. De-a lungul acestor jocuri, Serbia a obținut un egal și o victorie, în celelalte meciuri ale grupei înregistrând înfrângeri. Miloš Orbović a marcat pentru Serbia un total de 5 goluri, unul în poarta Rusiei (Serbia a încheiat la egalitate, 30-30), trei goluri în poarta Franței (Serbia a fost învinsă, 21-32), un gol cu Brazilia (Serbia înfrântă, 22-24), iar în celelalte meciuri, cu Coreea de Sud, câștigat cu 31-29 și Germania (Serbia a fost învinsă, 23-31), nu a marcat. Cu aceste rezultate, Serbia s-a clasat pe locul 4 al grupei A, cu un total de 4 puncte și nu a obținut calificarea în faza următoare a întrecerii. 

Acum, S.C.M. Politehnica Timișoara se află în așteptarea primului joc oficial din 2019. Este vorba despre confruntarea de pe parchetul sălii sporturilor „Constantin Jude” din Timișoara, împotriva campioanei C.S. Dinamo București.

Primul joc oficial al echipei bănățene a fost prefațat de handbalistul Marius Sadoveac în emisiunea „Divizia Locală” de la postul Tv Digi24 Timișoara, extrema dreaptă a timișorenilor rostind următoarele despre adversara din București: „Într-un meci contra unei echipe ca și Dinamo, care investește mult pentru campionatul României (chiar investește în jucători), nu pot spune că ne vom lua măsuri de precauție pentru anumiți jucători. Pentru toți jucătorii trebuie să ne luăm măsuri de precauție, trebuie să facem tactic în așa fel încât să ne fie cel mai bine, dar, așa, să ne gândim la un jucător sau la altul, nu. Au 14 jucători, toți pot face diferența”. Prin intermediul aceleiași emisiuni, handbalistul timișorean a făcut un apel pentru ca spectatorii să vină în tribunele sălii și să susțină echipa bănățeană în jocul împotriva lui Dinamo București și în meciurile ce vor urma: „Ne-am bucura foarte mult ca sala să fie plină și spectatorii să vină să ne susțină”.

Din postura de campioană a României, ediția 2017/2018, C.S. Dinamo București joacă în ediția 2018/2019 a Champions League, iar la finalul grupelor a obținut calificarea în meciul de baraj pentru optimile de finală ale competiției. În grupa D, C.S. Dinamo a încheiat pe primul loc, iar în baraj va evolua, în dublă manșă, împotriva echipei portugheze Sporting Lisabona. Primul joc îl va susține în deplasare.

Înainte de jocul cu S.C.M. Politehnica Timișoara, echipa bucureșteană se află pe locul 7 în clasamentul Ligii Naționale de Handbal Masculin, cu un total de 24 puncte, dinamoviștii având un joc mai puțin disputat, cel împotriva echipei C.S.M. București, din etapa a opta, meci pe care-l vor susține în 12 februarie pe propriul parchet. 

S.C.M. Politehnica Timișoara începe jocul cu Dinamo de pe locul 6 al clasamentului, cu un total de 25 puncte, după 14 etape disputate în campionat. Jocul dintre S.C.M. Politehnica Timișoara și C.S. Dinamo București va conta pentru etapa a XV-a a Ligii Naționale de Handbal Masculin și va avea loc joi, 31 ianuarie, cu începere de la ora 17:30.    

Cornel Seracin

Foto: www.facebook.com/scmpolitehnica