Liga Națională de Baschet Masculin , „Top 6”, și-a început cea de-a doua etapă a fazei a doua. Startul celei de-a doua etape din grupa „Roșie” a fost dat la Oradea, pe parchetul arenei „Antonio Alexe”, acolo unde gazdele, echipa care deține titlul de Campioană a României la sportul cu mingea la coș, C.S.M. C.S. Universitatea Oradea, a susținut un meci împotriva echipei C.S. S.C.M. Timișoara, echipă care, în etapa trecută, a reușit un succes savuros în fața liderului la zi din clasament, B.C. C.S.U. Sibiu, pe parchetul sălii sporturilor „Constantin Jude”.
La Oradea, în finalul celor 40 de minute ale jocului, team-ul bănățean a triumfat spectaculos în fața Campioanei, dovedind că izbânda obținută în etapa trecută, nu a fost una întâmplătoare, „leii” din Banat, antrenați de Cristian Bota și Petru Czmor, fiind pe un trend ascendent în acest început de fază a doua a campionatului.


Orădenii au început ca din tun acest joc, Timișoara părea să fie o „pradă ușoară” pentru ei. După două minute de joc din primul sfert, C.S.M. C.S. Universitatea Oradea conducea cu 7-0. Vladan Vukosavljević a înscris primele două puncte pentru echipa Timișoarei în acest joc de la Oradea. Kristopher Richard a marcat două puncte pentru orădeni și a readus echipa ardeleană la o diferență de 7 puncte față de vizitatori, 9-2. A urmat reușita de două puncte a lui Brandon Randolph, 9-4, tot el transformând și „libera” acordată de arbitru după marcarea celor două puncte, 9-5. Marko Stojadinović a marcat prima „trița” pentru „leii” din Banat, 9-8, iar Kristopher Richard a marcat două puncte pentru orădeni, 11-8, după care Giordan Watson, cu o „trița”, a mărit avantajul gazdelor, 14-8. Meciul s-a menținut cu gazdele la conducerea scorului, la limită, dar cu două minute înainte de încheierea primului sfert, timișoreni au trecut la conducere pe tabela de marcaj, pentru prima dată în acest joc. Brandon Randolph a reușit o nouă „trița”, iar scorul devenea favorabil oaspeților, 19-20. Cele două echipe s-au succedat, pe rând, la conducerea scorului, când a mai fost de jucat aproximativ un minut din „sfert”. Scorul era egal, 25-25, dar cu 30 de secunde înainte de încheierea primei perioade de joc, Cătălin Baciu a înscris ultimele două puncte ale „sfertului” în favoarea echipei bănățene, 25-27.


Cu o „trița”, Sherwood Brown a deschis scorul sfertului doi, „leii” din Banat având avantaj, 0-3. Edward Petrescu a egalat, 3-3, iar Kristopher Richard a adus gazdele în avantaj, atât în „sfert”, 6-3, cât și la scorul general, 31:30. Odată ce au preluat conducerea scorului „sfertului”, gazdele nu au mai cedat vreun minut avantajul de pe tabela de marcaj, iar la finalul sfertului doi, orădenii aveau să-l câștige, 19-14, iar la scorul general, tot ei aveau avantaj, 44:41. Cu acest rezultat s-a intrat la vestiare.


După încheierea sfertului trei, scorul general era egal, 67:67, echipa bănățeană impunându-se în „sfert”, 23-26.


Urma sfertul decisiv, cel de-a patrulea, pe durata căruia avea să se stabilească rezultatul final al disputei, iar câștigătoarea să plece cu cele două puncte, un punct fiind trecut în visteria învinsei.
Kristopher Richard a deschis seria punctelor din acest sfert patru, 2-0, dar Dragoș Diculescu a reușit trei puncte, 2-3, scorul general fiind favorabil oaspeților, 69:70. După două aruncări libere, Nikola Pešaković a mărit avantajul oaspeților, 2-4 și 2-5, iar la scorul general, 69:72. Reușita de două puncte a lui Kristopher Richard a apropiat team-ul ardelean de „lei”, 4-5 (71:72, la scorul general). Miloš Komatina a mărit, din nou, diferența, 4-7, iar Vladan Vukosavljević, cu o „trița”, a consolidat această diferență în favoarea oaspeților, 4-10 (71:77, la scorul general). În urma unui fault personal făcut de Sherwood Brown asupra lui Kristopher Richard, baschetbalistului orădean i se acordă două aruncări libere, le transformă, 5-10 și 6-10, iar după ce arbitrul a considerat că a fost, din nou, faultat, de această dată de Nikola Pešaković, din cele două „libere” acordate, Kristopher Richard a marcat una, 7-10, iar la scorul general, oaspeții aveau un avantaj fragil, 74:77. După o aruncare de două puncte și o liberă, Kristopher Richard a egalat scorul „sfertului”, 10-10, la fel și scorul general, 77:77.
Giordan Watson și Kristopher Richard au adus echipa Campioană în avantaj, atât în scorul „sfertului”, 12-10 și 14-10, cât și în cel general, 81:77. Nikola Pešaković a marcat pentru Timișoara, 14-13 (81:80, la scorul general), iar Kristopher Richard a mai pus două puncte în dreptul gazdelor, 16-13 (83:80, la „general”). Dragoș Diculescu, în urma unei aruncări de trei puncte, a egalat, 16-16 (83:83, la scorul general), cu aproximativ două minute înainte de încheierea jocului, iar Vladan Vukosavljević, după două „libere”, a readus oaspeții în avantaj, 16-17, 16-18 (la „general”, 83:85). Giordan Watson avea să egaleze, 18-18 (85:85), dar „trița” lui Miloš Komatina, cu nouă secunde înainte de finalul jocului a consfințit colosala izbândă a Timișoarei, atât în „sfert”,18-21, cât și la scorul general, 85:88.


Marcatorii echipei timișorene au fost: Vladan Vukosavljević (27 puncte), Nikola Pešaković (12 puncte), Brandon Randolph (12 puncte), Dragoș Diculescu (11 puncte), Sherwood Brown (11 puncte), Miloš Komatina (8 puncte), Cătălin Baciu (4 puncte), Marko Stojadinović (3 puncte). Pentru echipa gazdă, cele mai multe puncte au fost marcate de Kristopher Richard (32 puncte, coșgheter-ul meciului), Giordan Watson (16 puncte) și Dragan Zeković (15 puncte).


Din statisticile oficiale ale acestui joc, desprindem câteva: la aruncările de două puncte, echipa orădeană a obținut un procentaj mai bun decât cea timișoreană, 58%, față de doar 49%, al oaspeților; la aruncările de trei puncte, timișorenii au obținut un procentaj mai bun, 52%, gazdele doar 43%; la aruncările libere, oaspeții au fost mai buni, înregistrând un procentaj de 92%, față de doar 71% al gazdelor; totalul recuperărilor a fost în favoarea echipei bănățene, 34 (10 ofensive, 24 defensive), față de doar 29 ale gazdelor (8 ofensive, 21 defensive); la pasele decisive, C.S. S.C.M. Timișoara a înregistrat un scor mai bun, 20, față de 18 al orădenilor; la intercepții, echipa timișoreană a înregistrat 8, iar cea ardeleană, 4.


În urma rezultatului înregistrat în jocul de la Oradea, C.S. S.C.M. Timișoara a obținut cea de-a treia ei victorie în deplasare, în această ediție de campionat, iar cu un total de 23 puncte, se află pe locul 5 în clasamentul la zi al Ligii Naționale de Baschet. Următorul joc al „leilor” din Banat, în Liga Națională de Baschet, va fi pe propriul parchet, în 3 februarie, de la ora 20, împotriva echipei Universitatea-Banca Transilvania Cluj.
Până la următorul meci din campionat, „leii” din Banat vor evolua în turul al treilea al Cupei României, în 30 ianuarie (tur) și 6 februarie (retur). Adversara team-ului bănățean va fi C.S. Municipal Sighetu Marmației, mai întâi, în deplasare (tur), iar apoi, pe propriul parchet (retur).


Cornel Seracin