Ripensia Timișoara a revenit la antrenamente, luni, 14 ianuarie, reunindu-se în cartierul Ciarda Roșie. Terenul arenei a fost unul aflat sub zăpadă, la momentul primului antrenament, iar această situație nu a fost una foarte plăcută pentru cei 26 de componenți ai lotului timișorean. Deși terenul nu s-a prezentat în condiții foarte bune, sub coordonarea „principalului” Alexandru Pelici și îndrumarea „secunzilor” Iulian Muntean și Gheorghe „Gyuri” Stoianov, fotbaliștii timișoreni au încheiat cu bine primul lor antrenament din 2019.
Referindu-se la pregătirea pe care fotbaliștii în galben-roșu urmează să o desfășoare până la startul jocurilor oficiale, antrenorul principal al echipei Ripensia Timișoara, Alexandru Pelici, a declarat: „... urmează o perioadă care nu prea place fotbaliștilor, cel puțin prima parte a pregătirii. E vorba de cea a acumulărilor fizice, dar fără de care nu poți să joci fotbal. Trebuie să ne pregătim bine fizic pentru ceea ce urmează. Am încheiat anul cu puncte făcute, puncte importante pentru noi, dar asta nu înseamnă că am rezolvat ecuația ieșirii din «zona minată». Suntem la patru, cinci puncte de echipele care se află în momentul de față, acolo, sub linie sau aproape de linie. Important, să ne pregătim cât mai bine! Pregătirea se va face în două etape. Aceasta, prima, cea a acumulărilor fizice și cea de-a doua, a jocurilor amicale și a părții tehnico-tactice, pe care o vom putea efectua în condiții mai bune, condiții mai bune în ceea ce privește terenurile de antrenament. E important ca jucătorii să fie sănătoși în această perioadă, să se pregătească cât mai bine și să avem încredere că putem să o scoatem la capăt, urmând ca în vară, dacă soarta și sorții și Timișoara va permite, să îndrăznim mai mult. Când spun Timișoara, mă refer, în primul rând la stadion și la o infrastructură care să-ți permită să încerci să vrei mai mult”.
La reunirea lotului au fost prezenți câțiva jucători nou sosiți în echipa bănățeană, ei fiind în atenția clubului în galben-roșu. Este vorba de Andrei Tînc (33 ani, fundaș, Luceafărul Oradea), Alexandru Ciută (18 ani, goalkeeper, Milenium Giarmata,), Raul Simian (21 ani, fost la Ripensia, ultima oară în echipa Sporting Roșiori, mijlocaș), Adrian Șter (20 ani, atacant, C.F.R. Cluj Napoca), Tiberiu Istrătescu (18 ani, atacant, fost în echipa Rapid București), Vlad Chera (19 ani, atacant, Centrul Național de Pregătire Timișoara). De asemenea, la reunirea Ripensiei nu a lipsit Adrian Ungureanu (nu a efectuat antrenament), fotbalistul timișorean aflându-se într-o perioadă de recuperare după ce a suferit o accidentare în timpul campionatului, Iulius Rădulescu, goalkeeper-ul echipei bănățene, fiind prezent la reunirea lotului timișorean (a rămas pe marginea terenului și a plecat de la arena din „Buziașului”) din care nu va mai face parte în sezonul de primăvară/vară. Iulius Rădulescu, de la restartarea Ripensiei, 2012, este unul dintre cei mai vechi componenți ai săi, clubul mulțumindu-i, prin intermediul site-ului oficial, „pentru toată munca depusă la formaţia noastră”. În lotul Ripensiei Timișoara nu se vor mai afla pentru sezonul de primăvară/vară, nici fundaşii Marius Toma şi Alin Bărîcă şi nici mijlocaşii Takenori Kawagoe şi Mihăiţă Lemnaru. 
Referindu-se la fotbaliștii sosiți în lotul Ripensiei, prezenți la primul antrenament din 2019 al team-ului bănățean, antrenorul Pelici a spus: „Sunt, în special, jucători tineri, în momentul de față, jucători sub vârstă, pentru că ne dorim să oferim o concurență cât mai bună jucătorilor în vârstă și pe posturile pe care aceștia evoluează, urmând ca lotul să fie completat cu doi, trei jucători cu experiență. Avem nevoie de câteva posturi și de jucători cu experiență, care să crească valoarea echipei”.
De la primul antrenament desfășurat în anul 2019, a lipsit atacantul Alexandru Popovici (învoit), plecat în Islanda, dar cu posibilitatea să revină în lotul Ripensiei, în condițiile în care nu va ajunge la un acord cu vreo formație nordică în care să evolueze.
Marți, 22 ianuarie, Ripensia Timișoara a desfășurat primul ei „amical” din acest an. Meciul test s-a disputat în localitatea Urseni, partenera de pregătire a echipei în galben-roșu fiind A.C.S. Fortuna Becicherecu Mic (campioana de toamnă, în Liga a IV-a Timiș). Pe un teren acoperit aproape în totalitate cu zăpadă, Ripensia Timișoara s-a impus cu 3-1, autorii golurilor echipei timișorene fiind Călin Toma (din penalty), Andrei Dumiter și Tiberiu Istrătescu, fotbalistul nou sosit în lotul echipei timișorene aflându-se la prima reușită în tricoul galben-roșu. A.C.S. Fortuna Becicherecu Mic a egalat la unu, prin Andrei Hodiş. Cu puțin timp înainte de a se încheia prima repriză, liderul județului a avut posibilitatea să egaleze la doi, în urma unei lovituri de la 11 metri, dar execuția lui Zoran Radu a fost respinsă de goalkeeper-ul George Păduraru.
Potrivit site-ului oficial al echipei timișorene, www.ripensiatimisoara.ro, după acest prim meci amical din 2019, antrenorul principal al echipei, Alexandru Pelici, a declarat: „A fost un foarte bun antrenament fizic, pe un teren cu zăpadă. Suntem în perioada acumulărilor fizice, astfel că nu ne interesează neapărat scorul, ci să îi vedem la lucru, în primul rând, pe cei care au venit. Trebuie să luăm o decizie în privinţa lor înainte de plecarea în cantonamentul din Antalya. Jocul a fost bun, împotriva unui adversar bun. E bine că nimeni nu s-a accidentat. Le mulţumim celor de la Fortuna că au acceptat să vină să joace cu noi. Mai avem un meci vineri, după care vom trage linie şi vom anunţa lotul cu care vom face deplasarea în cantonamentul din Turcia. Vor fi 24 de jucători”.
Antrenamentele echipei timișorene vor continua pe plan local, până spre finalul acestei luni. Vineri, 25 ianuarie, partenera de pregătire a echipei în galben-roșu va fi C.S.Universitatea de Vest din Timișoara (locul doi în clasamentul seriei întâi, Liga a V-a, Timiș, la finalul sezonului de vară/toamnă), acesta fiind cel de-al doilea „amical” pe care „Ripi” îl va susține în 2019.
În 28 ianuarie, echipa Ripensia Timișoara va începe cantonamentul în Antalya, aici urmând să desfășoare pregătirea centralizată. De remarcat că, acest cantonament, este cel de-al doilea pe care Ripensia Timișoara îl susține în afara patriei, de la restartare (vara anului 2012). Primul cantonament peste hotare, efectuat de Ripensia Timișoara de la reluarea activității (anul 2012), a avut loc în vara anului trecut, la Békéscsaba, echipa bănățeană fiind găzduită de pensiunea Mester Klub a localității maghiare. În cantonamentul din Turcia, Ripensia va susține câteva meciuri amicale.
Au fost stabilite două jocuri amicale pe care Ripensia le va susține în Antalya. În 30 ianuarie, echipa în galben-roșu va juca în compania sud-coreenilor de la F.C. Daejeon Citizen, echipă ce a încheiat pe locul 4 în sezonul trecut al ligii secunde coreene (K League 2) şi apoi a fost învinsă în semifinalele turneului organizat pentru promovarea în prima divizie, iar în 5 februarie, partenera de pregătire a timișorenilor va fi echipa rusă F.C. Sibir Novosibirsk, ocupantă a locului 19 din cel de-al doilea eşalon al Rusiei. La echipa rusă joacă și Eugeniu Cebotaru, un mijlocaşul de 34 de ani, care în cariera sa a evoluat și pentru Ceahlăul Piatra Neamţ.
În 8 februarie, Ripensia Timișoara va reveni în țară, încheind cantonamentul centralizat din Antalya. Pentru echipa antrenată de Alexandru Pelici vor mai urma două meciuri amicale, în 13 februarie, în compania formației U.T. Arad şi, în 16 februarie, în compania team-ului cărășean C.S.M. Şcolar Reşiţa.
La finalul primei părți a ligii secunde, A.F.C. Ripensia Timișoara se află pe locul 12 al clasamentului, cu un total de 25 puncte, după 21 jocuri (6 victorii, 7 egaluri și 8 înfrângeri), golaveraj negativ, minus 6, 25 goluri marcate și 31 goluri primite. În clasamentul adevărului, A.F.C. Ripensia Timișoara se află la minus 8.


Cornel Seracin