Cea de-a doua fază a Ligii Naționale de Baschet Masculin a început pe parchetul sălii sporturilor „Constantin Jude” din Timișoara, prima etapă din grupa „Roșie” fiind deschisă cu jocul dintre C.S. S.C.M. Timișoara și B.C. C.S. Universitatea Sibiu.
Jocul a fost unul echilibrat, cu ambele combatante dornice să obțină un succes care să le îmbunătățească punctajul în clasamentul grupei. Deși vizitatorii au pornit acest joc din poziția de lideri în clasament, iar gazdele din poziția (locul 6) de ultimă calificată în grupa de elită a întrecerii, acest fapt nu a fost unul evident de-a lungul confruntării din acest meci.


Cele două echipe și-au trimis următorii baschetbaliști pe parchetul de joc, pentru a lua startul confruntării:
C.S. S.C.M. Timișoara: Dragoș Diculescu, Sherwood Brown, Brandon Randolph,  Vladan Vukosavljević, Marko Stojadinović. Antrenor, Cristian Bota.
B.C. C.S. Universitatea Sibiu: Kevin Hardy, Lucas Tohătan, Justas Tamulis, Monyea Pratt, Christopher Williams. Antrenor, Dan Fleșeriu.
Meciul a fost arbitrat de, Marius Ciulin, Laurențiu Grigoraș, Mate Andras Stretea. 
Numărul spectatorilor prezenți în sală s-a ridicat la aproximativ 300, un grup mic de suporteri a sosit de la Sibiu pentru a-și încuraja favoriții în meciul împotriva Timișoarei.
 
În primul sfert, echipa din Sibiu a reușit să se impună la doar un coș diferență, 25-27, iar în sfertul secund, gazdele aveau să izbândească să readucă scorul general în avantajul lor, învingând în acest „sfert”, 25-21. Astfel că, la pauză, scorul a fost unul în favoarea echipei bănățene, 50:48.

Sfertul al treilea a fost unul foarte echilibrat, iar echilibrul de pe parchetul de joc s-a reflectat foarte bine în scorul final al „sfertului”, 19-19, „leii” din Banat păstrând avantajul de două puncte în favoarea lor la capătul acestei a treia perioade, 69:67.

Sfertul patru avea să fie unul decisiv în privința învingătoarei, dar, de asemenea, ar fi putut să stabilească un scor general egal, ceea ce ar fi trimis disputa în prelungiri. Nu a fost cu prelungiri! Meciul s-a decis la capătul celor 40 de minute, iar la finalul sfertului patru gazdele ieșeau câștigătoare, 17-12, iar la scorul general 86:79.

Astfel, C.S. S.C.M. Timișoara a reușit să obțină punctele învingătoarei, adăugându-le la cele 19 de până la acest joc a strâns, până acum, 21. Liderul a fost nevoit să se mulțumească cu punctul echipei învinse, astfel că „vulturii” au adunat un total de 26 puncte.
Un procentaj bun a obținut echipa bănățeană la aruncările de trei puncte, 42%, față de doar 33% procentajul echipei din Sibiu. Vizitatorii au fost mai buni la aruncările de două puncte și au obținut un procentaj de 62% față de doar 57% pentru echipa gazdă.
La aruncările libere, gazdele au fost mai bune, procentajul arătând 88% în dreptul lor, iar în dreptul oaspeților unul de doar 56%. Totalul recuperărilor, însă, a fost egal, 31, gazdele (8 ofensive, 23 defensive), 31, oaspeții (9 ofensive, 22 defensive). La pasele decisive, oaspeții s-au impus, reușind să adune 17, față de doar 14 ale gazdelor.
„Leii” din Banat au comis un total de 19 greșeli personale, iar „vulturii”, 18. Timișorenii au obținut 18 greșeli în favoarea lor, iar sibienii, 19. La mingile pierdute, 13 mingi a pierdut Sibiul și numai 11 Timișoara. La intercepții, 7 au fost ale Timișoarei, doar 6 ale Sibiului.
Pentru C.S. S.C.M. Timișoara, punctele au fost marcate de: Nikola Pesaković (14 puncte), Brandon Randolph (14 puncte), Marko Stojadinović (14 puncte), Octavian Popa Calotă (11 puncte), Sherwood Brown (9 puncte), Vladan Vukosavljević (7 puncte), Cătălin Baciu (6 puncte), Dragoș Diculescu (5 puncte), Miloš Komatina (4 puncte), Alexandru Coconea (două puncte).
De la echipa vizitatoare, cele mai multe puncte au fost marcate de Randal Falker (18 puncte), Lucas Tohătan (14 puncte) și Monyea Pratt (14 puncte).


La finalul confruntării de pe parchet, la conferința de presă au fost prezenți, din partea gazdelor, baschetbaliștii Octavian Popa Calotă și Marko Stojadinović. Echipa vizitatoare a refuzat să-și trimită un reprezentant la conferința de presă de la finalul jocului.
În cuvântul rostit, Marko Stojadinović a ținut să felicite echipa învingătoare susținând că a fost „o victorie foarte importantă. Am învins formația aflată pe primul loc în clasament. Nu știu, am jucat împotriva lor și în prima fază și dacă încercăm să comparăm jocurile, azi le-am oprit tranziția ofensivă, le-am oprit recuperările, acesta fiind principalul nostru obiectiv. Am crezut că putem să îi batem mai ușor dar sunt satisfăcut și cu această victorie”.
Performer al echipei timișorene în prima fază a competiției, Octavian Popa Calotă, detașându-se lider într-un clasament al celor mai buni baschetbaliști din echipa bănățeană, cu pase decisive, în faza întâi a întrecerii, a declarat: „A fost un meci foarte dificil. Ne bucurăm nespus de mult pentru că am reușit să câștigăm în fața propriilor fani. Victorie mai mult de palmares, să spune așa. Încercăm să ne motivăm și să creștem jocurile de la meci la meci, să ajungem la cel mai înalt nivel de pregătire în play-off. Vreau să felicit întreaga echipă, staff-ul tehnic și sperăm la rezultate bune și în viitor. Am discutat înaintea meciului și am vrut ca să luăm fiecare meci, inclusiv acesta, în serios și să ne dezvoltăm ca echipă, să devenim mai buni. Nu am avut un țel anume. Noi am urmărit planul jocului, care a fost să-i oprim în recuperările ofensive. Știam că jocul lor se bazează pe asta și că sunt jucători foarte atletici. Și cam atât! Nu am avut un scop anume... Să câștigăm, bineînțeles! Am avut impresia că-am fost mai siguri pe noi în momente cruciale. În momente în care ne pierdeam cumpătul, s-a văzut un oarecare calm la fiecare jucător. Am avut încredere în toată lumea și, cred, și restul au avut încredere în mine. Eu, personal, asta cred: calmul acela și încrederea ne-au făcut să câștigăm”.
Referindu-se la modul de organizare al fazei a doua, Octavian Popa Calotă a declarat: „Nu prea-i văd sensul, eu! Dar cuvântul meu nu prea contează, deci... Eu sunt adeptul mai mult al sistemului vechi, dar, dacă trebuie să jucăm așa, jucăm fiecare meci la victorie. Ne facem treaba!”
Baschetbalistul care evoluează în echipa bănățeană, dar care a jucat și în maio-ul echipei de pe Cibin, Octavian Popa Calotă, a mai declarat, referindu-se la antrenorul principal al echipei „leilor” din Banat, Cristian Bota, dar și la fostul antrenor: „Cristi, în primul rând, cred că oferă mult mai multă încredere jucătorilor. Bineînțeles, rezultatele pe care le avem, le avem și datorită fostului antrenor, Miodrag Perišić. Cristi este un antrenor al jucătorilor. După cum observați, ne-a trimis pe noi și, a ținut, tot timpul să atragă atenția asupra contribuției jucătorilor. Mai mult, lăsându-și propria persoană-n urmă, și-a adus și el contribuția la fiecare victorie”.
Etapa viitoare, C.S. S.C.M. Timișoara va evolua în deplasare, la Oradea, pe parchetul sălii „Antonio Alexe”, împotriva echipei C.S.M. C.S. Universitatea Oradea, sâmbătă, 26 ianuarie.


Cornel Seracin